Románia nem közeledik a visegrádi négyekhez

2017. október 13., péntek, Belföld
Klaus Iohannis szerint Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és a román államfő cáfolta tegnap, hogy országa közeledne hozzájuk. „Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez. Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez” – mondta Iohannis.
Az elnök úgy vélekedett, a visegrádi csoporton belül is széthúzás tapasztalható az unió jövőjét illetően. Iohannis populizmusnak minősítette azt, hogy egyes bukaresti politikusok Románia és a V4-ek közeledéséről beszélnek. Az országa képviseletét legmagasabb szinten ellátó, külpolitikájának irányvonalát meghatározó államfő a brexit utáni Európa jövőjéről folytatott vita során korábban többször kifejtette: Románia elutasítja a többsebességes Európa gondolatát, a minél teljesebb integrációban érdekelt, és az EU „kemény magjához” akar tartozni.
A jobboldali média rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai – köztük Teodor Meleşcanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-ekkel folytatott együttműködés fejlesztésében.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-10-13: Közélet - :

Baleset a város végén

Kisebb baleset történt tegnap fél tizenegykor Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli bejáratánál.
2017-10-13: Világfigyelő - :

Semjén Zsolt: Magyarország most már erős ország

Magyarország most már erős ország anyagi értelemben, büszkeségében és nemzeti öntudatában is – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap Szatmárnémetiben a magyar kormány támogatásával felújított Szent Alajos Konviktus átadásán.