Hírsaláta

2017. október 13., péntek, Belföld
JÓL FIZET AZ ÁLLAM. A kolozsvári önkormányzat a napokban tette közzé az új, szeptember 30-tól érvényes bértáblázatot, ebből az derül ki, hogy érdemes náluk dolgozni.
Emil Boc polgármester havi bruttó fizetése 16 313 lej (3500 euró), az alpolgármestereké 14 500 lej (3200 euró), de alárendeltjeik sem keresnek rosszul: egy ügyvezető igazgató alapbére 10 005 lej, egy osztályvezetőé 8700, egy irodavezetőé 8033 lej. Egy sofőr havi bére 2800 és 3600 lej között mozog, egy szakács és egy ágyneművarrónő 3000 és 3700 lej közötti összeget kap, többet, mint egy pénztáros, akinek bére 2900 és 3600 lej között mozog. A kapusok 2400 és 3000 lej, egy szakképzett munkás 2958–3600, egy szakképzetlen pedig 2016–2510, egy helyi rendőr 1800–6000 lej közötti összeget. És ez csak az alapbér, amihez különböző pótlékok adódnak hozzá: évi 1450 lejes szabadságpénz, havi 725 lej a doktori diplomáért, tíz százalék a pénzügyi ellenőrzést végzőknek, 75 százalék a projektmenedzsmentekben dolgozóknak. A megemelt állami bérek máris elszívják a magánszektor alkalmazottjait, a kolozsvári vállalkozók indiai, pakisztáni, nepáli munkaerőt kezdtek keresni. (Adevărul)
DRAGNEA ÁTSZAVAZOTT. Florian Bodog egészségügyi miniszter menesztésére szavazott szerdán Liviu Dragnea SZDP-elnök a képviselőházban, ahol az NLP által Az SZDP súlyosan károsítja az egészséget címmel benyújtott egyszerű indítványt vitatták meg. A tárcavezető leváltására irányuló kezdeményezést csak 94-en támogatták, 149-en ellene szavaztak; az RMDSZ tartózkodott. Kijövet Dragnea nevetve közölte, hogy valaki elterelte a figyelmét, ezért igennel szavazott, amiért elnézést kér, véletlen volt. (Digi24)
CSŐDKÖZELBEN A CSÍKI SÖRGYÁR? A Magyar Nemzet Online saját információira hivatkozva azt írja, hogy súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került a Tiltott Csíki Sör gyártója, a csíkszentsimoni Lixid Project Kft. Az MNO szerint a vállalatnak nem jött be a magyarországi terjeszkedés, a cég tulajdonosa pedig magyar állami tulajdonban levő bankokkal tárgyal hiteleinek átcsoportosításáról, „így könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást” – olvasható a cikkben. A Csíki Sör Manufaktúra cégvezetője, Lénárd András cáfolta az MNO értesüléseit, szerinte baloldali kampányfogásról van szó. Elmondta: veszteségük nem pénzügyi, gyakorlati, hanem könyvelési: történt egy nagy beruházás, amelynek jelentős amortizációs költsége van. Lénárd hangsúlyozta, hogy magánberuházásról van szó, „nincs adófizetői pénz a Csíki Sörben”. (mno/maszol)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2017-10-13: Belföld - :

A református egyház is támogatja (Minority SafePack)

A magyar közösséget érintő aktuális kihívásokat beszélték át tegnap a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület elöljárói partiumi önkormányzati vezetőkkel, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal immár hagyományossá vált tanácskozásukon. Csűry István püspök meghívásának az RMDSZ szövetségi elnöke és a FUEN elnöke is eleget tett.
2017-10-13: Belföld - :

Négy miniszter távozna (Kormányátalakítás)

Feszült hangulatú, kora délutántól késő estig tartó tárgyalások zajlottak tegnap az SZDP székhelyén: a Mihai Tudose kormányfő által beharangozott kormányátalakításról beszéltek, ám lapzártáig nem jutottak egyezségre. Este kilencig annyit lehetett tudni, hogy az SZDP országos végrehajtó bizottságának csütörtök délutáni ülésére Mihai Tudose kormányfő és Liviu Dragnea pártelnök déli két óra tájban együtt érkezett meg.