Semjén Zsolt: Magyarország most már erős ország

2017. október 13., péntek, Világfigyelő
Magyarország most már erős ország anyagi értelemben, büszkeségében és nemzeti öntudatában is – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap Szatmárnémetiben a magyar kormány támogatásával felújított Szent Alajos Konviktus átadásán.
  • Semjén Zsolt (jobbról) és Schönberger Jenő Szatmár megyei római katolikus püspök (balról) a felújított Szent Alajos Konviktus átadásán Szatmárnémetiben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
    Semjén Zsolt (jobbról) és Schönberger Jenő Szatmár megyei római katolikus püspök (balról) a felújított Szent Alajos Konviktus átadásán Szatmárnémetiben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Semjén Zsolt a 94 millió forintból felújított katolikus bentlakásos diákotthon átadásán azt mondta, Magyarország és a magyar állam már nemcsak felelősséget érez, hanem – az új alaptörvényben leírtak szerint – felelősséget visel minden magyarért, bárhol él a világon. Jelen esetben a konviktus támogatása tehát nem „valamilyen kegygyakorlás vagy jótett”, hanem ez a magyar állam kötelessége – hangsúlyozta a kormányfőhelyettes.
A magyar állam minden magyarnak az állama – rögzítette beszédében Semjén Zsolt. Mint elmondta, nem szereti a határon túli magyar vagy a külhoni magyar kifejezéseket, mivel minden magyar ugyanahhoz a nemzethez tartozik, az állam pedig ugyanúgy támogat minden magyart, éljen akár Szatmár vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egy pénzügyi támogatás odaítélésénél természetesen mások például a technikai feltételek egy magyarországi vagy egy szatmárnémeti iskola esetében, az állam kötelessége azonban mindkét intézménynél ugyanaz – mondta Semjén Zsolt. Úgy vélekedett, a történelem bizonyítja az egyházi iskolák fölényét, a Kárpát-medencében előbb volt egyházi, mint állami iskola, az előbbi intézmények így gyakorlatilag végigkísérik a magyar történelmet.
A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumhoz tartozó, Szent Alajos jezsuita szerzetesről elnevezett konviktust 1997-ben építették, első tanévében 120 tanuló számára biztosított bentlakási lehetőséget. A jelenleg 108 férőhelyes kollégium kétszintes épülete a felújítás során új homlokzatot kapott, modernizálták a konyhai gépparkját, felújították folyosóit és a belső tereit, kicserélték a szobák padlóburkolatát, a külső nyílászárókat, valamint új bútorzatot vásároltak a szobákba.
A felújított épületet Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspök áldotta meg. Az eseményen részt vett Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint a megyei tanfelügyelőség képviselői is.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 279
szavazógép
2017-10-13: Belföld - :

Románia nem közeledik a visegrádi négyekhez

Klaus Iohannis szerint Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és a román államfő cáfolta tegnap, hogy országa közeledne hozzájuk. „Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez. Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez” – mondta Iohannis.
2017-10-13: Világfigyelő - :

Barcelonában az egységért tüntettek a spanyol nemzeti ünnepen

Spanyolország egységéért tüntetve tízezrek vonultak utcára tegnap Barcelonában a spanyol nemzeti ünnepen, amelyet az amerikai kontinens felfedezésének emlékére tartanak ezen a napon. Katalónia, igen, Spanyolország, szintén – ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet.