Sepsiszentgyörgy, 2018. január 16., kedd 17:03
Köszöntjük Gusztáv nevű olvasóinkat!

Novembertől változik az elszállítás (Hulladékkezelés)

2017. szeptember 22., péntek, Közélet
Novemberben nyílik a lécfalvi hulladéktározó. Iochom István felvétele
Novemberben nyílik a lécfalvi hulladéktározó. Iochom István felvétele
Várhatóan november elsejétől lépteti életbe a hulladékelszállítás új rendszerét a Tega Rt. köztisztasági vállalat vidéken és városon egyaránt. Az új szabály értelmében a családi házaktól, illetve a falusi portáktól a háztartási hulladékot kéthetente szállítják el, a kieső két hétben pedig csak a szelektíven gyűjtött szemétért érkeznek autóik. A begyűjtési napok nem változnak. A szelektíven gyűjtött hulladékot a már korábban bevezetett sárga zsákokban kell elhelyezni, amelyeket vagy a vállalat székhelyén vagy a szemeteskocsik vezetőitől lehet beszerezni.
 
Máthé László, a Tega Rt. igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, mind a 36 községben, valamint Sepsiszentgyörgyön és Baróton is bevezetik az új rendszert. A jelenlegi állás szerint november elsejétől alkalmazható, hogy hetente felváltva történjék a hulladék elhordása, azaz egyik héten csak háztartási, másik héten csak szelektíven gyűjtött szemetet szállítsanak el. A vállalat még az év első felében elkezdte a zsákos szelektív rendszer bevezetését városon a családi házaktól, vidéken általánosan. Összesen 17 községben a kihelyezett gyűjtőedények helyett mindenki maga gyűjtötte otthon zsákban a szelektív hulladékot, a vállalat járművei pedig a hónap első vagy utolsó hetében átvették a zsákokat. Felvetésünkre, hogy több panasz is érkezett, miszerint végül a szelektíven gyűjtött hulladékot nem vitték el, Máthé László elmondta: előfordulhatott, hogy rosszkor tették ki a zsákokat, és nem szállították el a vegyessel együtt, mivel az illető járművet nem azért küldték. A módszer egyébként elég hatékony, a községekben, ahol bevezették, pár hónap alatt jelentős javulást láttak, van igény a zsákos megoldásra.
Felmerül, hogy túl hosszú idő a két hét a vegyes hulladék elszállítására, hiszen a lakosság eddig a heti rendszerhez szokott, és eszerint is termelte a hulladékot. Máthé László elmondta: a megyei gazdálkodási stratégia értelmében a vállalatnak a lebomló hulladékot nem kellene elszállítania. Erről vidéken az embereknek kell gondoskodniuk komposztálógödör vagy a jól bevált régi ganédomb kialakításával. Ezáltal a vegyes hulladék mennyisége számottevően csökkenne. Gond az is, hogy sokan a szelektív hulladék alatt még mindig csak a műanyag palackokat értik, de ide tartoznak a csomagolóanyagok (nejlon), a különböző fémtárolók (sörös vagy üdítős dobozok), illetve a papír is. A hulladékot gyakorlatilag három részre kellene osztani: a lebomló kerülne komposztálásra, a vegyes a kukába, míg a szelektív a zsákba. Ha ezt a szabályt betartják, akkor elviekben a kéthetenkénti elhordás elég kell hogy legyen – tette hozzá. A szelektíven gyűjtött hulladékot nem kell teljesen szétválogatni, a lécfalvi telepen – amely legkésőbb október elején megnyitja kapuit – működik a válogatósor, amely elkülöníti a műanyag, fém, papír és üveghulladékot, így egyelőre nem látják el külön tárolóedényekkel a lakosságot – magyarázta Máthé László.
Ami a komposztálást illeti, az igazgató rámutatott: itt több megoldás körvonalazódik, még nem tudni, hogy biztosítanak-e külön tárolókat.
 Máthé László ugyanakkor felkér mindenkit, hogy lehetőleg igyekezzen alkalmazkodni az új rendszerhez, ugyanis azoktól, akik nem használják a zsákokat, a vállalat nem szállítja el a más módon kitett szelektíven gyűjtött hulladékot. Fontos tudni, hogy a begyűjtő hiába viszi a lécfalvi tárolóhoz a nem megfelelően gyűjtött hulladékot, a telep működtetője nem veszi át, így a következő alkalommal már az ő járműveik sem fogják átvenni a válogatás nélkül kitett szemetet. Az embereknek ugyanakkor azt is meg kell érteniük, hogy a lerakóba kerülő mennyiségnek csökkennie kell, ha el akarjuk kerülni a bírságokat, amelyek a lakossági díj növekedését idézik elő.
Az integrált hulladékgazdálkodásért felelős közösségek közötti társulás illetékesei érdeklődésünkre elmondták: a másik négy megyei szolgáltató (Kézdivásárhely, Esztelnek és Csernáton, Kovászna, illetve a Bodzavidék hulladékának begyűjtését végzők) a Tega által alkalmazott módszert vezeti be, azaz a hetente változó elszállítást, várhatóan szintén az ősz vége felé.
Hozzászólások
2017. szeptember 22.
péntek 07:35
meyereva
124 hozzászólás
1. Mi történik, ha a két hét alatt összegyűlt hulladék nem fér a kukába, tisztelt Máthé úr? Büntetést fizetünk? A felgyülemlő illatokra gondolni sem merek. Mert a szelektív hulladékból, szigorúan válogatva sem gyűl annyi hogy indokolt legyen kéthetente elszállítani, ez meg semmilyen szagot nem termel. Valamit elszámoltak, Máthé úr, ha egyáltalán számolt valaki.
2. Jól bevált ganédomb????? Hajrá 21. századi Szentgyörgy!!!!

2017. szeptember 22.
péntek 08:05
avalaki
179 hozzászólás
Vagyis duplájára emelik az árat? Mi rengeteg szelektív hulladékot gyűjtünk, sokszor nem telik meg a vegyes kuka, de néha igen. Ganédomb nincs és nem is lesz. Ez az egész felháborító. Személy után fizetsz, nem köbméterenként és most ráadásul fele annyi köbmétert visznek el ugyanannyi pénzért.

2017. szeptember 22.
péntek 08:15
lacafaca74
4413 hozzászólás
Az illeték az égig kúszott, a szolgáltatás egyre gyatrább. Kösz, Tega.

2017. szeptember 22.
péntek 09:30
tihi
1775 hozzászólás
Ha már kéthetente viszik el a szemetet,akkor gondolom logikus lenne ,hogy a díjszabás felét kérjék !De a helyes megoldás a hetente való elszállítás lenne,mert a vegyes hulladékok egy része bomlik,rothad,szagot áraszt és betegség hordozó ! Ami a szelektív hulladékot illeti,az maradhat az eddigiek szerint is,hisz annak semmilyen hátránya nincs,tiszta,nem bomlik és lehet tárolni gond nélkül egy hónapig is !!A szelektív húlladékból pedig milliókat nyer a TEGA,ami kompenzálhatná a vegyes hulladék elszállítását! Az viszont röhejes,hogy trágyadombot létesítsen mindenki a portáján belűl.Megyünk vissza a múltba saját pénzünkért !! Ha ganédombot létesítünk,akkor nincs szükség a TEGA-ra sem! Nagyapáink sem fizettek pénzt a ganédomb használatáért!! Micsoda elképzelés,micsoda vezetés,micsoda környezet védelem,és sorolhatnám.Aanyagi háttere van ennek az elképzelésnek.Kéthetente egyszer szállítanak vegyes szemetet a régi díjszabásért..a szelektív hulladék mennyisége valószínű nőni fog,amiből csak a TEGA nyer ... A hűlyéknek szól Máthé elvtárs magyarázata,ami nem is őszinte!Nincs kizárva,hogy ezzel mellé fog a TEGA,és ha nem is változik egyébb,de mindenképp megnő az útmentén,a természetben eldobott szemétcsomagok mennyisége.

2017. szeptember 22.
péntek 09:35
kukujza
588 hozzászólás
Volt még olyan, hogy ezek nem azt csinálták, amit akartak?

2017. szeptember 22.
péntek 09:40
trovacsek
2517 hozzászólás
Sajnos a TEGA szolgáltatásai mélyen az ár alatt(ár,amit kell fizetni-értem ez alatt).Nemegyszer jeleztem már,hogy a megyeszékhelyi kukás autókból folyik ki az úttestre a ganyélé.Olyan utcák is vannak ahol ki sem lehet már kerülni az uttestre kifolyt fertőt,el lehet képzelni,hogy milyen fertőzési veszélyt jelent.Tudom,a válasz az lesz,hogy nem kell a szemetesbe önteni folyékony állapotú szemetet,de sajnos a szilárd állapotú szemét is olyan,hogy összenyomódik,levet ereszt,erjed,stb.,és így lesz folyékony állapotú szemét,bárhogy próbálnak hárítani a tegások!A másik probléma:a tömbházakban lakó "ultra-civilizált" lakótársaink akik a szemetet a lépcsőházban,az ajtók előtt tartják(sokszor másnapig is).Nem lehet erre egy városi határozatot hozni,tetemes bírsággal megspékelve,van helyi rendőrség,tudna lépni ez ügyben?

2017. szeptember 22.
péntek 18:40
belaba
1652 hozzászólás
Gratulalunk a Teganak kituno munkajaer hogy renbe tarcsa a varost.

2017-09-22: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ha jön a vihar

Románia a végletek országa. Miután múlt hét végén városokat tarolt, emberéleteket követelt a szokatlanul nagy vihar, és utólag kiderült, a meteorológusok jeleztek ugyan, de senki rájuk sem bagózott, szerdán sikerült átesni a ló túlsó oldalára.
2017-09-22: Kármentő - Kuti János:

Riasztani a legfontosabb!

A vasárnapi, az ország nyugati felét sújtó, nyolc halálos áldozattal járó orkán után keresik a bűnbakokat. Úgy tűnik, a lakosságot nem riasztották megfelelően. Őszintén szólva, addig mind riogattak, hogy már nem is tudom, mikor riadjak meg és mikor ne a sok meteorológiai figyelmeztetéstől. Ha jól emlékszem, az utóbbi időben egy hónap alatt kétszer is potyára ijesztettek rám sárga vészjelzéssel, hogy Kovászna megyében nagy esőzések várhatók az elkövetkezendő 24 órában, és annak ellenére nem lett egy csepp eső sem.