Mi, hol, mikor?

2017. október 12., csütörtök, Mi, hol, mikor?
A 105 kg-os tök a dálnoki Bartók házaspár – Ede Ottó és Emília – kertjében termett. Kisebbik „testvére” 89 kg-ot nyom. Sajnos, az idei termésnap elmarad, így az óriástök nem kerül közszemlére (iochom). Bartók Emília felvétele

III. Székelyföldi Fotóbiennálé
Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és Maros Megye Tanácsa közös szervezésében október 14-én, szombaton kerül sor a III. Székelyföldi Fotóbiennálé megnyitóünnepélyére. A program: 15-től a Székelyföldi Fotóklubok Szemléje, kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgy főterén; 17-től díjátadó gála a Tamási Áron Színházban; 19-től a III. Székelyföldi Fotóbiennálé kiállításának hivatalos megnyitója az Erdélyi Művészeti Központban.

Színház
BUKARESTI SZÍNHÁZFESZTIVÁL. Ma 20 órától az 5. FESTin pe Bulevard kortárs színházi találkozó részeként lesz látható a Bányavakság című ko­produkció. Az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház közös, román és magyar nyelvű előadását az Odeon Színház Stúdiótermében magyar és román feliratozással láthatja a közönség. A Nottara Színház által október 7–18. között megszervezett fesztiválra 8 ország 39 előadását hívták meg.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától a kamarateremben Pintér Béla Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka); október 15-én 19 órától a kamarateremben Harold Pinter Évforduló (rendező: Alexandru Dabija) előadását játsszák.

Bábszínház
Ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban gyermektáncházat tart a felvidéki Écsi Gyöngyi mesemondó, bábművész és Kováts Marcell zenész. Minden kicsit és nagyot szeretettel várnak. A belépés díjtalan, adományokat szívesen fogadnak. Az esemény szervezője a Cimborák Bábszínház.

Könyvbemutató
ÁGYÚCSŐ ÉS PUSKAPOR. Bodor Ferenc, a csíki 48-as ágyúöntő és lőporgyártó címmel a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadónál idén megjelent tanulmánykötet bemutatására kerül sor ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A tanulmányok szerzőivel, Pál-Antal Sándor történésszel, levéltárossal és Süli Attila hadtörténésszel a kötet szerkesztője, Gálfalvi Ágnes beszélget, a rendezvény házigazdája Demeter Lajos helytörténész, a társszervező könyvtár munkatársa.
MENTOR-KÖNYVEK. Káli István A szemfényvesztett és Tamás Kincső Módos asszony üres kézzel című könyvét ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Teinben mutatják be.
GAZDA JÓZSEF A Golgota útján című könyvének bemutatója ma 17 órakor lesz az Erzsébet Teremben Kézdivásárhelyen. A könyvet méltatja és az íróval beszélget Borcsa János író, kritikus.
GYILA SÁNDOR A titokzatos kovásznai asszony című könyvét mutatják be szombaton 18 órától  Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében a Profi Rádió szervezésében.

A Szociális háló III. közönségtalálkozója
Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben (Best Western Park Hotel) október 15-én 15 órától a Sepsi Rádió díszvendége a Svédországban élő Tamás Gábor előadóművész lesz. Házigazda: Majláth-Szabó Attila népdalénekes, a Sepsi Rádió Szociális háló rádióműsor rovatának szerkesztője és Grubisics Levente, a Sepsi Rádió vezetője. A rendezvényen bemutatják Szucher Ervin Életúton Tamás Gáborral című könyvét. A belépés ingyenes; CD- és DVD-lemezek vásárolhatók.

Dénes István-emléktúra
A 91. Járjuk be Erdővidéket! című honismereti túrasorozat Dénes István emlékének ajánlott túrája szombaton Bálványosfürdő környékét, a Csomád–Bálványos Természetvédelmi Terület turisztikai látnivalóit célozza meg. Túravezető Para Zoltán, a természetvédelmi terület gondnoka. Találkozás 9 órakor a baróti unitárius templom előtti parkolóban, amelyet egy rövid megemlékezés követ a baróti református temetőben a néhai barát, Dénes István geológus, barlangkutató sírjánál. A megemlékezés után Bálványosfürdő irányába mikrobusszal folytatják az utat. A túra gyalogos részének becsült hossza 10 km. Alkalmas időjárás esetén a túra során szalonnasütésre is sor kerül. Kérik az érdekelteket, hogy részvételi szándékukat jelezzék legkésőbb pénteken 12 óráig Demeter Zoltánnál (demeterzoltan74@gmail.com, 0746 089 140).

Röviden
ÁRAMSZÜNET.  Árapatakon  péntekig 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Ma javítási munkálatok miatt felfüggesztik az  ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen 8–15 óráig a Márton Áron és a Kanta utcában és a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatalban; 9–15 óráig a Stadion, Margaréta és Nicolae Bălcescu utcában; Kézdiszentléleken ma 8–15 óráig. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
TALÁLKOZÓ ÉS DOKUMENTUMFILM. A sepsiszentgyörgyi Bruno Gröning Baráti Kör ma 19 órától megtartja  szokásos találkozóját a Lázár Mihály utca 47. szám alatt. * Szombaton a Kónya Ádám Művelődési Házban 14 órától vetítik a Bruno Gröning életét, tanításait és munkásságának eredményeit bemutató filmet.
GUZSALYAS. Az alapítvány programja ma Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban:  17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, szövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.
KALENDÁRIUM. Október 13-án, pénteken 18 órakor a ba­róti Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete és Erdővidék Múzeuma Kalendáriuma közös szervezésében a múzeum Kászoni Gáspár Termében a Környezetünk, életünk sorozat részeként Vadászat mint életforma címmel Román Richárd erdésztechnikus (Székelyszáldobos) tart előadást. Házigazdák: Egyed Emőke egyesületi elnök és Hoffmann Edit muzeológus.
A PLUGOR SÁNDOR MŰVÉSZETI LÍCEUM DRÁMATAGOZATA ingyenes felvételi felkészítőt tart a következő tanévtől induló drámaosztályba pénteken 17 órától a líceum drámatermében. A felkészítőn a fiataloknak alkalmuk lesz megismerkedni a drámajátékokkal, és kipróbálhatják a gyakorlati szaktantárgyak egy részét. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-10-11: Világfigyelő - :

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya (Ukrán nyelvtörvény)

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya, Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.
2017-10-12: Belföld - :

Bírság mindkét focicsapatnak (Magyarellenesség a lelátón)

A bukaresti FCSB-re és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-ra is 5000 lejes bírságot rótt ki tegnap a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a két csapat október elsejei mérkőzésén történt incidensek miatt. Ez a legkisebb kiróható bírság.