Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 12:47
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Ezt megúszhatják a munkaadók

2017. október 12., csütörtök, Hírsaláta
Elutasította a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely arra kötelezte a munkáltatókat, hogy a bruttó minimálbér szintjén fizessenek társadalombiztosítási járulékot a részmunkaidőben alkalmazott munkavállalók után is. A kormány kezdeményezését Ion Ghizdeanu, az Országos Prognózisbizottság elnöke tartotta fenn, de kevés sikerrel: mind­össze két szenátor szavazta meg, 83 ellene voksolt, öten pedig tartózkodtak. Ebben az esetben a képviselőház hozza meg a végső döntést. (Maszol)

GRÁNÁTOK GYIMESKÖZÉPLOKON. Második világháborús aknagránátra bukkantak a sorompó korszerűsítésén dolgozó vasúti munkások Gyimesközéplokon. A munkálatokat azonnal felfüggesztették, riasztották a tűzoltóságot, és a helyszínre érkező tűzszerészek további hat azonos, egymásra helyezett gránátot találtak. A robbanóeszközöket biztonságban eltávolították és későbbi megsemmisítésre elszállították. A Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője, Alina Maria Ciobotariu szerint a gránátok valós veszélyt jelentettek, szakszerűtlen kezelés vagy ütés esetén akár fel is robbanhattak volna. A vasúti közlekedésben nem okozott fennakadást a tűzszerészek beavatkozása. (Székelyhon)
JOBB KINT. A Dragnea–Tudose belháború kitörésének napján kilépett az SZDP-ből Ovidiu Sitterli nagyszebeni képviselő. A politikus, aki korábban Szeben megye prefektusa volt, első mandátumát tölti a parlamentben, és a továbbiakban függetlenként kíván tevékenykedni. (Agerpres)
FÉLMILLIÓ HASZNÁLT AUTÓ. A környezetvédelmi illeték eltörlésével erőteljesen megugrott a használt gépkocsik piaca: az év első kilenc hónapjában közel 380 ezer külföldről hozott autót írattak be Romániá­ban, és az év végéig számuk elérheti az 500 ezret. Ez 70 százalékos növekedést jelent a használtautó-piacon, miközben az új autók eladása csak 16 százalékkal nőtt. A belföldön gazdát cserélt kocsik száma meghaladja a 360 ezret, ez is magas szám. A tízévesnél régebbi gépkocsik aránya tavaly 45 százalék volt, most azonban meghaladja a 60 százalékot; a hazai gépkocsipark átlagéletkora 13 év, míg az Európai Unió­ban 8 év. Romániában a tízévesnél öregebb autók aránya 73 százalék, az unióban pedig 42 százalék. (Hotnews)
 
Hozzászólások
2017. október 12.
csütörtök 07:36
kottybele
207 hozzászólás
A kulfoldrol behozott autok szama 70%-al nott s a belfoldon gazdat cserelt autok szama is magas... Nem kell csodalkozni, hisz mindenki most iratja at az elmult evekben megvasarolt, de nem atirt vagy mar evek ota az orszagban levo de bolgar, lengyel, olasz rendszamu kocsijat. Igy termeszetes hogy oriasi szamokat kapunk az atirasoknal, amelyek nem annyira tukrozik a teljes valosagot.

2017. október 12.
csütörtök 11:39
ferike
8 hozzászólás
De a szamokkal mlehet takarozni. Ez sajnos helyi szinten is igaz.

2017. október 12.
csütörtök 12:00
leoparduc
249 hozzászólás
Tulajdonképpen miért törölték el a környezetvédelmi illetéket? H sikeresen megtöltsük Romániát büdös lerobbant kocsikkal?

2017. október 12.
csütörtök 12:07
ferike
8 hozzászólás
Romania addig is tele volt budos lerobbant autoval, annyi a kulombseg hogy a sok regi Dacia, Lada, Olcit stb helyett az utobbi idobe megjelentek a kint lestrapalt autok(mellesleg jobbak mint a lecsereltek).


2017-10-12: Belföld - :

Kormányátalakításra várva

A tegnapi kormányülésen már nem vett részt Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes: hatáskörét egy napra átruházta Sirma Caraman államtitkárra. Shhaideh tegnap délelőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen volt kihallgatáson, és kijövet azt nyilatkozta, hogy meghozta döntését további karrierjét illetően, de először az SZDP-vel kívánja közölni a csütörtökre összehívott országos végrehajtó bizottság ülésén. Várhatóan ekkor – ma délután – dől el a Mihai Tudose miniszterelnök által hétfő este beharangozott kormányátalakítás.
 
2017-10-12: Belföldi hírek - :

Új vezetők kulcspozíciókban

Mihai Busuiocot nevezték ki a számvevőszék elnökévé tegnap a parlament két házának összevont ülésén.