Mi, hol, mikor?

2017. október 13., péntek, Mi, hol, mikor?
Manus konferencia és kerekasztal
Az őrkői cigány közösség helyzetéről folytatódik a tavaly elindított Manus cigánykonferencia és fesztivál. Az idei találkozóra október 13–14. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön több helyszínen. A szervezők és a támogatók azzal a céllal álltak össze, hogy egy szakmai konferencián beszélgessenek az őrkői cigány közösség helyzetéről. A találkozón részt vevő meghívottak hazai és magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és roma egyesületek képviselői, akik a saját közösségükben sikeres integrációs programokat valósítottak meg. A kétnapos találkozó ma kezdődik egy szabadabb és mégis komoly üzenettel bíró eseménnyel. Délután 16 órától az őrkői kőbánya melletti legelőn Kálnoky Anna grófnő rendezésében lovastorna előadást láthatunk, melynek címe Szép, színes világ, avagy miért lopták el a bölöni gazda lovát? A helyszínre az Andrei Saguna szobortól cigánytaxi (lovasszekér) szállítja az erre igényt tartó érdeklődőket. Szombaton 10 órakor kezdődik a szakmai konferencia és kerekasztal a Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. Részletek a holnapi lapszámunkban.
Őszi vásár a főtéren
Hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén az elmúlt évekhez hasonlóan őszi vásárt szervez a Kónya Ádám Művelődési Ház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala. Régi mesterségek nyitott műhelyei, népi gyermekjátékok, Mézes sátor, népzene és néptánc várja az érdeklődőket. A vásári hangulatot fokozzák a színpad különféle stílusú folklórműsorai. Szombaton a város vendége lesz többek közt a magyarországi Söndörgő zenekar.
Kirándulás és túra
EKE – KISBAKANCS-TÚRA. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki osztálya két túrát is szervez a hétvégén. Szombaton Kisbakancs-túra lesz a gyergyói Pricskére. Találkozás 8.15-kor a gyergyószentmiklósi MOL benzinkútnál. Vasárnap Dél-Hargita-túra lesz, a Tolvajos-tető–Szentimrei Büdösfürdő–Csíkszentkirály útvonalon. Indulás az 5.08 órai vonattal a sepsiszentgyörgyi vasútállomásról. Érdeklődni mindkét túráról Gáspár László Zsoltnál a 0745 058 179-es telefonon.
DÉNES ISTVÁN EMLÉKTÚRA 2017. A 91. Járjuk be Erdővidéket! című honismereti túrasorozat Dénes István emlékének ajánlott túrája szombaton Bálványosfürdő környékét, a Csomád-Bálványos Természetvédelmi Terület turisztikai látnivalóit célozza meg. Túravezető: Para Zoltán, a természetvédelmi terület gondnoka. Telefon: 0746 089 140.
NYUGDÍJAS-KIRÁNDULÁST szervezett az Aranyszívek Nyugdíjas-egyesület a brassói Hétlétrához. Indulás szombaton 8 órakor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház elől.
FELHÍVÁS. A baróti Kún Kocsárd Egyesület és Erdővidék Múzeuma honismereti kirándulást szervez október 20–22. között Dél-Erdély épített örökségének, természeti szépségeinek és szórvány közösségeinek megismerése érdekében a következő úti céllal: Medgyes, Balázsfalva, Alkenyér, Algyógy, Piski, Déva, Vajdahunyad, Hátszeg, Várhely, Kelnek, Fogaras, Halmágy. Szervező-idegenvezető: Demeter László muzeológus. Jelentkezni a 0745 163 415-ös telefonszámon lehet.
Színház
A NEMZETISÉGI SZÍNHÁZI KOLLOKVIUM ma kezdődik a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától a nagyteremben Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregénye alapján  az Alice – a színház és a sZempöl együttes közös produkciója – című előadást játssza Bocsárdi László rendezésében.
Zene
RENDKÍVÜLI BEETHOVEN-EST október 14-én, szombaton 19 órától az Árkosi Kulturális Központban Răzvan Suma, Románia egyik vezető csellóművésze és Daniel Goiți zongoraművész közreműködésével. Műsoron Beethoven-szonáták.
ÜNNEPI HANGVERSENY. A sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban október 14-én, szombaton 17 órától ünnepi hangverseny lesz a Kodály-emlékév kapcsán. A rendezvényre ingyenes a belépés.
Kiállítás
KOVÁCS GÉZA SZOBRÁSZ KIÁLLÍTÁSA. Október 15-én, vasárnap 12.30-kor a kovásznai Kádár László Képtárban Kányádi Iréne művészettörténész megnyitja Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrász egyéni tárlatát. A megnyitón közreműködik Thiesz Katalin népdalénekes. A tárlat november 19-ig látogatható.
Tánc
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam haladóknak. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
TÁNCTANFOLYAM indul (angol­keringő, tangó, fox, csárdás stb.). Érdeklődni a 0740 344 395-ös telefonon.
Közönségtalálkozó
A Park vendéglőben (Best Wester Park Hotel) vasárnap 15 órától a Sepsi Rádió díszvendége a Svédországban élő Tamás Gábor előadóművész. Házigazda: Majláth-Szabó Attila népdalénekes, a Sepsi Rádió Szociális háló rovatának szerkesztője és Grubisics Levente, a Sepsi Rádió vezetője. A rendezvényen bemutatják Szucher Ervin Életúton Tamás Gáborral című könyvét. A belépés ingyenes.
Hitvilág
REFOMÁCIÓ 500. Az Uzoni Református Egyházközség vasárnap 16 órától hálaadó ünnepséget tart a református templomban az árapatakiakkal és a kilyéniekkel.
JÓTÉKONYSÁGI KONCERT. A szemerjai református templomban vasárnap 18 órától Écsi Gyöngyi tiszteletes asszony reformáció korabeli zsoltárvariációkat és dicséreteket énekel, istenes népmeséket ad elő. Az adakozás a hetényi (Felvidék) templom belső festésére szolgál.
VII. MÁRIA ÚT KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓN. A csíksomlyói Jakab Antal Házban október 13–15. között tartják meg a VII. Mária Út Konferenciát Zarándoklat mint a lelki-testi megújulás eszköze címmel.
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.15-től A Lego Ninjago-film (amerikai–dán családi animációs film), 16.30-tól Anchors Up (amerikai animáció), 18-tól Kincsem (magyar romantikus kalandfilm), 18.15-től Hóember (angol thriller), 20.30-tól Brazilok (magyar vígjáték), 20.45-től Szárnyas fejvadász 2049 (amerikai sci-fi).
Könyvbemutató
GYILA SÁNDOR A TITOKZATOS KOVÁSZNAI ASSZONY című könyvét mutatják be szombaton 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében a Profi Rádió szervezésében. A szerző lapunk külmunkatársa. A hölgy, akiről a könyvet írta, Háromszék szülötte.
Röviden
ÁRAMSZÜNET. Árapatakon ma 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
KALENDÁRIUM BARÓTON. Ma 18 órakor a baróti Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete és Erdővidék Múzeuma Kalendáriuma közös szervezésében a múzeum Kászoni Gáspár termében, a Környezetünk, életünk sorozat részeként Vadászat mint életforma címmel Román Richárd erdésztechnikus (Székelyszáldobos) tart előadást. Házigazdák: Egyed Emőke egyesületi elnök és Hoffmann Edit muzeológus.
II. ZAKUSZKAFESZTIVÁL KOVÁSZNÁN. A Pokolsár Egyesület szervezésében október 15-én, vasárnap 13 órától a Városi Művelődési Ház udvarterén kerül megrendezésre a II. Zakuszka fesztivál. Részletek a facebook-oldalon.
INGYENES FELKÉSZÍTŐ SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a következő tanévtől induló drámaosztályba ma 17 órától a líceum drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csü­törtökig 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap az Oltmező úti 2-es Sensiblu (telefon: 0267 708 015, a Kaufland programja szerint); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­ró­ton szombaton 9–13 óráig a Mária (0745 822 449, sürgősség esetén: 0267 377 314) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Nyujtód, Maksa; a 12-es országúton Oltszem, Mikóújfalu, Szotyor, Sepsibükszád; Kézdivásárhely és Barót közelében mérik a járművek sebességét.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 216
szavazógép
2017-10-12: Közélet - Hecser László:

Harminc év után életre kel az orgona

Az újtusnádi Bors László orgonaépítő gondoskodásának köszönhetően hamarosan megújul Bibarcfalva 1855-ben épített orgonája. A régóta, talán már harminc esztendeje is némaságra kárhoztatott hangszer teljes rendbetétele még néhány hónapot igénybe vesz, de ha úgy kívánják, a reformáció ünnepén már képes lesz megszólalni – ígérte a mester.
 
2017-10-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagytata, testvér. sógor, apatárs, keresztapa, rokon és jó szomszéd, a szentivánlaborfalvi
özv. DÓCZI ANTAL
szerető szíve életének 80. évében 2017. október 12-én rövid szenvedés után megszűnt dobogni.
Drága halottunk temetése október 14-én, szombaton 14 órakor lesz a szentivánlaborfalvi temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
19719