Európa Tanács Parlamenti KözgyűléseStella Kiriakídisz az új elnök

2017. október 11., szerda, Világfigyelő
Stella Kiriakídisz ciprusi politikust választotta elnökének tegnapi strasbourgi ülésén az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) az előző héten lemondott korábbi elnök, Pedro Agramunt helyére.

Kiriakídisz a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló szervezet közgyűlésének harmadik női, sorban a 30. elnöke lesz. A közgyűlés néppárti frakciója politikusának megbízatása a 2018. január 22–26. között esedékes ülésig szól, ugyanis a jövő év elején tervezett tanácskozáson minden bizottsági és közgyűlési tisztséget az Európa Tanács megújít.
A politikus elmondta, megválasztása a parlamenti közgyűlés életének nehéz időszakára esik. Megkérdőjeleződött hitelessége és feddhetetlensége, ami az Európa Tanács intézményei átláthatóságának és becsületének megkérdőjelezéséhez vezetett. Mindezek kihívást és még nagyobb felelősséget jelentenek mind a közgyűlés, mind újonnan megválasztott elnöke számára – mondta. Kijelentette, jelölése kizárólag a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság iránti elköteleződéséből eredt. A rendelkezésére álló hónapokban a nyugalom helyreállításán, az egyetértés, a hitelesség és az egység megteremtésén fog dolgozni, továbbá fáradhatatlanul és nyíltan küzd a korrupció ellen – húzta alá.
Stella Kiriakídisz klinikai szakpszichológus, a Demokrata Tömörülés alelnöke 1956-ban született a ciprusi Nicosiában. 1979 és 2006 között a ciprusi Egészségügyi Minisztériumban a gyermek- és serdülőkori pszichiátria feladatkörével foglalkozott. 2006-ban parlamenti képviselővé választották, ahol az Egészségügyi, a Külügyi és Európai Ügyek Bizottságának tagja volt.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-10-11: Világfigyelő - :

Vashegyi Györgyöt választották elnökké (Magyar Művészeti Akadémia)

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet tegnapi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.
2017-10-11: Világfigyelő - :

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya (Ukrán nyelvtörvény)

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya, Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.