Sepsiszentgyörgy, 2018. január 16., kedd 17:12
Köszöntjük Gusztáv nevű olvasóinkat!

Vashegyi Györgyöt választották elnökké (Magyar Művészeti Akadémia)

2017. október 11., szerda, Világfigyelő
Az MMA új és leköszönő elnöke FOTÓ: BALOGH ZOLTÁN
Az MMA új és leköszönő elnöke FOTÓ: BALOGH ZOLTÁN
Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet tegnapi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként, 140 szavazattal lett az MMA új elnöke. Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező és érdemes művész 50, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze 36 szavazatot kapott az összesen leadott 226 érvényesből.
Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez – mondta programbeszédében Vashegyi György, aki szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése a közmédiában, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón. Vashegyi György a feladatok között szintén kiemelte, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemé­ben kell erősíteni a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységét.
Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban vissza­lépett a jelöltségtől. Beszédében azt mondta: sem a hatalom, sem a hivatali munka nem vonzza, kritikai szemlélete sem illik egy elnökhöz, de továbbra is szeretne hasznos lenni az MMA számára. Jankovics Marcell az alelnöki tisztséget vállalta, a másik alelnököt decemberben választják meg, mert a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt – Kiss B. Attila operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író – közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.
A közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak Fekete György belsőépítésznek, aki hat éven át vezette az MMA-t.
Hozzászólások
2017-10-11: Világfigyelő - :

Elnapolták Katalónia függetlenedését

Carles Puigdemont katalán elnök gyakorlatilag meghirdette Katalónia függetlenségét, de azzal a lendülettel fel is függesztette a folyamatot, arra hivatkozva, hogy arról még tárgyalni kell. A katalán elnök tegnap este a barcelonai parlament rendkívüli ülésén értékelte az aktuális politikai helyzetet.
2017-10-11: Világfigyelő - :

Stella Kiriakídisz az új elnök (Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése)

Stella Kiriakídisz ciprusi politikust választotta elnökének tegnapi strasbourgi ülésén az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) az előző héten lemondott korábbi elnök, Pedro Agramunt helyére.