Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 18:36
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Azonnal kimutatja a rákos szövetet

2017. szeptember 21., csütörtök, Család
Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki – tudósított a BBC hírportálja. A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganat eltávolítását, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak.
A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik: szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, amit a toll visszaszív. Az eszközt tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az eredmény – a kémiai ujjlenyomat – alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak-e.
A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat, mely az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.
A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni: az Imperial College London tudósai olyan kést fejlesztettek ki, amely érzékeli, „kiszagolja”, hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.  (MTI)
Hozzászólások
2017. szeptember 21.
csütörtök 01:15
tiger
195 hozzászólás
Hazugság.Majd elhiszem akkor amikor alkalmazzák a magyar vagy a román Kórházakban.Addig is,ciao.

2017. szeptember 21.
csütörtök 19:48
tiger
195 hozzászólás
Tisztelt BJP. Sajnos de így gondolom továbbra is. Majd meglátja,ebből nem lesz semmi,úgy ahogy eddig sem volt a történelem folyamán. De volt sokszázezer tonnányi kinyomtatott irodalom róla.Mennyi erdőt kivágtak ,hogy azt a sok hazugságot kinyomtassák erről a témáról,de kézzel fogható eredmény egy nagy semmi.

2017-09-21: Család - :

Gyermekeink

Luca
2017-09-21: História - :

Ki volt Tóth Sámuel? (Példaértékű hősnek is nyoma veszhet)

Az 1848-as szabadságharc és forradalom kapcsán ritkán emlegetnek olyan honvédeket is, akik kisebb-nagyobb hőstettekkel kiérdemelnék az utókor csodálatát. Pedig tetteik ugyancsak szimbólumértékkel bírhatnának az ünnepi szónokok kelléktárában. Meglátásom egy történettel, a kézdivásárhelyi Tóth Sámuel honvéd kapitány példájával illusztrálom, aki a brassói Fellegvárban maroknyi legénységével magára maradva, Dávidként védekezett a hatalmas cári sereggel szemben, időt nyerve a visszavonulóban levő honvédeknek soraik rendezéséhez. Ennek ellenére még szülővárosában is alig ismerik.