VisszajelzésMit kapott Románia Erdélytől?

2017. szeptember 22., péntek, Nyílttér
Olvasom a Háromszék 8173. számában a Mit kapott Erdély Romániától? című írást, és felmerült bennem a kérdés, hogy mit kapott Románia 1918-ban Erdély megszerzésével. Nem lenne haszontalan ezt alaposan dokumentált módon (csak­is valós, hivatalos adatokra és dokumentumokra alapozva) a nyilvánosság elé tárni, kezdve a területtől és az adminisztrációtól.

Volna mit felsorolni: gazdasági téren a bányászat (arany, ezüst, réz, vas, ércek, szén, kő, só, egyéb altalajkincsek, például földgáz stb.), a különböző iparágakban jól működő gyárak (Vajdahunyadtól Resicáig a fémkohászat, erdélyi városokban a gépipar, fafeldolgozás, nálunk a textilgyár, dohánygyár), a fejlett, sokszínű manufaktúra, a közúti és vasúthálózat (utóbbi teljes gépparkkal), oktatási téren az olykor több száz éves, neves és jól felszerelt iskolák, mindenféle középület, és még lehetne folytatni a sort. Mindezek felleltározása, feldolgozása, rendszerezése és közzététele hatalmas feladat, sok munkát, szaktudást, embert, időt igényel, ami nyilván meghaladja a Háromszék szerkesztőségének lehetőségeit, de talán akad más, aki erre vállalkozna... Végül egy táblázatban lehetne összefoglalni, hogy mije volt Romániának 1918-ban, és mit kapott Erdéllyel. Nos, ha nem sért törvényt, és kivitelezhető a javaslatom, munkára fel!
Zelch Ervin, Barót
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-09-22: Nyílttér - :

Élmény legyen a tanulás (Oktatók képzésen)

A Turulmadár Ifjúsági Iroda csapata élménypedagógiai képzést szervezett Bikfalván, melyben Orbán Imola, a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület és Értékpont Pedagógiai Műhely alapítója működött közre.
2017-09-22: Nyílttér - :

Rád is, rám is szükség van!

A Rád is szükség van! elnevezésű, speciális igényekkel élőknek szóló rendezvénysorozatot először tavaly, 2016-ban szerveztük meg Ikafalván. A programsorozatot a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja a svájci HEKS és az osztrák Diakonia Austria segélyszervezet által támogatta az elmúlt évben és idén is.