Ha jön a vihar

2017. szeptember 22., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia a végletek országa. Miután múlt hét végén városokat tarolt, emberéleteket követelt a szokatlanul nagy vihar, és utólag kiderült, a meteorológusok jeleztek ugyan, de senki rájuk sem bagózott, szerdán sikerült átesni a ló túlsó oldalára.

 

Reggel óta folyt a riadóztatás, hogy hasonló égi veszedelem csap le a fővárosra (máshová is, de ugye az már nem annyira fontos), válságstáb váltott válságstábot, elrendelték az iskolák korai bezárását, és minden televízió azt fújta, igyekezzenek a polgárok, hat óra előtt érjenek otthonuk biztonságába. És ahogy az lenni szokott, kitört a pánik. Bedugult Bukarest, hatalmas sorokban araszoltak a kétségbeesett autósok, bezártak a bankok, üzletek, vendéglők, és a jelzett időre majdnem teljesen kiürült a város. Ezt megelőzően azonban elkezdődött a kétségbeesett vásárlás, a felelősségteljes polgárok ellepték a bevásárlóközpontokat, leürítették a polcokat. Azt tették, amit a tévében láttak, hogy Amerikában tesznek, ha kiadják a hurrikánriadót.
Végül nem történt semmi különös. Pár perc eső, erősebb széllökések Bukarest néhány pontján, egy megszokott őszi vihar, kicsit keményebb az átlagosnál. Letörött néhány ág, elázott pár pince, és sajnos, egy férfi is meghalt, agyonütötte egy kidőlt fa. Szerencsétlen eset, amelyért azonban nem kizárólag az időjárás, sokkal inkább az elöregedett fákkal mit sem törődő illetékesek okolhatóak. Kiderült utólag, az ország más részein hevesebb égiháborút tapasztaltak, és akadt  túlbuzgó polgármester, aki a szirénákat is elindíttatta, ne csak lássa, hallja is a lakosság, hogy heves esőzéssel köszöntött be az ősz. Valószínű, még itt, Sepsiszentgyörgyön is jobban tombolt a természet, de túléltük riadó, pánik nélkül.
Utólag persze Bukarestben is mindenki mosta kezeit, és hálát adott a Fennvalónak, hogy nem vált valóra az előrejelzés, amelyről az is kiderült, tulajdonképpen csak sárga volt (egyszerű figyelmeztetés, nem riasztás) egy halvány utalással, hogy esetleg szélsőségesbe fordulhat a vihar. A városvezetés, a meteorológusok, a készenléti felügyelőség pedig az internetbetyárokra mutogatott, azok keltették a pánikot, hiába szembesítették korábbi nyilatkozataikkal, mentegetőztek, ők csak jót akartak, kötelességüket teljesítették.
Tulajdonképpen valóban jobb félni, mint megijedni, okosabb az akár túlzott óvatosság, minthogy megismétlődjék a múlt vasárnapi tragédiasorozat. Csakhogy a hasonló pánikkeltésnek az lehet a következménye, hogy legközelebb, akár valós veszély esetén sem veszi komolyan a lakosság a riasztást.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2017-09-22: Közélet - Fekete Réka:

Újdonságok az orvoslásban és az orvos-beteg kapcsolatban (XII. Háromszéki Orvosnapok)

A családorvosok és a szakorvosok közötti együttműködés erősítése, a beteg-orvos kapcsolat gördülékenyebbé tétele, az egészségmegőrzés, valamint a szakmai kiégés is szerepel a tegnap Sepsiszentgyörgyön kezdődött XII. Háromszéki Orvosnapok témái között. A Kovászna Megyei Orvoskamara által szervezett rendezvényen több mint harminc dolgozatot mutatnak be helyi és meghívott előadók, köztük a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem évente visszatérő professzora, dr. Benedek Imre és csapata.
2017-09-22: Közélet - Nagy D. István:

Novembertől változik az elszállítás (Hulladékkezelés)

Várhatóan november elsejétől lépteti életbe a hulladékelszállítás új rendszerét a Tega Rt. köztisztasági vállalat vidéken és városon egyaránt. Az új szabály értelmében a családi házaktól, illetve a falusi portáktól a háztartási hulladékot kéthetente szállítják el, a kieső két hétben pedig csak a szelektíven gyűjtött szemétért érkeznek autóik. A begyűjtési napok nem változnak. A szelektíven gyűjtött hulladékot a már korábban bevezetett sárga zsákokban kell elhelyezni, amelyeket vagy a vállalat székhelyén vagy a szemeteskocsik vezetőitől lehet beszerezni.