Sepsiszentgyörgy, 2017. október 24., kedd 03:25
Köszöntjük Salamon nevű olvasóinkat!

II. Rákóczi Ferenc török földön

2017. október 13., péntek, Magazin
Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeztek meg szerdán és csütörtökön az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójáról.
Az ünnepi programot szerdán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mondott beszédet. Mint Potápi az MTI-nek elmondta, felszólalásában felidézte, hogy a törökök 1717-ben királyokat megillető fogadtatásban részesítették Rákóczit, és 18 éven keresztül menedéket nyújtottak neki, miközben tetteiről odahaza sokáig még beszélni sem volt szabad, a császári erők ki akarták törölni őt a magyar nemzet emlékezetéből. „Amikor a haza idegenek kezébe került, akkor a felszabadulás reményét és a magyar szabadság lángját török földön őrizték” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a törökök nem engedték, hogy II. Rákóczi Ferenc isztambuli és rodostói (tekirdagi) éveinek emlékét elfedje az idő, és mindaddig őrizték a fejedelem földi maradványait, míg azok 1906-ban békében hazatérhettek szülőföldjére, amely akkor még a Magyar Királysághoz tartozott.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2017-10-13: Magazin - :

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Elkezdődött kedden a 69. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját Angela Merkel és Emmanuel Macron, a házigazda Németország kormányfője és a díszvendég Franciaország államfője nyitotta meg.
2017-10-13: Magazin - :

Előkerült Hemingway első elbeszélése

Előkerült Ernest Hemingway (fotó) első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9154 RON
1 USD = 3.9154 RON
100 HUF = 1.4922 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: