KedvenceinkIsmerkedés a mudival

2017. október 12., csütörtök, Család
Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát, a mudit mutatták be a nagyközönségnek Nyíregyházán  az első Mudi Világtalálkozón, ahol szeptember 7–10. között áttekintették a nemrég hungarikummá vált fajta történetét és genetikáját, kiállítás és show, ügyességbemutató színesítette a rendezvényt.
 
  • Fotó: https://www.101dogbreeds.com/mudi.asp
    Fotó: https://www.101dogbreeds.com/mudi.asp
 
Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeztek kutyatartók. Maczák Viktória, a szervező Magyar Mudi Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a pulihoz hasonlító pásztorkutyafajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve. A hat mudit tartó egyesületi elnök elmondta, jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál, és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.
A fajtát sokáig nem különböztették meg a pumitól és a pulitól. Tenyésztése Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fűződik, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ragyogó szőrű, felálló fülű, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Az általa tenyésztett – addig csak hajtókutyaként emlegetett – négylábúakat 1936-ban a tenyészállatvásáron mutatta be, a bírálóbizottság elfogadta a leírást és az általa javasolt mudi fajtanevet, amely valószínűleg Tóth Mihály bugaci számadó juhász Mudi nevű kutyájától származik.
A www.mudi.hu oldalon olvasható leírás szerint a mudik közép- és kistermetüknél fogva nagyon mozgékonyak, képesek pillanatok alatt a nyáj megfelelő oldalánál lenni, a nyájról elszakadt birkát visszaterelni a többihez, vagy épp csak körbeszaladni a falkát. Elengedhetetlenek az olyan munkáknál, mint a szorítón való áthajtás fürdetéskor vagy fejéskor, állatorvosi vizsgálatok alkalmával, a nyáj összehajtása új állomány nyájba helyezésekor, a nyáj kísérése, noszogatása hodályba ki- és betereléskor.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-10-12: Család - :

Gyermekeink

Csenge, Sepsiszentgyörgy. Albert Levente felvétele
2017-10-12: Család - Puskás Attila:

A galagonyák (Erdő-mező ajándéka)

Több, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó galagonyafaj (románul păducel) rendelkezik nagyjából azonos értékekkel az emberi hasznosítás szempontjából. A fényképünkkel ábrázolt egybibés galagonya (Crataegus monogyna) szúrós, akár 3 cm-re is megnövő ágtövises cserje.