Az ellenőr lejáratja az iskolát

2017. október 13., péntek, Nyílttér
Az egyetem előtti oktatást felügyelő országos minőségbiztosítási hatóság szep­tember végén tartott ellenőrzést a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában. A hibáktól hemzsegő szülői és tanári kérdőívekkel lejáratják az iskolát, egyes területek alulminősítésével pedig azt bizonyítják, nem ismerik a valóságot – véli Fekécs Károly iskolaigazgató.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
Az ellenőrzés negyvenhárom területre tért ki, többségében a belső szabályzattal, az oktatás megszervezésével kapcsolatos kérdéseket feszegettek, de az ellenőrök azt is osztályozták, milyen az iskola informatikai felszereltsége, biztosított-e az orvosi ellátás a diákok számára, hogyan szervezik meg a belső ellenőrzést, milyen eredményeket érnek el a diákok a tanulásban, hogyan gazdálkodnak a költségvetéssel, hogy áll az iskola a menedzsment területén. A negyvenháromból harminckét mutatóra „nagyon jó” minősítést jegyeztek, tíz esetben az értékelés „jó” – ezeken a területeken a teljesítmény leginkább attól függ, hogy van-e rá pénz, ez pedig nem az iskola ügyességén múlik –, egy mutató „elégtelen”. Utóbbit a tűzvédelmi engedély hiánya miatt kapta az iskola, négy épületéből csupán egy, a legújabb számára köteles ezt beszerezni, az eljárás folyamatban van. Fekécs Károly elmondta, a szóban forgó épület rajzait, engedélyeit nehéz volt összeszedni, de az iratcsomó összeállt, hamarosan ezt a követelményt is teljesítik.
Az igazgató felháborítónak tartja, hogy a hatóság olyan kérdőíveket adott a szülők és a tanárok kezébe, amelyek hemzsegnek a helyesírási hibáktól és több helyen magyartalan kifejezéseket tartalmaznak. Osztályonként két-két szülőnek harmincnégy, a pedagógusoknak negyvenhét kérdésre kellett válaszolniuk, a kérdések és a megadott lehetséges válaszok mintegy százötven hibát tartalmaznak, a román tagozat számára pedig nem is vittek az ellenőrök magukkal román változatot, a szülőkkel személyesen beszélgettek el.
Fekécs Károly szerint az ilyen ellenőrzések rombolják az iskola tekintélyét, úgy véli, a minőség-ellenőrzésnek minőséginek kell lennie, és aki értékel, saját magával szemben is legyen igényes.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-10-13: Nyílttér - :

Az utca hangja

SZABÓ FERENC, Gidófalva. Mint arról már többször írtam, a gidófalvi vízfogyasztók januártól márciusig ivóvíz nélkül maradtak. Előbb közösen jelezték ezt a szolgáltatónak, majd – amikor látták, hogy válaszra sem méltatják őket – segítségemet kérték. Beadványokat írtam, még a kormánybiztoshoz is, na meg a helyi lapoknak.
2017-10-13: Nyílttér - :

Divatról tanultunk

A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum XI. osztályos, szakiskolás diákjaiként, egy RMPSZ pályázat keretében szeptember 18–19-én esélyt kaptunk egy szaktanulmányi útra Budapestre, a Modell Divatiskolába.