Hírsaláta

2017. október 10., kedd, Belföld

CSÖKKENT A NETTÓ ÁTLAGBÉR. Megtorpant a nettó átlagbér eddigi folyamatos növekedése: az augusztusi 1,1 százalékkal kisebb volt a júliusinál, de  13,9 százalékkal nagyobb, mint a tavaly augusztusi. A statisztikai hivatal szerint augusztusban 2364 lej volt a nettó átlagbér Romániában, a bruttó átlagbér pedig 3290 lej; ez utóbbi 1,2 százalékkal kisebb a júliusinál. A legnagyobb augusztusi nettó átlagbér – 5930 lej – az IT-szektorban volt, a legkisebb pedig –   1406 lej – a vendéglátó-iparban. A bérszínvonal alakulását a szabadságpénzek és a különböző ünnepekhez köthető prémiumok is befolyásolják. (Maszol)

MIKOR LESZ JÓ ROMÁN. Kelemen Hunor akkor lesz jó román, ha nem az SZDP-t támogatja, hanem az NLP-t abban, hogy megbuktassa a jelenlegi inkompetens kormányt – jelentette ki Florin Roman, az NLP egyik alelnöke, aki az utóbbi időben hisztérikus magyarellenes kirohanásairól vált ismertté. Roman a párt országos tanácsának ülésén úgy fogalmazott: „az RMDSZ 27 éve szinte állandó jelleggel kormányon van, becsapták a liberálisokat is, az SZDP-seket is, nagyjából mindenkit. Ez a legjobb példa arra, hogy a románok toleránsak a kisebbségekkel szemben, hogy ezáltal minden jogot élveznek, ami egy európai országban kijár nekik”. Kifogásolta, hogy az RMDSZ elnöke nem panaszkodik a drágulások miatt, és felszólította: „Hagyják abba az uszítást, a gyűlöletkeltést, mindent, ami a nemzet megosztásához vezet. ” (Főtér)
BODOG IS MÁSOLT. Közgazdaság-tudományi doktori dolgozatának 232 oldalából 147-et másoktól vett át Florian Dorel Bodog egészségügyi miniszter – állítja Emilia Şercan újságíró. A Press­One portálon közzétett leleplező írásában a riporter rámutat: Bodog két kollégája, helyesebben alárendeltje könyvéből kölcsönzött a legtöbbet, természetesen azok tudta és idézőjelek használata nélkül. Egyikük a bukaresti orvosi és gyógyszerészeti egyetem dékánja és személyes tanácsadója, a másik egyetemi tanár és kórházigazgató Nagyváradon. A miniszter dolgozatának első 47 oldala nagyrészt egy 2003-ban megjelent, négy szerzős könyvből származik. A portál megkeresésére a szaktárca válaszolt: közleményük szerint a dolgozat minden minőségi, szakmai és etikai szabály betartásával készült, és teljes egészében Florian Bodog műve. A minisztérium úgy fogalmaz, „az úgynevezett egymásra tevődések” (…) „valójában olyan információk átvétele, amelyeknek szerzője Florian Bodog”. A  46 éves Bodognak – aki orvos és egyetemi tanár – ez a második doktori dolgozata, az elsőt orvostudományból szerezte 2001-ben. 2016 nyaráig orvosi doktorátusokat is irányított, ezt a minőségét azonban az egyetemi okleveleket és címeket hitelesítő országos tanács visszavonta, mert nem felelt meg a feltételeknek, mind­össze két önálló tudományos írása jelent meg. (Adevărul)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2017-10-10: Belföld - :

Nem akarnak újabb hidegháborút (Nato-közgyűlés Bukarestben)

A NATO-t aggasztja a határainál megnövekedett orosz katonai jelenlét, amit nem hagy válasz nélkül, ugyanakkor párbeszédre törekszik Oroszországgal, nem akar újabb hidegháborút – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára tegnap Bukarestben az Észak-Atlanti Katonai Szövetség 63. parlamenti közgyűlésének megnyitóján. Klaus Iohannis államfő a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazta.
2017-10-10: Belföld - :

Holokauszt-emléknap

Az antiszemita megnyilvánulások elleni szigorú fellépés fontosságát hangsúlyozta tegnap a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, Aurel Vainer a Holokauszt áldozataira való emlékezésen.