Ezt megúszhatják a munkaadók

2017. október 12., csütörtök, Belföld
Elutasította a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely arra kötelezte a munkáltatókat, hogy a bruttó minimálbér szintjén fizessenek társadalombiztosítási járulékot a részmunkaidőben alkalmazott munkavállalók után is. A kormány kezdeményezését Ion Ghizdeanu, az Országos Prognózisbizottság elnöke tartotta fenn, de kevés sikerrel: mind­össze két szenátor szavazta meg, 83 ellene voksolt, öten pedig tartózkodtak. Ebben az esetben a képviselőház hozza meg a végső döntést. (Maszol)

GRÁNÁTOK GYIMESKÖZÉPLOKON. Második világháborús aknagránátra bukkantak a sorompó korszerűsítésén dolgozó vasúti munkások Gyimesközéplokon. A munkálatokat azonnal felfüggesztették, riasztották a tűzoltóságot, és a helyszínre érkező tűzszerészek további hat azonos, egymásra helyezett gránátot találtak. A robbanóeszközöket biztonságban eltávolították és későbbi megsemmisítésre elszállították. A Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője, Alina Maria Ciobotariu szerint a gránátok valós veszélyt jelentettek, szakszerűtlen kezelés vagy ütés esetén akár fel is robbanhattak volna. A vasúti közlekedésben nem okozott fennakadást a tűzszerészek beavatkozása. (Székelyhon)
JOBB KINT. A Dragnea–Tudose belháború kitörésének napján kilépett az SZDP-ből Ovidiu Sitterli nagyszebeni képviselő. A politikus, aki korábban Szeben megye prefektusa volt, első mandátumát tölti a parlamentben, és a továbbiakban függetlenként kíván tevékenykedni. (Agerpres)
FÉLMILLIÓ HASZNÁLT AUTÓ. A környezetvédelmi illeték eltörlésével erőteljesen megugrott a használt gépkocsik piaca: az év első kilenc hónapjában közel 380 ezer külföldről hozott autót írattak be Romániá­ban, és az év végéig számuk elérheti az 500 ezret. Ez 70 százalékos növekedést jelent a használtautó-piacon, miközben az új autók eladása csak 16 százalékkal nőtt. A belföldön gazdát cserélt kocsik száma meghaladja a 360 ezret, ez is magas szám. A tízévesnél régebbi gépkocsik aránya tavaly 45 százalék volt, most azonban meghaladja a 60 százalékot; a hazai gépkocsipark átlagéletkora 13 év, míg az Európai Unió­ban 8 év. Romániában a tízévesnél öregebb autók aránya 73 százalék, az unióban pedig 42 százalék. (Hotnews)
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 216
szavazógép
2017-10-12: Belföld - :

Kormányátalakításra várva

A tegnapi kormányülésen már nem vett részt Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes: hatáskörét egy napra átruházta Sirma Caraman államtitkárra. Shhaideh tegnap délelőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen volt kihallgatáson, és kijövet azt nyilatkozta, hogy meghozta döntését további karrierjét illetően, de először az SZDP-vel kívánja közölni a csütörtökre összehívott országos végrehajtó bizottság ülésén. Várhatóan ekkor – ma délután – dől el a Mihai Tudose miniszterelnök által hétfő este beharangozott kormányátalakítás.
 
2017-10-12: Belföld - :

Új vezetők kulcspozíciókban

Mihai Busuiocot nevezték ki a számvevőszék elnökévé tegnap a parlament két házának összevont ülésén.