Hargita megye megelégelteBepanaszolták a minisztériumot medveügyben

2017. szeptember 21., csütörtök, Belföld
Több mint 13 ezer Hargita megyei polgár panaszolta be a romániai környezetvédelmi minisztériumot a nép ügyvédjénél a nagyvad-populációk szabályozásának elmulasztása miatt. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök tegnap nyújtotta be az ombudsman hivatalához a petíció szövegét és az aláírásokat. Az aláírók között többen is vannak, akiket medvetámadás ért az elmúlt hónapokban.
A panasztevők úgy vélik, a környezetvédelmi minisztérium megsértette az élethez és a testi, szellemi épséghez, valamint az egészségük megőrzéséhez fűződő alkotmányos jogukat azzal, hogy 2016-ban és 2017-ben nem szabályozta a nagy testű ragadozók populációit. Amint a petícióban leírják, a túlszaporodott ragadozók – elsősorban a medvék – napi rendszerességgel veszélyeztetik az emberek testi épségét, gazdaságaikat. A petíció a 2016-os évre és a 2017-es év első fél évére vonatkozó adatokat is közöl. Ezek szerint 2016-ban 13 személy, 2017. június végéig pedig kilenc (azóta pedig további öt) személy sérült meg Hargita megyében medvetámadás következtében. Tavaly 43 szarvasmarhát, 56 juhot és kecskét, 62 méhkaptárt és két lovat pusztítottak el és 49 hektár mezőgazdasági területet károsítottak a vadállatok a megyében. Az idei első fél év veszteségmérlege: 28 szarvasmarha, 146 juh és kecske, 38 méhkaptár, egy ló és öt hektár szántóföld termése.
A közölt adatokból kiderül: elsősorban a medvék jelentenek veszélyt a lakosságra és a gazdaságokra. A tavalyi 176 támadás közül 122 a medvék, húsz a farkasok, 21 a vaddisznók és a szarvasok, 13 pedig egyéb állatok számlájára írható. Az idei első fél évben történt 82 eset közül 58 alkalommal támadott medve.
Borboly Csaba szerint Románia nem tartja be az Európai Unió környezetvédelmi irányelvét, amely a természet és az emberek védelme érdekében megelőzési intézkedéseket szorgalmaz, nem pedig beavatkozást. „Tévhit, hogy az EU tiltaná a vadászatot. Nem tiltja sem a vadászatot, sem a beavatkozást. A természet védelme érdekében megelőzési intézkedést ír elő, amelyet Románia rosszul vagy egyáltalán nem ültet gyakorlatba” – hangsúlyozta Borboly, hozzátéve, hogy e téren számos olyan konkrét lépésre, szigorításra van szükség, amelyek csökkenthetik a vadkárok mértékét. A Hargita megyei önkormányzat várja, hogy a többi érintett megye is küldje el álláspontját a nép ügyvédjének.
Európában – Oroszország európai részét leszámítva – körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. A medvetámadások azóta sokszorozódtak meg, hogy a kormány tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.
A környezetvédelmi tárca vezetője szeptember elején 140 veszélyesnek bizonyult medve és 97 veszélyes farkas kilövéséről vagy áthelyezéséről adott ki rendeletet, amelyet élesen bíráltak az állatvédők. A székelyföldi illetékesek azt hangsúlyozták, hogy a rendelet csak a pillanatnyi válságkezelésre alkalmas, egy másik jogszabállyal a populációszabályozást kell megoldani.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-09-21: História - :

Ki volt Tóth Sámuel? (Példaértékű hősnek is nyoma veszhet)

Az 1848-as szabadságharc és forradalom kapcsán ritkán emlegetnek olyan honvédeket is, akik kisebb-nagyobb hőstettekkel kiérdemelnék az utókor csodálatát. Pedig tetteik ugyancsak szimbólumértékkel bírhatnának az ünnepi szónokok kelléktárában. Meglátásom egy történettel, a kézdivásárhelyi Tóth Sámuel honvéd kapitány példájával illusztrálom, aki a brassói Fellegvárban maroknyi legénységével magára maradva, Dávidként védekezett a hatalmas cári sereggel szemben, időt nyerve a visszavonulóban levő honvédeknek soraik rendezéséhez. Ennek ellenére még szülővárosában is alig ismerik.
2017-09-21: Belföld - :

Viharriadó Románia-szerte

A két tengerparti megyét kivéve tegnap reggel egész Románia területére sárga jelzésű viharriadót hirdettek, öt megyében – a Kárpát-kanyar külső részein – narancssárga riasztás lépett érvénybe. Miután a vasárnapi ítéletidő nyolc személy halálát okozta, a hatóságok most próbáltak felkészülni a rossz időre: a narancssárga riasztás alatt álló Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea és Bákó megyébe több tűzoltó-alakulatot vezényeltek át más, közeli megyékből, és az iskolákat is bezárták.