Vadállat

2017. október 10., kedd, Kármentő
Váry O. Péter

A vadállat – megnevezéséből adódóan – olyan lény, mely erdőn-mezőn éldegél, tengeti ösztönök vezérelte napjait. Cselekedeteit a lét- és fajfenntartás vezéreli. Az embert kerüli, lakott helyekre csak szélsőséges esetekben téved be.

Létezik azonban egy emberfajta is, melyre inkább illik a vadállat megnevezés, mintsem a gondolkodó lény megtisztelő jelzője. Közöttünk él, nincsenek nagy igényei, a napi betevőjének megszerzése egyetlen gondja. A vadállat megelégszik azzal, ami épp van, neki minden úgy jó, ahogy van. Azazhogy mégsem. A vadállatot – a kétlábút mármint – zavarják bizonyos dolgok környezetében. Többnyire az olyasmi, amire az ember rácsodálkozik. Hogy né, de szép az a fa. Az a frissen ültetett ágyás. Az a kerítés, az az autó. A vadállat, ha ilyesmit lát, felébred benne valami. Valami, ami nem állati, de nagyon is emberi. Hiszen rosszindulatból, irigységből, utálatból, vagy egészen egyszerűen csak a rongálás öröméért törni-zúzni – ez állatra nem jellemző. Emberre csupán.
Hogy miért ez az elkeseredett vádaskodás? Mert nagyon sajnálom azt a fiatal facsemetét. Estébe hajló késő délután volt már, fesztivál zajlott épp a városban, a főtéren nagy eszem-iszom, napközben szép idő, ekkorra már hűvös. A hegyen felfelé fiatal férfi dülöngél, nem elég széles az utca számára. Kezében sörös doboz, sokat nem ihatott belőle, minden hirtelen irányváltásánál kilöttyen egy adag az aszfaltra. Ordít, mint kinek eszét vették (ő azt hiszi, énekel), belerúg egy útját álló parkoló autóba, megbotlik a szegélykőben. Aztán megcéloz a zöldövezet közepén egy díszfát, nyílegyenesen odamegy, a sörös dobozt átveszi másik kezébe, majd egy hirtelen mozdulattal elroppantja a csemetét deréktájon. A díszszilvafácska keserves reccsenéssel adja meg magát, pirosas levelű kis koronája a földre fekszik. A fiatal férfi, mint ki jól végezte dolgát, kortyol egyet söréből, aztán dülöngélve, kornyikálva folytatja útját. A szembejövő emberek kitérnek előle. A hegyen felfelé menők lassítják lépteiket, hogy ne kelljen utolérniük. Némelyek közömbösen nézik a pusztítást, mások tehetetlenségük miatt morgolódnak. Közbe nem avatkozik senki. A vadállattól – az erdeihez hasonlóan – fél az ember. A vadállatot – az erdeivel ellentétben – nem tiszteli senki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2017-10-10: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Idősek napja Szotyorban

Félszáz idős ülte körül a szotyori kultúrotthon megterített asztalait vasárnap, igennel felelve arra a meghívásra, amelyet az idősek-nyugdíjasok ünnepére kapott Miklós András falufelelőstől, a helybeli református egyházközség gondnokától, s örvendtek, hogy évente jelen lehetnek az idősek napján.
2017-10-10: Közélet - :

Rongálás, ittas vezetés, baleset

Rongálásért bűnügyi vizsgálati iratcsomót nyitottak annak a sepsibodoki férfinak a nevére, aki betörte egy személygépkocsi szélvédőjét.