Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 06:24
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Árpád-emlékmű Brassóban

2017. október 17., kedd, Közélet
Péterfi István felvétele
Péterfi István felvétele
A Történelmi Vitézi Rend (TVR) erdélyi törzsszéke szervezésében vasárnap délelőtt nagyszabású ünnepséget tartottak Brassóban: az evangélikus-lutheránus templom udvarán újra felállították a millenniumi ünnepségek alkalmával a Cenken elhelyezett Árpád-kori vitéz sok szenvedést és vándorlást megért szobrának fejét. Az ünnepségen részt vett a TVR székelyföldi állományának több mint száz tagja, a brassói evangélikus egyházközösség nagyszámú képviselője, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a Keresztény Demokrata Mozgalom, az Erdővidéki Székely Tanács és a Kaláka Kör képviselői is jelen voltak.
 
 
Az ünnepség az evangélikus-lutheránus templomban tartott istentisztelettel kezdődött, a résztvevőket Zelenák József püspökhelyettes, a brassói egyházmegye esperese köszöntötte, Isten igéjét Adorjáni Dezső Zoltán püspök hirdette, szolgált Zelenák József püspökhelyettes, valamint Koszta István és Koszta Enikő evangélikus lelkész. Igehirdetésükben a lelkészek az együvé tartozás, a helytállás és a közösségért való cselekvés fontosságát hangsúlyozták. Adorjáni Dezső Zoltán püspök az eredeti Árpád-kori vitéz szobra bronzmásolatának elkészítését kezdeményezte, és személyesen fel is ajánlott ezer lejt az evangélikus templom udvarán 2019-ben felállítandó szoborra. Ugyanakkor azt is javasolta, hogy a Szent Mihály-napot követő első vasárnap legyen ezentúl a „hazatérők ünnepe” a brassói evangélikus egyházközségben. Az egyházfő ilyen hazatérőnek nevezte a honfoglalás kori harcos szobrának megérkezését is a templom udvarára, ahonnan korábbi  „lakóhelyére”, a Cenkre lát.
Az emlékjelet Adorjáni Dezső Zoltán püspök és vitéz Lázár Elemér, a TVR főkapitány-helyettese leplezte le, ezt a püspöki áldás követte, majd a tatrangi boricások járták el évszázados, világszerte híres táncukat. Jani András Borcsa Mihály Egy hétfalusi csángó fiú Árpád szobránál, v. Bartha Imre pedig Wass Albert Üzenet haza című versét adta elő, és fellépett az egyházi énekkar.
Szente Lászó építész, az Erdélyi Kelemen Lajos Közművelődési Egyesület brassói fiókjának elnöke a szobor kiszabadításának a történetét ismertette. „Az emlékmű épen maradt darabjára Orosz József nyugalmazott vegyészmérnök, közgazdász, az Erdélyi Kárpát-Egyesület alelnöke talált rá 2002-ben a történelmi múzeum pincéjében. A múzeum igazgatója beleegyezett, hogy a fejrészt kiadják és egy megfelelő, biztonságos helyen tegyék láthatóvá. A szobor­alak megmaradt darabjának kiváltását az Erdélyi Kelemen Lajos Közművelődési Egyesület nevében intéztem, így került mostani helyére. A darabok egy részét a lakosság széthordta, a nagyobbak – így a szoborfej is – a Brassói Történelmi Múzeum tulajdonába kerültek, ahol közel kilenc évtizedig a pincében őrizték” – mondta el az emlékezőknek Szente László.
V. Máthé Lóránt Pál törzskapitány beszédét követően v. Ambrus Ágnes, a TVR kézdiszéki állományának kapitánya szólt az egybegyűltekhez. „Meggyőződésem, hogy a most itt kialakított emlékhely a továbbiakban segít megélni vallásos hitünket, erősíti közösségi tudatunkat, etikai értékrendünket. Az emlékmű most nem emelkedik ki monumentálisan a környezetből, mint egykor, de belesimulva abba, szerényen hirdeti, hogy még megvagyunk, élünk,  akarunk, teszünk és küzdünk identitásunk megőrzéséért” – hangsúlyozta a TVR kézdiszéki állományának kapitánya. V. Lázár Elemér köszönetet mondott az emlékjel készítőinek, az evangélikus egyház képviselőinek és azoknak a rendtársaknak, akik részt vállaltak a szoborfej nyilvános térben való elhelyezéséért folytatott munkában. Az avatóünnepség az emlékjel megkoszorúzásával és himnuszaink eléneklésével zárult.
Az emlékező rendezvény az evangélikus egyház hivatalában szervezett kiállítással folytatódott, ahol Kovács Lehel István, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke az Árpád-szobor történetéről állított össze anyagot és tartott előadást.
„A 18 méter magas oszlopon álló, 3,5 méter magas, honfoglalás kori harcost ábrázoló alkotás – egyik kezében karddal, másikban Magyarország címerével – Árpád-szobor néven vonult be a köztudatba. Ezelőtt 120 évvel, 1896-ban, Magyarország ezeréves fennállásának ünnepére határozta el a törvényhozás, hogy a mai Hősök terére, az Andrássy út végén emlékműcsoportot készíttet, ezenkívül az ország hét pontján – Pusztaszeren, Pannonhalmán, Dévényben (Szlovákia), a Zobor-hegyen (Szlovákia), Munkácson (Ukrajna), Zimonyban (Belgrád közelében) és a brassói Cenk-tetőn – ezredéves emlékoszlopot állíttat. A Berczik Gyula tervei alapján, Jankovich Gyula szobrász által alkotott műemléket 1896. október 18-án avatták fel a Cenken. Az emlékmű talapzatát 1913. szep­tember 27-én a besszarábiai Ilie Cătărău és Eliad Cotofan dinamittal felrobbantotta, majd 1914. december 30-án a Brassó felett dúló vihar ledöntötte az Árpád-szobrot, s az darabokra tört, a talapzat maradványai azonban máig láthatóak” – ismertette az elnök a résztvevőkkel az egykor a Cenken álló emlékmű történetét. A nem mindennapi esemény a Szent Imre Házban bajtársi ebéddel ért véget.
Hozzászólások
2017. október 17.
kedd 15:40
huszita
213 hozzászólás
Hogy nem sokáig lesz azon a helyen, arra mérget lehet venni.
A náci románok nyílt irredenta provokációnak veszik, többet árt az egész szobrozós cirkusz, mint használ.
Meddig tart a folytonos múltba révedezés?
Ébresztő, a világ elszaladt a jurta mellett.

2017. október 17.
kedd 15:58
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Ismét sikeresen megtagadtad nemlétező gyökereidet.
Megint a magyar jelképekkel van bajod szokás szerint.Bármilyen más náció, úgy a román is nyugodtan állithatja a szobrát és az emlékplakettet , az nem gond.
Bármennyire is az a célotok , neked és a gazdáidnak, hogy lemondjunk magyarságunkról, mi nem tesszük.Nem akarok gyökerek nélkűli európéner liberális félig férfi félig nő hermafrodita csiga lenni.Nem, megmaradok magyarnak.
És a nagymama is jól van , köszöni szépen.

2017. október 17.
kedd 16:45
Ferencz
13769 hozzászólás
Gratulálok Szente Laci! Hogy ki vagyok? Volt osztálytársad a gimiből.
huszita: közelebbrő anyagot küldök neked arról, hogy mennyire szakadt el a világ a jurtától, és, hogy ez kinek jó!

2017. október 17.
kedd 19:40
huszita
213 hozzászólás
Nekem a gyökerekkel csak annyi a bajom, hogy örökre a föld alatt maradnak.
Nem nagyon látják, ha felkel a Nap, vagy vihar van odafönt, semmit nem tesznek azért, hogy valami változzon.
Szopogatják a Föld millió éves , rájuk lecsorgó ásványait, de , hogy mi nő ki belőlük, az csak kémia
Gyökerek maradnak

2017. október 17.
kedd 20:11
zikkurat
264 hozzászólás
elég gyökér vagy te huszittas, (egyéni és nemzeti) történelmi háttér nélkül csak egy ágrólszakadt link alak vagy, ahogy az irományaidon is meglátszik. Még szerencse hogy valaki megtanított helyesen írni. Legalább annyi.

2017. október 17.
kedd 20:17
Ferencz
13769 hozzászólás
Igen, gyökerek maradnak....a létezést fenntartó, megbízható alapok! Látod, ez a legnagyobb baj veletek: még azt sem tudjátok, hogy mi a kémia, de beszéltek róla! Sőt a gyökerek "tevékenységét" a biológia területéről áttelepítenétek a kémiáéba, ahol , ugy-e pusztán anyagi "vonzatai" vannak a történéseknek. Ezt tudjátok, ezt mondjátok ezt akarjátok mindenkire ráerőszakolni: semmi más nem számít, csak az anyagiak. Nem zavar benneteket, hogy gyökértelen , a szél által kergetett ördögszekerekké változtatnátok az emberiséget. Zavar...ugyan már, ez célotok!
Egyébként talán a balliberéáis demokrácia(sic! a diktatúra kifejezőbb) által rabszolgává züllesztett tömeg felnéz egyszer is a Napra? Nem, nincs rá ideje, hiszen az efféle elbambulás profitveszteséget okoz valakiknek! Valami változzon....na, majd tanulmányozd - bár meggyőződésem, hogy nagyon is témában vagy azzal a változással, amelyet előkészítettetek az emberiség számára - a hamarosan felsorolt írásokat, s megdöbbensz talán még te is!

2017. október 17.
kedd 21:20
huszita
213 hozzászólás
Remélem nem az újsütetű vitézi rend tornából felmentett aggszűzek gyülekezetének debilis megnyilvánulásaival fogsz megdöbbenteni.
Ha még azokat a kövületeket is tiszteletreméltónak tartod, maradék - nem csekély - tiszteletemet is lerombolod.
Mert azért elismerem, nem vagy hülye gyerek.
Megszakítás nélkül.

2017. október 18.
szerda 07:43
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Ezt a legionárius román fasisztát zavar minden , a magyarokhoz kötödő ünnepség, manifesztum.
Egy ember aki nem tartozik semmilyen nemzethez, aki megtagadja gyökereit, népét - nemzetét, olyan mint a falevél amelyet ide oda sodor a szél, és sehova se tartozik.
Ez a balek "européner" azt gondolja beképzeltségében hogy mindenki olyan kell legyen mint őkelme, mert az a mérce.Szerencse , akármennyit is kárál itt a fórumon, azért mi tudjuk mi a kötelezettségünk népünkel és nemzetünkkel szemben, nem hiába Wass Alberten nőttünk föl.

2017. október 18.
szerda 08:36
endebende
472 hozzászólás
ilyen tapló gyökértelen legyen valaki,"aki a múltját nem tiszteli annak jövője nincs"...Kár a szót pazarolni az ilyenekkel......

2017. október 18.
szerda 11:43
Ferencz
13769 hozzászólás
Rólam alkotott véleményed/képed teljes mértékben közömbös számomra, huszita.
Bár, a fórumon " nyújtott telesítményed" fényében zéróközeli a valószínüsége annak, hogy ne papja/ministránsa legyél a bal/neoliberális eszementségnek, hanem áldozata, mégis felsorolom pár, beígért cikknek a címét - nem a saját, mások , nálamnál hozzáértőbb emberek írásai - amelyekből nagyon sokat lehet tanulni/megtudni, elsősorban az "eddig és ne tovább" szellemében. Rengeteg sok tényt meg lehet tudni Angela Merkelrő, a hatalomra jutásától kezdve a német nép sikeres lezüllesztéséig abba az állapotba, amelyben ma van.Ugyanakkor érintve vannak olyan dolgok/helyzetek is, mind például az EU-felzárkóztatás valódi haszonélvezői/ a Soros lovára való felülése Merkelnek/az általa elképzelt "szolidarítás" lényege a migránspolitikában/ bár kevesen szeretik, mégis miért ő győz a választásokon/....és még sok-sok hasonló dolog.(888.hu - Kiszelly: "így működik Merkel doktor alvásklinikája"). Az ORIGO.hu - "Kóla, popkorn és migránspropaganda" elborzasztó képet nyújt a neoliberális "kutúráról, művészetről....", amelyet "fogyasztásunkra" szántak. Orbán Balázs írása - Mandiner:Menekült vagy menedék? Hallgassuk meg az ősök tanácsát!" című írás a migránpolitika túlhaladott alapértelmezéséről, illetve a kapcsolódó nemzetközi egyezmények liberális szájszerinti értelmezéséről értekezik. A Magyar időkből két írás, egyik egy irodalomtörténész: " Apró képek balladája", a másik egy akadémikus "Európa válaszúthoz érkezwett/ Az igazi veszély majd a század végén lesz mindenki számára világos" című írások azt taglalják, hogy a balliberális világ összefonódva-beágyazódva a nemzetközi tőke világuralmi törekvéseibe mit is készít elő a fehér ember és értelemszerűen a ma még keresztény Európa számára: az Apokalipszist. És végül, de nem utolsó sorban a 888.hu Szentesi László tollából a "Miért győz mindig Orbán Viktor" című írásban a honi valóságot taglalja. Ez utóbbit olvasva döbbentem rá arra a tényre, hogy, ha mégis diktatúrába torkollik a magyar politika, abban legalább akkora, ha nem nagyobb a felelőssége a töketlen ellenzéknek, mint a Fidesznek, vagy magának Orbánnak!!!!
Még csak annyit: aki olvasni széóándékozik a fentieket, ítja be a keresőbe a címeket, és az írások megjeleennek a képernyőn.

2017. október 18.
szerda 11:48
Ferencz
13769 hozzászólás
Természetesen, a fentiek olvasását javasolom minden a saját jövőbeli sorsát szem előtt tartó fórumtársamnak.

2017-10-17: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Merre tovább, Románia?

Hiba lenne a kormányátalakítás kapcsán az elmúlt napokban kirobbant konfliktust kizárólag a Szociáldemokrata Párt belső ügyének tekinteni: Mihai Tudose és Liviu Dragnea pártelnök csatája csak az egyik tétje e nyílt összecsapásnak.
2017-10-17: Kármentő - Mózes László:

Barátom, a rövidnadrágos

Barátomat tizedikes korában – közel harminc évvel ezelőtt, még a pártállam idején – kidobta a romántanár az órájáról, mert rövidnadrágosan ült be az osztályterembe. Félreértés ne essék: lényegtelen, hogy éppen román nyelvet és irodalmat tanító pedagógusról van szó, és az is pontosítandó, hogy úr és nem hölgy cselekedett ekképp, ugyanis barátom az akkori 1-es számú Líceumban kiváló romántanárnőnek örvendezhetett, aki nem csupán nyelvre, hanem kultúra iránti nyitottságra is bátorította.