Kivizsgáltatják Kövesit a bírák

2017. szeptember 22., péntek, Belföld
Kivizsgálást indít az Igazságszolgáltatási Felügyelet az országos korrupcióellenes ügyészség vezetőjének feltételezett nyomásgyakorlásával kapcsolatban. Ezt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács plénuma kérte, jóváhagyva két bírói testület, a Romániai Bírák és Ügyészek Egyesülete, valamint a Romániai Bírák Országos Szövetsége által megfogalmazott kérést arra vonatkozóan, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet kezdjen ellenőrzésbe egy Laura Codruţa Kövesi részéről tanúsított állítólagos nyomásgyakorlás ügyében Mihaela Focică felügyelővel szemben.
 
 
A két bírói egyesület vezetősége által aláírt közlemény szerint Kövesi nyomást gyakorolt Mihaela Focică ügyész-felügyelőre, akinek az volt a megbízatása, hogy vizsgálja ki bizonyos korrupcióellenes ügyészek feltételezett fegyelmi kihágásait; ezt egy hangfelvételen állította Focică. A két szakmai egyesület rámutat: ha a feltételezések beigazolódnak, az súlyos beavatkozást jelent az igazságszolgáltatás függetlenségébe.
Ennek következtében a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács arra is felkérte ellenőrző testületét, hogy indítson kivizsgálást az intézmény vezetősége és a többi felügyelő közti kommunikációval, valamint a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban. Az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek le kell ellenőriznie, hogy sérült-e a felügyelők és az általuk képviselt intézmény függetlensége szolgálati feladataik teljesítésekor, történt-e külső vagy belső nyomásgyakorlás, sor került-e egy beszélgetés rögzítésére, és milyen körülmények között.
Románia főügyésze, Augustin Lazăr tegnap azt nyilatkozta a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy a legfőbb ügyészség bűnügyi nyomozást indított, miután Mihaela Focică vizsgáló ügyész zsarolás miatt feljelentést tett „bizonyos személyek ellen, akik megfigyelték őt, és olyan cselekményeket hajtottak végre, amelyeket ő zsarolásnak minősített.” A feljelentésre azt követően került sor, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen egy párbeszéd hallható Gheorghe Stan, az Igazságügyi Felügyelet helyettes vezetője és Mihaela Focică között, és amelyben Focică arról panaszkodott volna, hogy nyomást gyakoroltak rá a Felügyelet által az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél végzett kivizsgálás kapcsán. A sajtóban az jelent meg, hogy a nyomásgyakorlással Laura Codruţa Kövesi próbálkozott volna, jóllehet az ő neve nem fordul elő a két ügyész közötti párbeszédben. Igazságügyi források szerint Mihaela Focică Gheorghe Stan ellen tett feljelentést.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-09-22: Belföld - :

Vádat emeltek (Marosvásárhelyi iskolaügy)

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója, Tamási Zsolt és Maros megye volt főtanfelügyelője, Ştefan Someşan ellen. A hatóság tegnapi közleménye szerint hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel vádolják őket.
2017-09-22: Belföld - :

Iohannis az ENSZ-közgyűlésen

Románia támogatja egy nemzetközi terrorellenes bíróság létrehozását – jelentette ki Klaus Iohannis államfő az ENSZ 72. közgyűlésén.