Kolbászparádé és káposztafesztiválVonzóvá tennék a vadhúst

2017. október 11., szerda, Közélet

Hiánypótló kezdeményezés, a vadhúsokból készült ételek jelentik majd az idei kolbászparádé és káposztafesztivál színfoltját – a közelgő gasztronómiai rendezvény újdonságait tegnap ismertették szervezők és partnerek a megyeházán. Az október végi megmérettetésre eddig több mint harminc csapat nevezett be, aki pedig csupán látogatóként vesz részt a Háromszéki kolbászparádén és káposztafesztiválon, egyebek mellett vadhúsból készült pörköltet is kóstolhat.

  • Kolbászparádé Albert Levente archív felvétele
    Kolbászparádé Albert Levente archív felvétele


A másfél évtizedes múltra visszatekintő gasztronómiai rendezvény célja, hogy minél többen részt vegyenek azon, akár versenyzőként, akár vendégként vagy érdeklődőként. A hasonló események sikeréhez, a turizmus érdekében pedig a köz- és magánszféra társulása igencsak fontos – vélekedett Tamás Sándor. Az önkormányzati vezető kifejtette, a turizmus a magánszféra feladata, az önkormányzatoknak, intézményeknek pedig olyan lehetőségeket kell ehhez teremteniük, melyek a turizmusból élőket segítik, hogy Háromszékre vonzzák a látogatókat, érdeklődőket. Ennek jegyében szervezik az idei esztendő második, kiemelkedő gasztronómiai eseményét, melynek partnerei nagy, háromszéki cégek.
A Bertis Kft. több éve támogatója a kolbászparádénak, idén rendkívüli teljesítményre készülnek, az ország legvékonyabb kolbászát szeretnék előállítani 100 kg húsból a verseny idején, illetve a legvastagabb – mintegy 50–60 mm átmérőjű – kolbászt is megpróbálják megtölteni – vázolta Berszány Tibor tulajdonos. A vállalkozás standjánál egyébként töltött káposztát és sült kolbászt készítenek és értékesítenek majd folyamatosan a látogatóknak, s nagy méretű üstben, ugyanitt készül majd a vadhúspörkölt is.
Az idei kolbászparádé újdonsága, hogy első alkalommal méretkeznek meg olyan csapatok, melyek vadhúsból töltenek kolbászt – hangzott el a tegnapi tájékoztatón. Az ötletgazda, Sárkány Árpád úgy fogalmazott, régi vágya, hogy a vadhús ismét szerepeljen a mindennapok konyhájában illetve éttermek menüjén is fellelhető legyen. Az Abies Hunting társaság tulajdonosa rámutatott, a legegészségesebb húsfélék közé tartozik, ráadásul biotermék is, mely az utóbbi 50 – 60 évben teljesen eltűnt a köztudatból, közétkeztetésből, és csak nagyon ritkán juthattak hozzá, főként orvvadászat révén a vidéken élők. A fesztivál idején ezért a vadhúsra irányítják a figyelmet – a már említett pörkölt révén is –, s amennyiben a visszajelzések jók, Sepsiszentgyörgyön egy olyan bolt megnyitását tervezik, ahol erdők-mezők gyümölcseit mélyhűtve, mézet, lekvárokat, gombaféléket és vadhúst is forgalmaznak majd – mutatott rá Sárkány Árpád. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, az engedéllyel elejtett vad húsa bevizsgálást követően árusítható, vidékünkön – Háromszék, Hargita, Brassó és Maros megye – évente mintegy 9 tonnát értékesítenek, melynek jelentős része – 95 százalék – exportra megy.
A turizmus éve jegyében a megyei önkormányzat által foganatosított kezdeményezések pozitív eredményeiről és gazdasági hozadékáról Édler András, a kereskedelmi és iparkamara elnöke szólt tegnap. Példaként említette, amióta különféle kezdeményezésekkel a  turizmusra összpontosítanak, érezhetően nőtt a térségünkbe látogatók száma – az év első hét hónapjában 15–20 százalékos növekedést jegyeztek tavalyhoz képest.
A harapnivalók mellett a szórakozásról is gondoskodnak, Grümann Róbert alelnök, a fesztivál felelőse elmondta, a gasztrohétvége esti rendezvényein többek közt a Bagossy Brothers, az Accent, illetve Nagy Feró és a Beatrice koncertezik majd, a fellépések 19 órakor kezdődnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1450
szavazógép
2017-10-11: Közélet - Váry O. Péter:

Fogolyánok emlékezete

Túlzás lenne történelmi igazságtételnek nevezni, de mindenképp szükséges cselekedet a kormányhivatalnak otthont adó Fogolyán-ház emléktáblával való megjelölése. Hiszen a Fogolyán család, kiemelten annak két orvos tagja, dr. Fogolyán Kristóf és dr. Fogolyán Miklós nem csupán a gyógyításban, az életmentésben, hanem a sepsiszentgyörgyi közéletben is kiemelt szerepet vállalt.
2017-10-11: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Testvér (Békési levelek)

Magam sem tudom, mit jelent ez a szó. Mikor serdülő legényként valami marhaságot csináltam – mert én sem voltam semmivel sem jobb senki más hasonló korú emberfiánál –, szegény szüleim megkérdezték: mit nem kaptál meg tőlünk, fiam, hogy ilyenekre vetemedsz?