Sepsiszentgyörgy, 2018. január 16., kedd 17:10
Köszöntjük Gusztáv nevű olvasóinkat!

Vihar utáni kapkodás

2017. szeptember 20., szerda, Belföld
Fotó: Opinia Timișoarei
Fotó: Opinia Timișoarei
Az ország nyugati részét sújtó vasárnapi ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült 48 óra alatt helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban még két nap után sem volt villanyáram – közölte a regionális energiaszolgáltató. A nyolc személy halálát és 137 személy sebesülését okozó vihar sérültjei közül többen is kezelésre szorulnak még: 11-en a temesvári, öten a besztercei, ketten a bethleni kórházakban fekszenek.
 
 
A legsúlyosabb egy 11 éves kislány állapota, akinek egy háztetőről lerepült cserép okozott súlyos fejsérülést, őt a temesvári idegsebészet intenzív osztályán ápolják. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított büntető vizsgálatot annak a 24 éves orvostanhallgatónak a halála miatt, aki Temesvár Lugos felőli bejáratánál vesztette életét, amikor autójára ráomlott a négysávos országút felett átívelő városkapu vasszerkezete.
A vasárnapi vihar a magyar határ felé vezető A1-es autópálya Lugos–Temesvár–Arad közötti szakaszán több mint 700 jelzőtáblát és több kilométernyi szalagkorlátot döntött ki, ezek helyreállítási munkálatai miatt sok helyütt forgalomkorlátozásra kell számítani.
Mihai Tudose kormányfő, aki több miniszterrel együtt a hétfő délutáni válságstáb ülésére érkezett Temesvárra, tegnap is a bánsági városban maradt, hogy a helyi hatóságokkal közösen előkészítsék a kormányzati gyorssegélyekről szóló első határozatokat. Az ítéletidő okozta anyagi károkról nem készült még országos összesítés, de Tudose szerint a szerdai kormányülésen a viharban megsérült 16 Temes megyei iskola és két kórház helyreállítására kiutalnak 1,9 millió lejt. Magánszemélyek is kapnak kártérítést: a Temes megyei prefektus első összesítése alapján ennek keretössze­gét 100 ezer lejre becsülte a kormányfő. Tudose hangsúlyozta: a kormány természetesen nemcsak Temes megyének, hanem a vihar által sújtott valamennyi térségnek segítséget nyújt.
Temesvár ellenzéki polgármestere, Nicolae Robu szerint az óránként százhúsz kilométeres sebességet is elérő szél a kormányfő által említettnél nagyságrendileg nagyobb anyagi károkat okozott a városban, szerinte csak a 3500 ledöntött fa pótlására legalább 3,5 millió lejre lesz szükség.
Hozzászólások
2017-09-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Zöld üzenet Oslóból (Kitekintő)

Szeptember közepén, épp ezekben a napokban zajlik az Európai Mobilitási Hete. A tizedik rendezvény mottója: Közös út, közös jövő, témája a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás. Ennek kapcsán dr. Bartha Sándor egyetemi tanár friss norvégiai élményeit osztjuk meg az olvasóval.
 
2017-09-20: Belföld - :

Ítéletre vár Sebastian Ghiţă és Dan Şova

Egy napon két ismert volt politikus ügyeit tárgyalta a Legfelsőbb Bíróság, és ítélet is várható ugyanakkor mindkét perben. Sebastian Ghiţă és Dan Şova az SZDP új generációjához tartozott, és közeli barátságban állt Victor Ponta volt kormányfővel.