HulladékkezelésNovembertől változik az elszállítás

2017. szeptember 22., péntek, Közélet
Várhatóan november elsejétől lépteti életbe a hulladékelszállítás új rendszerét a Tega Rt. köztisztasági vállalat vidéken és városon egyaránt. Az új szabály értelmében a családi házaktól, illetve a falusi portáktól a háztartási hulladékot kéthetente szállítják el, a kieső két hétben pedig csak a szelektíven gyűjtött szemétért érkeznek autóik. A begyűjtési napok nem változnak. A szelektíven gyűjtött hulladékot a már korábban bevezetett sárga zsákokban kell elhelyezni, amelyeket vagy a vállalat székhelyén vagy a szemeteskocsik vezetőitől lehet beszerezni.
 
  • Novemberben nyílik a lécfalvi hulladéktározó. Iochom István felvétele
    Novemberben nyílik a lécfalvi hulladéktározó. Iochom István felvétele
Máthé László, a Tega Rt. igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, mind a 36 községben, valamint Sepsiszentgyörgyön és Baróton is bevezetik az új rendszert. A jelenlegi állás szerint november elsejétől alkalmazható, hogy hetente felváltva történjék a hulladék elhordása, azaz egyik héten csak háztartási, másik héten csak szelektíven gyűjtött szemetet szállítsanak el. A vállalat még az év első felében elkezdte a zsákos szelektív rendszer bevezetését városon a családi házaktól, vidéken általánosan. Összesen 17 községben a kihelyezett gyűjtőedények helyett mindenki maga gyűjtötte otthon zsákban a szelektív hulladékot, a vállalat járművei pedig a hónap első vagy utolsó hetében átvették a zsákokat. Felvetésünkre, hogy több panasz is érkezett, miszerint végül a szelektíven gyűjtött hulladékot nem vitték el, Máthé László elmondta: előfordulhatott, hogy rosszkor tették ki a zsákokat, és nem szállították el a vegyessel együtt, mivel az illető járművet nem azért küldték. A módszer egyébként elég hatékony, a községekben, ahol bevezették, pár hónap alatt jelentős javulást láttak, van igény a zsákos megoldásra.
Felmerül, hogy túl hosszú idő a két hét a vegyes hulladék elszállítására, hiszen a lakosság eddig a heti rendszerhez szokott, és eszerint is termelte a hulladékot. Máthé László elmondta: a megyei gazdálkodási stratégia értelmében a vállalatnak a lebomló hulladékot nem kellene elszállítania. Erről vidéken az embereknek kell gondoskodniuk komposztálógödör vagy a jól bevált régi ganédomb kialakításával. Ezáltal a vegyes hulladék mennyisége számottevően csökkenne. Gond az is, hogy sokan a szelektív hulladék alatt még mindig csak a műanyag palackokat értik, de ide tartoznak a csomagolóanyagok (nejlon), a különböző fémtárolók (sörös vagy üdítős dobozok), illetve a papír is. A hulladékot gyakorlatilag három részre kellene osztani: a lebomló kerülne komposztálásra, a vegyes a kukába, míg a szelektív a zsákba. Ha ezt a szabályt betartják, akkor elviekben a kéthetenkénti elhordás elég kell hogy legyen – tette hozzá. A szelektíven gyűjtött hulladékot nem kell teljesen szétválogatni, a lécfalvi telepen – amely legkésőbb október elején megnyitja kapuit – működik a válogatósor, amely elkülöníti a műanyag, fém, papír és üveghulladékot, így egyelőre nem látják el külön tárolóedényekkel a lakosságot – magyarázta Máthé László.
Ami a komposztálást illeti, az igazgató rámutatott: itt több megoldás körvonalazódik, még nem tudni, hogy biztosítanak-e külön tárolókat.
 Máthé László ugyanakkor felkér mindenkit, hogy lehetőleg igyekezzen alkalmazkodni az új rendszerhez, ugyanis azoktól, akik nem használják a zsákokat, a vállalat nem szállítja el a más módon kitett szelektíven gyűjtött hulladékot. Fontos tudni, hogy a begyűjtő hiába viszi a lécfalvi tárolóhoz a nem megfelelően gyűjtött hulladékot, a telep működtetője nem veszi át, így a következő alkalommal már az ő járműveik sem fogják átvenni a válogatás nélkül kitett szemetet. Az embereknek ugyanakkor azt is meg kell érteniük, hogy a lerakóba kerülő mennyiségnek csökkennie kell, ha el akarjuk kerülni a bírságokat, amelyek a lakossági díj növekedését idézik elő.
Az integrált hulladékgazdálkodásért felelős közösségek közötti társulás illetékesei érdeklődésünkre elmondták: a másik négy megyei szolgáltató (Kézdivásárhely, Esztelnek és Csernáton, Kovászna, illetve a Bodzavidék hulladékának begyűjtését végzők) a Tega által alkalmazott módszert vezeti be, azaz a hetente változó elszállítást, várhatóan szintén az ősz vége felé.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-09-22: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ha jön a vihar

Románia a végletek országa. Miután múlt hét végén városokat tarolt, emberéleteket követelt a szokatlanul nagy vihar, és utólag kiderült, a meteorológusok jeleztek ugyan, de senki rájuk sem bagózott, szerdán sikerült átesni a ló túlsó oldalára.
2017-09-22: Kármentő - Kuti János:

Riasztani a legfontosabb!

A vasárnapi, az ország nyugati felét sújtó, nyolc halálos áldozattal járó orkán után keresik a bűnbakokat. Úgy tűnik, a lakosságot nem riasztották megfelelően. Őszintén szólva, addig mind riogattak, hogy már nem is tudom, mikor riadjak meg és mikor ne a sok meteorológiai figyelmeztetéstől. Ha jól emlékszem, az utóbbi időben egy hónap alatt kétszer is potyára ijesztettek rám sárga vészjelzéssel, hogy Kovászna megyében nagy esőzések várhatók az elkövetkezendő 24 órában, és annak ellenére nem lett egy csepp eső sem.