Páncélost gyártunk

2017. október 11., szerda, Belföld
A román hadsereg számára nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokat gyártó vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg tegnap Bukarestben a svájci Mowag-üzemeket tulajdonló amerikai General Dynamics vállalat és a román ipari minisztérium.

A megállapodás célja, hogy a román hadsereget Piranha 5 típusú páncélosokkal szereljék fel, amelyeket a bukaresti Gépgyárban fognak gyártani az ehhez szükséges technológia meghonosítása nyomán. A szerződés aláírásán Mihai Tudose kormányfő, több miniszter és Hans Klemm amerikai nagykövet is jelen volt. Azt nem közölték, hogy a román hadsereg hány páncélost vásárol és milyen áron. A fővárosi sajtó szerint 2026-ig 227 Piranha 5-ös páncélost vásárolunk, amelyeket – az első harminc, Svájcból érkező jármű kivételével – Bukarestben fognak gyártani; áruk összesen 370 millió euró. Tavaly a szakértői kormány egy másik, román–német vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg  nyolckerék-meghajtású páncélosok és 4x4-es harckocsik gyártásáról, de a kezdeményezés további sorsáról a mostani kormány nem nyilatkozott.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-10-11: Belföld - :

Kell a többletadó

A szenátus a kormány által előterjesztett formában fogadta el az üzemanyag jövedéki adójának növeléséről szóló rendeletet, noha a pénzügyi szakbizottság az elvetését javasolta.
2017-10-11: Belföld - :

Menesztik a problémás minisztereket (Kormányátalakítás várható)

Kormányának legalább öt tagját lecserélné Mihai Tudose miniszterelnök, aki egy hétfő esti tévéinterjúban azt is meglebegtette, hogy maga mond le, ha a Szociáldemokrata Párt nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett vagy rosszul teljesítő tárcavezetők menesztéséhez. Tudose a szociálliberális koalíció hírcsatornájának számító Antena 3 televíziónak nyilatkozott, és ezzel felszínre hozta a pártban lappangó feszültségeket. Egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely szerint egyetlen hónap alatt 40-ről 27 százalékra csökkent a kormányba vetett bizalom. „Ha a kormányba vetett bizalom összeomlott, akkor menjünk haza, mert azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk” – jelentette ki, de hozzátette: „Ha nem ettél reggelire gyermekeket, nincs, ahogy két hét alatt 48 százalékról 20 százalékra zuhanj. Sőt, kicsi a préri, kiderül, hogy ki és hogyan rendelte meg a felmérést”.