Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 12:53
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

A földtörténet tömeges kihalásainak tanulsága

2017. október 13., péntek, Magazin
Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai – figyelmeztetnek a kutatók. A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány készítői a Pangea nevű szuperkontinens – amelyből a lemeztektonikai mozgások révén kivált minden mai kontinens – biológiai sokféleségének hosszú távú változásait elemezték.
A szakemberek csaknem 900 olyan állatfajt követtek nyomon, amely nagyjából a 260 millió és 175 millió évvel ezelőtti időszakban élt. Ebben a periódusban két tömeges kihalás is végbement, és megjelentek az emlősök, a dinoszauruszok, a krokodilok és a teknősök. A mintegy 252 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász kor határán bekövetkezett nagy kihalásnak nevezett eseményről úgy tartják, hogy a szárazföldi fajok 70 százalékának a kipusztulásához vezetett. Az egyik legelterjedtebb állat ekkortájt a Lystrosaurus, az emlősök egy korai rokona volt, amely a mai Oroszország, Kína, India, Afrika és Antarktisz területén élt. A Lystrosaurus-fosszíliák azt sugallják, hogy ez a szárazföldön élő, növényevő gerinces uralta a Földet, miután sok más állat kipusztult. Minden egyes tömeges kihalást követően bolygószerte ugyanolyan új fajok bukkantak fel és váltak egyeduralkodóvá évmilliókig.
A tanulmányt vezető David Button, a Birminghami Egyetem munkatársa szerint akárcsak az emberiség történetének, úgy a földtörténet eseményei is fontos tanulságokkal szolgálnak a jelenkor számára és a jövőre nézve is. „A múlt tanulsága az, hogy a tömeges kihalásoknak a fajveszteségen túl is óriási a hatásuk” – magyarázta a szakember. A kutatók szerint a fosszíliákból nyert információk segíthetik a jelenkori természetvédelmi erőfeszítéseket. Mint hangsúlyozták, ez azért is különösen fontos, mert a vadállatok természetes élőhelyeinek elpusztítása, a túlvadászat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és az invazív fajok terjedése miatt a bolygón jelenleg a hatodik tömeges kihalás zajlik, amelynek valószínűleg az előzőekhez hasonló következményei lesznek.
Hozzászólások
2017. október 13.
péntek 08:20
doboa61
2780 hozzászólás
A korábbi kihalások mögött a Föld felszínének -különféle okok miatt bekövetkezett- a kihűlése volt a fő oka. A légkörbe került szennyeződés elzárta a Föld felszínt a napsugarak melegítő hatása elől.
A Föld légkörében a jelen folyamatokat ennek éppen az ellenkezőse jellemzi. A Föld felszíne melegszik, ami egy Vénusz-szerű lakhatatlan és élőlények jelenlétét kizáró felmelegedéshez vezet. Csak tömören:

Míg korábban a kihalt fajok helyét új fajok foglalhatták el, új fajok jöhettek létre a változákonyságnak és a természetes kiválaztódásnak köszönhetően, ezúttal erre semmi esély nincsen. A Föld sajnos az élet teljes kipusztításának útjára lépett, mivel egyre szűkülnek ez élet természetes feltételei. Mindennek a fő okai az iparosodás, a fosszilis energiaforrások gátlástalan és a légkört, a talajt és a vizeket egyeránt végzetesen leszennyező emberi tevékenység, és mindezzel párhuzamosan a túlnépesedés.

Ma már ott tartunk, hogy az életfeltételek szűkülésének a folyamata már visszájára nem fordítható, sőt, minden erőfeszítés ellenére a folyamat exponenciális mértékben gyorsul. Csak a politika behúnyja a szemét, és eltagadja a valós tényeket, mert nincsen megoldási javaslat. És a struccpolitika még mindig jobb, mint az előbb utőbb óhatatlanul bekövetkező, éppen kibontakozóban lévő pánik. Ennek az elkerülhetetlen pániknak az első megnyilatkozása az elvándorlás azokról a területekről, amelyek -a jelenlegi ismereteink szerint- legkorábban fognak élhetetlenné válni.

Egy élet-halál harc kezdetén vagyunk. A kérdés az, hogy hol és kik fogják a legtovább bírni a fennmaradást.
A jelenkori népvándorlás mélyén ez rejlik. A többi csak a felszín.

2017-10-13: Magazin - :

Előkerült Hemingway első elbeszélése

Előkerült Ernest Hemingway (fotó) első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.
2017-10-13: Nyílttér - :

Az utca hangja

SZABÓ FERENC, Gidófalva. Mint arról már többször írtam, a gidófalvi vízfogyasztók januártól márciusig ivóvíz nélkül maradtak. Előbb közösen jelezték ezt a szolgáltatónak, majd – amikor látták, hogy válaszra sem méltatják őket – segítségemet kérték. Beadványokat írtam, még a kormánybiztoshoz is, na meg a helyi lapoknak.