Sepsiszentgyörgy, 2017. október 24., kedd 14:36
Köszöntjük Salamon nevű olvasóinkat!

Ismerkedés a mudival (Kedvenceink)

2017. október 12., csütörtök, Család
Fotó: 101dogbreeds.com
Fotó: 101dogbreeds.com
Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát, a mudit mutatták be a nagyközönségnek Nyíregyházán  az első Mudi Világtalálkozón, ahol szeptember 7–10. között áttekintették a nemrég hungarikummá vált fajta történetét és genetikáját, kiállítás és show, ügyességbemutató színesítette a rendezvényt.
 
 
Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeztek kutyatartók. Maczák Viktória, a szervező Magyar Mudi Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a pulihoz hasonlító pásztorkutyafajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve. A hat mudit tartó egyesületi elnök elmondta, jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál, és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.
A fajtát sokáig nem különböztették meg a pumitól és a pulitól. Tenyésztése Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fűződik, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ragyogó szőrű, felálló fülű, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Az általa tenyésztett – addig csak hajtókutyaként emlegetett – négylábúakat 1936-ban a tenyészállatvásáron mutatta be, a bírálóbizottság elfogadta a leírást és az általa javasolt mudi fajtanevet, amely valószínűleg Tóth Mihály bugaci számadó juhász Mudi nevű kutyájától származik.
A www.mudi.hu oldalon olvasható leírás szerint a mudik közép- és kistermetüknél fogva nagyon mozgékonyak, képesek pillanatok alatt a nyáj megfelelő oldalánál lenni, a nyájról elszakadt birkát visszaterelni a többihez, vagy épp csak körbeszaladni a falkát. Elengedhetetlenek az olyan munkáknál, mint a szorítón való áthajtás fürdetéskor vagy fejéskor, állatorvosi vizsgálatok alkalmával, a nyáj összehajtása új állomány nyájba helyezésekor, a nyáj kísérése, noszogatása hodályba ki- és betereléskor.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2017-10-12: Család - :

Gyermekeink

Csenge, Sepsiszentgyörgy. Albert Levente felvétele
2017-10-12: Család - Puskás Attila:

A galagonyák (Erdő-mező ajándéka)

Több, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó galagonyafaj (románul păducel) rendelkezik nagyjából azonos értékekkel az emberi hasznosítás szempontjából. A fényképünkkel ábrázolt egybibés galagonya (Crataegus monogyna) szúrós, akár 3 cm-re is megnövő ágtövises cserje.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9154 RON
1 USD = 3.9154 RON
100 HUF = 1.4922 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: