Vitatott oktatási törvény UkrajnábanElítélik a kijevi parlament döntését

2017. szeptember 20., szerda, Közélet
Kovászna Megye Tanácsa kiáll az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösség mellett – ezt tegnapi, Barátoson tartott kihelyezett rendkívüli ülésén nyilvánította ki a testület. Azaz a közgyűlés egyöntetű szavazattal fogadta el az önkormányzatnak az új ukrajnai oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását: elítélik a kijevi parlament döntését, amely semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, megfosztja a nemzeti közösségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől.
 
 
„Kisebbségellenesnek, az euró­pai értékek megtagadásának tartjuk Ukrajna elfogadott új oktatási törvényét, amely alapvető emberi jogaiktól fosztja meg a magyar és a román, valamint más őshonos nemzeti kisebbségeket Ukrajnában. Szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrajnai magyar és román közösségeket. Felkérjük az ukrán államfőt, hogy ne mondjon igent a parlament asszimilációs törekvésére, ne hirdesse ki a törvényt, mely három év átmeneti idő után megfosztja az ukrajnai román és magyar nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől” – áll Kovászna Megye Tanácsának állásfoglalásában.
Tamás Sándor tanácselnök az ügy kapcsán elmondta, megbízták Grüman Róbert alelnököt, aki az Európai Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagja, hogy a strasbourgi testület előtt is vesse fel ezt a kérdést – közölte az önkormányzat sajtóirodája. (sz.)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2017-09-20: Világfigyelő - :

Az államfő kezében (Álláspontok az ukrán oktatási törvényről)

Andrij Parubij ukrán házelnök tegnap aláírta a kijevi parlament által megszavazott új oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko államfőnek. Ugyanakkor a vitatott jogszabály megvétózására szólította fel a köztársasági elnököt a kárpátaljai Beregszász városának és az azonos nevű járásnak tanácsa tegnapi rendkívüli ülésén.
 
2017-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gyorssegély hidakra (Folytatják a kórház fejlesztését)

Költségvetési tartalékalapjából utalt ki támogatást Barátosnak tegnapi rendkívüli ülésén a megyei önkormányzat, a település kultúrotthonába összehívott testület egyebek mellett a megyei kórházat érintő ügyekről is szavazott.