Tüntetnek az egészségügyi szakszervezetek

2017. október 4., szerda, Közélet

A Solidaritatea Egészségügyi Szakszervezet és az Orvosok Szakszervezete Kovászna megyei alakulatai ma együtt vesznek részt a fővárosban azon a tüntetésen, amelyen tiltakoznak az egységes bértörvény tervezett változatának 2018. január 1-jétől esedékes bevezetése ellen. Ha a kormány nem teljesíti követeléseiket, latolgatják a munkabeszüntetést, még idén megszervezik az általános sztrájkot – tájékoztattak tegnap a Solidaritatea vezetői.
 

 

Sorin Văcăruş pontokba foglalta elégedetlenségük okát, és leszögezte, inkább szeretnék tárgyalás útján elérni a bértörvény számukra kedvező módosítását, mint munkabeszüntetés által. A bizalmi elmondta, bérük növekedését ígérik, de a valóságban a jövedelmük csökkenni fog, ha a járulékok befizetését a munkáltatóról átruházzák az alkalmazottakra, valamint módosul a pótlékok szabályozása, és ezt két példával mutatta be. A legkevesebb húsz éve dolgozó kórházi asszisztens, ha 50 százalékos pótlékot kap, havonta huszonegy darab, egyenként 15 lejes ebédjegyet, akkor nettó 2948 lejt visz haza minden hónapban, január 1-jétől ellenben ez az összeg 1893 lejre csökken, ha az új törvény szerint csak egyszázalékos pótlék jár neki, egyetlen ebédjegy sem, és a járulékokat a munkáltató helyett ő fizeti. Ugyanilyen körülmények között az orvos nettó keresete 6160 lej helyett (ügyeletek nélkül) 4147 lej lesz, ha a törvény a jelenleg tervezett változatban lép érvénybe.
A szakszervezetek kifogásolják: az új egységes bértörvény eltörli a pótlékokra érvényes alsó küszöböt, csak azt szabályozzák, hogy a fizetési költség legtöbb 30 százalékos lehet az összalkalmazottakra vonatkoztatva; jövő januártól decemberig nem kapnak ebédjegyet; az irodai személyzet nem szerepel az egészségügyben alkalmazott fizetési rácsban, de a vezető beosztásúakat mégis oda sorolták; az orvosok ügyeleti kötelezettségét is megváltoztatják, annyiszor kell egész napos szolgálatot teljesíteniük, ahányszor szükséges.
A tájékoztatón Pakulár Lajos, a Solidaritatea társelnöke hangsúlyozta, az említettek miatt az ügyintézés különböző területein dolgozók hátrányba kerülnek a közvetlenül az orvosi ellátásban besorolt személyzettel szemben, pedig a felelősség esetükben is nagy. Ide tartoznak az irodai alkalmazottak, a konyha személyzete, a karbantartók, a kapusok, beszerzők, megyeszinten több mint háromszázan. A Solidaritatea háromszéki szervezetének ötszáz, az orvosok szakszervezetének nyolcvan tagja van, ez a Kovászna megyei egészségügyben dolgozók valamivel több mint negyede.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2017-10-04: Közélet - Nagy B. Sándor:

Katonák a könyvtárban

Miután tavaly az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége angol nyelvű könyvgyűjteményt adományozott a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak, újabb állomásához érkezett a két intézmény együttműködése: hétfő délelőtt egy amerikai és román katonatisztekből álló munkacsoport rendhagyó angolórát tartott a könyvtárban, amelynek célja a román–amerikai stratégiai partnerség és általában a katonai hivatás népszerűsítése a középiskolások körében.
 
2017-10-04: Közélet - Szekeres Attila:

Kürtősfesztivál után, kolbászparádé előtt

Október 27–29-én tartják Sepsiszentgyörgy főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádét, amelyet összevontak az V. Káposztafesztivállal. A szervezők tegnap beharangozó sajtótájékoztatót tartottak, ugyanakkor értékelték az elmúlt hétvégén zajlott kürtőskalács-fesztivált is.