Erdő-mező ajándékaA galagonyák

2017. október 12., csütörtök, Család
Több, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó galagonyafaj (románul păducel) rendelkezik nagyjából azonos értékekkel az emberi hasznosítás szempontjából. A fényképünkkel ábrázolt egybibés galagonya (Crataegus monogyna) szúrós, akár 3 cm-re is megnövő ágtövises cserje.
 
Levelei szórt állásúak, három-öt karéjúak, egybibéjű, fehér viráguk (májusban, júniusban nyílnak) illatos, szorosan  egymáshoz tömörült bogernyőt alkot. A most látható piros termésük kb. egy cm hosszú, gömbölyű, csontár magvú, úgynevezett almatermés. Megyénkben gyakori lomberdei növény, olykor faméretűvé is megnő. Nem ritka falusi, akár városi környezetben is. Parkokban, kertekben is megtaláljuk. Sövénybokorként jó védelmet nyújt a nem kívánatos látogatók ellen. Levele, virága, termése kevert gyógyteákban gyakori.
Termése (szeptember-október) nyersen kevésbé élvezhető. Lisztes állagú, ízetlen, viszont magas pektintartalma miatt más gyümölcsökkel (szeder, málna, bodza) zselének, lekvárnak alkalmas. Szárított gyümölcséből készült teáját ízesítik citrommal, málnaszörppel, tejjel. Szegényebb vidékeken vagy háborús években a megőrölt magjából „kávé” készült. Rokona, a kétbibés galagonya (C. laevigata) leginkább a levelek alakjában különbözik az egybibéstől (ezek szélesek, tojásdadok, csak a levéllemez feléig karélyosak, fűrészes szélűek). Két- vagy hárombibéjűek a virágai.
Drogjaik flavonoidokat, anthocianidokat, katechineket, fenolkarbolsavakat, triterpénsavakat tartalmaznak. Több iparilag előállított gyógyszer hasznosítja a levelek, virágok, termések kivonatait. Valamennyi így előállított gyógyszer a szívizmokat erősíti, a koszorúeret és a szív vérellátását javítja. Az időskori szívelégtelenségben szenvedők szívműködésének fokozására és az olykor érzékelt baljós tünetek (szorítás, nyomásérzés a szívtájékon) előfordulásakor használják. Teája hasonló szerepet tölt be.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-10-12: Család - :

Ismerkedés a mudival (Kedvenceink)

Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát, a mudit mutatták be a nagyközönségnek Nyíregyházán  az első Mudi Világtalálkozón, ahol szeptember 7–10. között áttekintették a nemrég hungarikummá vált fajta történetét és genetikáját, kiállítás és show, ügyességbemutató színesítette a rendezvényt.
 
2017-10-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szacsvai születésű
özv. SÜTŐ ÁGNES
életének 85. évében hosszas betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2017. október 13-án 15 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
19718