Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 19:50
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Egy romhalmazzal kevesebb (Rendteremtés a Palló utcában)

2017. október 11., szerda, Közélet
A szerző felvétele
A szerző felvétele
Tegnap már a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai szedték össze a hátrahagyott szemetet a Palló és Dakó utca sarkán található, évekig fertőként létező ingatlan körül, miután hosszas intézkedés után az egyébként a város tulajdonában lévő épületet és a hozzá tartozó területet sikerült visszaszerezni az azt önkényesen használó családtól. A városházán egyelőre nem született döntés arról, hogy mi lesz a telek további sorsa, annyi biztos, hogy az épületet hamarosan lebontják.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: már idén áprilisban elkezdődött a kiürítési folyamat – ezt korábban már a nyilvánosság előtt is kijelentették –, az önhatalmúlag odaköltözötteket viszont nem volt könnyű kirakni. Végül az önkormányzat által birtokolt lakásokba költöztették át őket, első határidőként május 15-ét jelölték meg, viszont kiderült, a számukra kijelölt ingatlanokat az előző lakók annyira tönkretették – egyebek mellett a villanyhálózatot –, hogy a város kénytelen volt valamelyest rendbe hozni. Az alpolgármester szerint egy héttel ezelőtt zárultak le az alapvető munkálatok, így csak most volt lehetséges a költözés. Az illetők egyébként bért fizetnek az önkormányzatnak. Tóth-Birtan hozzátette: noha elég hosszú időbe telt, de legalább a tél beállta előtt sikerült rendezni az ügyet, mivel törvény szerint egy adott dátum után, a hideg időjárás miatt az önkormányzatnak nem lett volna joga véghezvinni a kilakoltatást.
Ami az igen romos és lelakott Palló utcai házat illeti, az elöljáró elmondta: amint eltakarítják a szemetet, amit a lakók hátrahagytak – nem mellékesen az épület körül a hétvégén szorgos munka folyt, még a kerítést is elbontották valakik –, a városháza kiállítja a bontási engedélyt, és rövid időn belül letarolják. Arra nézve még nem született végső döntés, hogy mit lehet kezdeni a területtel. Tóth-Birtan Csaba szerint felvetődött, hogy a Kőrösi Csoma Sándor és a Templom utca kereszteződésénél kialakított Turul park zöldövezet mintájára itt is lehetne valami hasonlót, ezzel a telekkel viszont a gond, hogy az alakja elég furcsa, illetve tűzfalak veszik körbe. Egy másik opció, ami szóba jöhet, hogy felajánlják cserére egy olyan ingatlanért, melyet a város szeretne megszerezni.
A Palló utcai épület illegális lakói már jó ideje gondot jelentettek mind az önkormányzat, mind a rendőrség számára. Viszonylag gyakran fordult elő, hogy a hatóságnak ki kellett szállnia a helyszínre, elsősorban csendzavarásért.
Hozzászólások
2017. október 11.
szerda 07:55
ekeferi
402 hozzászólás
az autokat az udvaron kellene tartani nem az uton....

2017. október 11.
szerda 09:43
kukujza
588 hozzászólás
Fizetéses parkolást az egész városba, vagy sehol se, mi az, hogy egyesek a lakásuk előtt kell fizessenek, mások egyáltalán.

2017. október 11.
szerda 10:15
avalaki
179 hozzászólás
Egyetértek ekeferivel, magánházas övezetben az autót nem az utcán kell tartani.

2017. október 11.
szerda 10:22
kukujza
588 hozzászólás
De hányan vannak, akik a garázsuk mellett foglaljak naphosszakat a parkolóhelyeket.

2017. október 11.
szerda 15:14
trovacsek
2517 hozzászólás
A lakónegyedekből pedig a céges autókat kitiltani,főleg melyik még nem is cv jelzésű!

2017. október 11.
szerda 23:15
belaba
1652 hozzászólás
Hol van a Dako uca nem Datki uca?

2017-10-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fogyasztás miatt növekedünk

A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet.
2017-10-11: Közélet - :

Továbbra sincs kilövési engedély

Bár a tárcavezető aláírta és a Hivatalos Közlönyben is megjelent a 140 medve és közel száz farkas kilövésére vonatkozó rendelet, országszerte mindeddig egyetlen erre vonatkozó igénylést sem hagytak jóvá – közölte tegnap Sárkány Árpád, az Abies Hunting vadásztató társaság vezetője.