Sepsiszentgyörgy, 2018. január 16., kedd 16:55
Köszöntjük Gusztáv nevű olvasóinkat!

Elítélik a kijevi parlament döntését (Vitatott oktatási törvény Ukrajnában)

2017. szeptember 20., szerda, Közélet
Kovászna Megye Tanácsa kiáll az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösség mellett – ezt tegnapi, Barátoson tartott kihelyezett rendkívüli ülésén nyilvánította ki a testület. Azaz a közgyűlés egyöntetű szavazattal fogadta el az önkormányzatnak az új ukrajnai oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását: elítélik a kijevi parlament döntését, amely semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, megfosztja a nemzeti közösségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől.
 
 
„Kisebbségellenesnek, az euró­pai értékek megtagadásának tartjuk Ukrajna elfogadott új oktatási törvényét, amely alapvető emberi jogaiktól fosztja meg a magyar és a román, valamint más őshonos nemzeti kisebbségeket Ukrajnában. Szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrajnai magyar és román közösségeket. Felkérjük az ukrán államfőt, hogy ne mondjon igent a parlament asszimilációs törekvésére, ne hirdesse ki a törvényt, mely három év átmeneti idő után megfosztja az ukrajnai román és magyar nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől” – áll Kovászna Megye Tanácsának állásfoglalásában.
Tamás Sándor tanácselnök az ügy kapcsán elmondta, megbízták Grüman Róbert alelnököt, aki az Európai Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagja, hogy a strasbourgi testület előtt is vesse fel ezt a kérdést – közölte az önkormányzat sajtóirodája. (sz.)
Hozzászólások
2017. szeptember 20.
szerda 16:34
szekelyse50
5712 hozzászólás
A románok bezzeg téblábolnak a szembeszállással mivel a román gyerekeket is érinti , Ők is megtennék ugyanazt mint a nacionalista ukránok ,ha egy lehetőség nyílna számukra .
--Gratulálunk Székelyföld kiállásáért

2017. szeptember 20.
szerda 16:48
igazitrebitsch
229 hozzászólás
Ukrajna méltó utódja a CCCP-nek korrupt ,autokrata állam,ahogy beérsz a hatrállomsukra már tarttják a markukat ...na még csak ők hiányzanak az EU-ból!

2017-09-20: Világfigyelő - :

Az államfő kezében (Álláspontok az ukrán oktatási törvényről)

Andrij Parubij ukrán házelnök tegnap aláírta a kijevi parlament által megszavazott új oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko államfőnek. Ugyanakkor a vitatott jogszabály megvétózására szólította fel a köztársasági elnököt a kárpátaljai Beregszász városának és az azonos nevű járásnak tanácsa tegnapi rendkívüli ülésén.
 
2017-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gyorssegély hidakra (Folytatják a kórház fejlesztését)

Költségvetési tartalékalapjából utalt ki támogatást Barátosnak tegnapi rendkívüli ülésén a megyei önkormányzat, a település kultúrotthonába összehívott testület egyebek mellett a megyei kórházat érintő ügyekről is szavazott.