Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 12:49
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Elnapolták Katalónia függetlenedését

2017. október 11., szerda, Világfigyelő
Carles Puigdemont katalán elnök gyakorlatilag meghirdette Katalónia függetlenségét, de azzal a lendülettel fel is függesztette a folyamatot, arra hivatkozva, hogy arról még tárgyalni kell. A katalán elnök tegnap este a barcelonai parlament rendkívüli ülésén értékelte az aktuális politikai helyzetet.

Ebben a történelmi pillanatban Katalónia elnökeként tiszteletben tartja az embereknek az október 1-jei népszavazáson kinyilvánított azon akaratát, hogy egy köztársaság államformájú független Katalóniát szeretnének, mondotta Puigdemont, ugyanakkor javaslata szerint néhány hétre felfüggesztik a függetlenné válás folyamatát, mert tárgyalni akarnak a spanyol állammal.
Carles Puigdemont a tervezettnél bő egy órával később kezdett beszélni: ő maga kérte a csúszást a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte. A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt, a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).
A katalán parlament épületének bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől. Kint már órákkal azelőtt elkezdett gyülekezni a tömeg, az emberek óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket.
A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ma délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.
Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.
Hozzászólások
2017. október 11.
szerda 20:04
Ferencz
13769 hozzászólás
Remélem, ez nem a folyamat "jegelését" jelenti! Mindenképpen le a kalappal a katalán elnök előtt: eltökélt, de józanul gondolkodó hazafi, aki vérontás nélkül végig fogja vinni - reményeim szerint - a kiválást. Nem ma, nem holnap, talán holnapután, de mindenképpen nemsokára! Olyan ellenszélben kell ezt megtennie, amikor a birodalom vezetése xarik a kisebb népek és nemzetiségek kollektív jogaira, és a létüket fenyegetve érző nagyobb országok azonnal be is soroltak mögéje! Azonban, ami késik, nem mulik! Ajánlom, gondolkodjanak el a helyzeten mindazok, akik pökhendi beképzeltségükben, butaságukban, elvakultságukban, minden megfontolást nélkülöző szájtépésükkel verik az éket naphosszat a székelyek és a magyarok közé. A magyar vér éppen olyan nemes és drága, mint a székely, és együtt többen vagyunk, mint külön-külön. Ezt felfogni intelligencia kérdése!

2017. október 11.
szerda 21:08
huszita
213 hozzászólás
Ferencz szerint a székely nem magyar.
Ezeréves kérdést néhány álmatlan éjszaka után megoldotta nemzetünk zsenije.

2017-10-11: Hírsaláta - :

Megadóztatná a falusi tyúkokat

Megadóztatná a falusi tyúkokat Varujan Vosganian képviselő, aki szerint minden egyes házitojás elfogyasztásával 50 banit veszít az állam. A volt gazdasági miniszter – aki csak azért úszott meg egy korrupciós eljárást, mert a parlament nem szavazta meg mentelmi jogának felfüggesztését –  jelenleg Călin Popescu Tăriceanu pártjában politizál, ezért érthető az államkincstár feltöltésére irányuló buzgalma, amely egyébként nemcsak a tojásra vonatkozik, hanem minden egyes házilag előállított termékre, a szilvalekvártól a saját birkák gyapjújából kötött pulóverig. Kijelentése általános derültséget keltett – sokan Petre Daea mezőgazdasági miniszter hasonló jellegű aranyköpései mellé sorolják –, ezért később finomított rajta, azt mondta, hogy a megélhetési gazdálkodás helyett szeretne piacképes termelői farmokat látni. (ziare.com)
2017-10-11: Világfigyelő - :

Vashegyi Györgyöt választották elnökké (Magyar Művészeti Akadémia)

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet tegnapi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.