Kormányátalakítás várhatóMenesztik a problémás minisztereket

2017. október 11., szerda, Belföld
Kormányának legalább öt tagját lecserélné Mihai Tudose miniszterelnök, aki egy hétfő esti tévéinterjúban azt is meglebegtette, hogy maga mond le, ha a Szociáldemokrata Párt nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett vagy rosszul teljesítő tárcavezetők menesztéséhez. Tudose a szociálliberális koalíció hírcsatornájának számító Antena 3 televíziónak nyilatkozott, és ezzel felszínre hozta a pártban lappangó feszültségeket. Egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely szerint egyetlen hónap alatt 40-ről 27 százalékra csökkent a kormányba vetett bizalom. „Ha a kormányba vetett bizalom összeomlott, akkor menjünk haza, mert azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk” – jelentette ki, de hozzátette: „Ha nem ettél reggelire gyermekeket, nincs, ahogy két hét alatt 48 százalékról 20 százalékra zuhanj. Sőt, kicsi a préri, kiderül, hogy ki és hogyan rendelte meg a felmérést”.

Tudose szerint a kormány hitelét, hazai és külföldi megítélését azok a miniszterek rontják, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség, illetve azok, akik nem teljesítenek jól; épp ezért van szükség a menesztésükre. A kormányfő nem nevezte meg azokat, akiknek leváltására készül, de a kiszivárgott hírek szerint Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter, Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter, Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter és Răzvan Cuc közlekedési miniszter csomagol, de felmerült Liviu Pop oktatási, illetve Florian Bodog egészségügyi tárcavezető neve is. A Belina-ügyben korrupciógyanúba keveredett miniszter asszonyok tisztségben való maradása és teljes körű támogatása mellett az SZDP két hete foglalt állást, tegnap azonban közel háromórás ülésen beszélték meg a várható kormányátalakítást. A párt vezetői előtt Mihai Tudose kormányfő Klaus Iohannis államfővel folytatott megbeszélést. Az SZDP országos ügyvezető bizottsága csütörtökön ül össze döntéshozásra, és még koalíciós partnerével is egyeztetnie kell, hiszen Viorel Ilie a kisebbik kormánypárt tagja, amely meg akarja tartani a tisztséget.

Feszültség az SZDP-ben
A három hónapja hivatalban lévő kormányfő első ízben beszélt nyilvánosan arról, hogy nem felhőtlen a viszonya Liviu Dragnea SZDP-elnökkel. A konfliktus egyik oka az lehet, hogy a kormány nem siet a Belina-ügynek az alkotmánybíróság elé terjesztésével. Dragnea azt szeretné, hogy állapítsák meg a korrupcióellenes ügyészség illetéktelenségét a kormányhatározatok felülvizsgálatában (a Duna-parti Belina-sziget egy általa és Sevil Shhaideh által aláírt kormányhatározattal került állami tulajdonból a Teleorman megyei tanács, majd egy olyan magáncég gondozásába, amelyet Dragnea fia vásárolt meg), ám ettől mindenki ódzkodik. Hétfőn Dragnea még azt nyilatkozta, hogy Călin Popescu Tăriceanu fog az alkotmánybírósághoz fordulni, aki azonban hárított; tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter közölte, hogy az általa vezetett tárcát kérték fel a beadvány megfogalmazására, de „semmi esetre sem” tartozik rájuk a benyújtása. Feszültséget okoz az SZDP-ben az is, hogy a kormány nem siet az igazságszolgáltatási törvényeket módosító javaslatcsomag kidolgozásával. Tudose szerint  a jogszabályok még mindig az igazságügyi minisztériumban vannak, és bizonyos jóváhagyásokra várnak, köztük a Velencei Bizottságéra is, amely decemberben fog ülésezni. Ő maga úgy gondolja, hogy „nem kellene tovább kínlódnunk, egyenesen a parlament elé kellene vinni” a csomagot, ehhez azonban a kormánykoalíció vezetőinek politikai döntése szükséges. Tudose a tévéinterjúban  megerősítette, hogy három miniszterének rossz a megítélése „a közvélemény és az Európai Bizottság szemében”, de arra a kérdésre, hogy leváltásukat Brüsszelből sugallták-e, így felelt: „Ha valaki tisztán kimond egy dolgot, az nem sugallat, hanem nagyon világos üzenet”. Leszögezte: a menesztett kormánytagok utódait ő fogja javasolni. Elmondása szerint a sajtóból értesült a párt állandó bizottságának bírálatairól, amelyek a hétfői ülésen hangzottak el, amelyen ő nem vett részt, mivel a NATO-főtitkárral találkozott, később pedig az SZDP vezetői érkeztek hozzá a Victoria-palotába. Állítólag éppen ez a küldöttség – Niculae Bădălău ügyvezető elnök, Marian Neacşu pártfőtitkár, Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes és Paul Stănescu Olt megyei SZDP-elnök – beszélte le Tudosét a lemondásról.

Dragnea tagad
Nem merült fel, hogy a Tudose-kabinet ellen bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be, és remélhetőleg nem kerül sor parlamenti válságra – nyilatkozta tegnap Liviu Dragnea, aki szerint „kormányátalakításról akkor lehet beszélni, ha vannak érvek”, de „mindenki azt akarja, hogy a kormányprogram megvalósuljon”. Dragnea tagadta, hogy ő rendelte volna meg a kormányfőt megharagító közvélemény-kutatást, és azt mondta: ugyanolyan viszonyban van Mihai Tudose kormányfővel, mint kezdetben: „fenntartja”.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2017-10-11: Belföld - :

Páncélost gyártunk

A román hadsereg számára nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokat gyártó vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg tegnap Bukarestben a svájci Mowag-üzemeket tulajdonló amerikai General Dynamics vállalat és a román ipari minisztérium.
2017-10-11: Belföld - :

Megadóztatná a falusi tyúkokat

Megadóztatná a falusi tyúkokat Varujan Vosganian képviselő, aki szerint minden egyes házitojás elfogyasztásával 50 banit veszít az állam. A volt gazdasági miniszter – aki csak azért úszott meg egy korrupciós eljárást, mert a parlament nem szavazta meg mentelmi jogának felfüggesztését –  jelenleg Călin Popescu Tăriceanu pártjában politizál, ezért érthető az államkincstár feltöltésére irányuló buzgalma, amely egyébként nemcsak a tojásra vonatkozik, hanem minden egyes házilag előállított termékre, a szilvalekvártól a saját birkák gyapjújából kötött pulóverig. Kijelentése általános derültséget keltett – sokan Petre Daea mezőgazdasági miniszter hasonló jellegű aranyköpései mellé sorolják –, ezért később finomított rajta, azt mondta, hogy a megélhetési gazdálkodás helyett szeretne piacképes termelői farmokat látni. (ziare.com)