Traktorok az autók előtt

2017. október 17., kedd, Gazdakör

A traktorokat nem nagy sebességre, hanem nagy teherbírásra tervezték. De a járművek automatizálása és hálózatba szervezése tekintetében az állítólagosan „lassú” traktoripar gyorsabban fejlődik és előbbre jár, mint az autóipar.


A laikusoknak a modern mezőgazdasági gépek megpillantásakor elsősorban a méret tűnik fel; a nagyobb modellek kerekei az embermagasságot is meghaladják. A „szörnyű nagy traktor” trendnek van egy gyakorlati oka: egy nagyméretű mezőgazdasági gép sokkal gyorsabban tud megművelni egy területet, mint egy kicsi.
De ez csak az egyik szempont a fejlesztésnél: „Ami a városi embernek az iroda, az a mezőgazdasági termelő számára az erőgép vezetőfülkéje”, mondja Stephan Blankenhagen, a John Deere dél-németországi értékesítési vezetője. A modern traktor vezetőfülkéje valóban úgy néz ki, mint egy munkagép és egy irodai munkahely keveréke. A kormánykerék mellett található az érintőképernyős kijelző, a traktorülés pedig már több hasonlóságot mutat egy párnázott vezetői székkel, mint egy autó ülésével. Több százezer euróba kerül egy ilyen nagy gép.
A mezőgazdasági gépeknél ma olyan technológiák számítanak standard megoldásnak, amelyek a hagyományos autóknál még nem gyakoriak. Ez egyaránt vonatkozik a gépjármű autonóm vezetésére, valamint a digitalizálásra és a hálózatépítésre. A GPS-szel felszerelt traktorok ma már vezető nélkül is képesek lennének a haladásra – még akkor is, ha a biztonsági rendszerek akadályozzák ezt. „Teljesen önálló vezetés, anélkül, hogy valaki a vezetőfülkében ülne, nem lehetséges” – mondta Blankenhagen.
A varázsszó: a „párhuzamos vezetési rendszer”. A gazdálkodóknak minden évben több alkalommal be kell járniuk a területüket – pl. szántásnál, vetésnél, műtrágyázásnál, a növényvédő szerek kijuttatásánál és végül a betakarításnál. Emellett minden alkalommal, ha lehetséges, ugyanabban a nyomsávban kell haladniuk, hogy a növények egy részét le ne tapossák. „Ehhez korábban szükség volt egy jó traktoristára, mert különben a nyomvonal néha görbe lett” – mondja Colin Buchhorn a Fendt mezőgazdasági gépgyártó vállalattól. Ma pedig? A tábla nagyságát, a lejtő hajlásszögét, az összes szántóföldi adatot tároljuk. Egy GPS vevőkészülék segítségével a gazdálkodó egy „referencia-nyomvonalat” tud elhelyezni a területen. A fedélzeti számítógép kiszámítja, hogy a többi nyomvonalnak hol kell haladnia, hogy a területet a lehető leghatékonyabban műveljék meg. Az eredmény: a gazda leveszi a kezét a kormányról, a traktor pedig végighalad a „láthatatlan kéz” által vezetett pályán. A szakemberek számára ez jelentős megtakarítást eredményez, mondja Buchhorn.
Sok területen vannak jobb és rosszabb parcellák. Az alacsonyabban fekvő területek például gyakran állnak víz alatt, ott kevés vagy semmi sem terem. A digitalizáció lehetővé teszi a területspecifikus kezelést. Ez azt jelenti, hogy a digitális traktor tudja, hogy az adott tábla egyes részeire mennyi vetőmagot vagy műtrágyát érdemes kijuttatni. Ahol egyébként sem terem szinte semmi, ott nem kell trágyázni, mondja Buchhorn, a Fendt cég munkatársa. Az eredmény: a gazdálkodó pénzt takarít meg.

(Agrofórum Online – DPA)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1491
szavazógép
2017-10-17: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb sikeres pályázatok (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savintól, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjétől kaptuk a jó hírt, hogy újabb tizenhárom háromszéki gazdálkodó nagy értékű (közel 500 ezer eurós) pályázata nyert a 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél a múlt héten megtartott országos válogatáson. A mostani nyertes pályázók a hegyvidéken gazdálkodnak (a megye településeinek több mint kétharmada hegyvidéki besorolású), pályázataikat júniusban töltötték fel az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A most nyilvánosságra hozott eredmény csak részleges, mivel az ügynökség vezetősége, látva a nagyszámú pályázatot és igénylést, úgy döntött, hogy bevezet egy köztes lépést, a pályázatok pontszámát figyelembe véve elsőként csak a legesélyesebb, nagy pontszámú pályázatokra szervez országos válogatást.
 
2017-10-17: Belföld - :

Nem akarnak magyar ünnepet (Szenátus)

Visszaküldte a szakbizottsághoz a román szenátus tegnap a törvénytervezetet, amely ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. A plenáris vita és a végszavazás elnapolását a tervezetet előterjesztő RMDSZ frakcióvezetője, Cseke Attila javasolta, kérését pedig a szociálliberális kormánytöbbség megszavazta. Az RMDSZ azért kérte a szenátusi vita halasztását, mert a jelenlegi magyarellenes hangulatban nem látja esélyét a jogszabály elfogadásának.