Harminc év után életre kel az orgona

2017. október 12., csütörtök, Közélet
Az újtusnádi Bors László orgonaépítő gondoskodásának köszönhetően hamarosan megújul Bibarcfalva 1855-ben épített orgonája. A régóta, talán már harminc esztendeje is némaságra kárhoztatott hangszer teljes rendbetétele még néhány hónapot igénybe vesz, de ha úgy kívánják, a reformáció ünnepén már képes lesz megszólalni – ígérte a mester.
 
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
 
Bors László nem tudja megválaszolni, hogy ki volt tulajdonképpen Lókodi Balázs Mózes, a hétregiszteres, mechanikus csúszkaláda-rendszerű, rövid mélyoktávos orgona készítője, ugyanis ez az egyetlen hangszere, amellyel huszonhét éves pályafutása alatt találkozott, ám az bizonyos, hozzáértő volt, aki igencsak igényes munkát végzett. Az első jelentősebb sebet 1916-ban kapta a hangszer, amikor is az ón- és ólomötvözetből készült homlokzati sípjait golyóalapanyagnak rekvirálták. Feltehetőleg a harmincas-negyvenes években a hiányt horganyzott lemezből készített sípokkal próbálták pótolni, ami a célnak megfelelő is volt, ám idővel valaki kontár kézzel nyúlt hozzá. Az orgona számára a kegyelemdöfést az adta meg, hogy a fasípsorokban szú telepedett meg, ami menthetetlenné tett közel százhúsz sípot.
A felújítás során a juharfából készült eredeti fasípsorokat borovi fenyőből készülttel helyettesítették, a megmaradt három fémsípsor sérült darabjait kikalapálták és megforrasztották, a játszóasztalt és a billentyűzetet megtisztították és újralakkozták. Hogy könnyebben megszólaltatható legyen, az orgonák számára készített győri síkcsapágyas motorral szerelték fel, ám mivel az eredetiség megtartására is törekedtek, illetve, mert vidékünkön nem megy ritkaságszámba az áramszünet, meghagyták a régi, lábfújtatós részét is.
„Arra törekedtünk, hogy az orgona szép legyen és jól is szóljon, az értékes, párját ritkító freskó mellett további éke legyen a templomnak. Úgy vélem, célt értünk, a bibarcfalviakat még hosszú ideig fogja az istentiszteleteken szolgálni” – mondotta Bors László.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-10-12: Közélet - Bokor Gábor:

Aki mer, az nyer (Tiszta udvar – rendes ház Kovásznán)

A kovásznai helyi tanács kedd délutáni rendkívüli ülésén adták át a Tiszta udvar – rendes ház verseny győztesének azt a plakettet, mely ezentúl ingatlanja utca felőli oldalát fogja díszíteni. A győztes idén György Ágnes, családi háza az Erzsébet utca 1. szám alatt található. A plakettet Gyerő József polgármester és Jeszenovics Károly alpolgármester nyújtotta át. A verseny eredményét még szeptemberben, a városnapok alkalmával tették nyilvánossá.
 
2017-10-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Manus konferencia és kerekasztal
Az őrkői cigány közösség helyzetéről folytatódik a tavaly elindított Manus cigánykonferencia és fesztivál. Az idei találkozóra október 13–14. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön több helyszínen. A szervezők és a támogatók azzal a céllal álltak össze, hogy egy szakmai konferencián beszélgessenek az őrkői cigány közösség helyzetéről. A találkozón részt vevő meghívottak hazai és magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és roma egyesületek képviselői, akik a saját közösségükben sikeres integrációs programokat valósítottak meg. A kétnapos találkozó ma kezdődik egy szabadabb és mégis komoly üzenettel bíró eseménnyel. Délután 16 órától az őrkői kőbánya melletti legelőn Kálnoky Anna grófnő rendezésében lovastorna előadást láthatunk, melynek címe Szép, színes világ, avagy miért lopták el a bölöni gazda lovát? A helyszínre az Andrei Saguna szobortól cigánytaxi (lovasszekér) szállítja az erre igényt tartó érdeklődőket. Szombaton 10 órakor kezdődik a szakmai konferencia és kerekasztal a Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. Részletek a holnapi lapszámunkban.