Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 06:20
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Barátom, a rövidnadrágos

2017. október 17., kedd, Kármentő
Barátomat tizedikes korában – közel harminc évvel ezelőtt, még a pártállam idején – kidobta a romántanár az órájáról, mert rövidnadrágosan ült be az osztályterembe. Félreértés ne essék: lényegtelen, hogy éppen román nyelvet és irodalmat tanító pedagógusról van szó, és az is pontosítandó, hogy úr és nem hölgy cselekedett ekképp, ugyanis barátom az akkori 1-es számú Líceumban kiváló romántanárnőnek örvendezhetett, aki nem csupán nyelvre, hanem kultúra iránti nyitottságra is bátorította.
 
Kipenderítette tehát, mint a macskát szokás a ház elé, magyarázat nélkül, hiszen bizonyára összeegyeztethetetlen volt a kor szellemével a piros, sportos rövidnadrág, amelyet csencselő lengyelektől vásároltak a tengerparton, hiszen akkoriban még tisztességes rövidnadrágot is csak pult alatt lehetett vásárolni, ha egyáltalán lehetett. Különben nem céltudatosan viselte a nyárias holmit, semmilyen funkciója nem volt, csak tornaóra után már nem maradt elég ideje vagy talán kedve sem ahhoz, hogy átöltözzön.
Jelentéktelen epizód, meséli mosolyogva, következmények és traumák nélküli, amely most véletlenszerűen tolakodott elő, olvasván, hogy a megyeszékhelyi önkormányzat ülésén is napirendre került a rövidnadrág rendkívül sarkalatos ügye. Vagyis furcsamód azzal szembesült, hogy egy képviselő felvetette, mekkora szemérmetlenség, hogy egynémely választott tisztségviselők túlzott lazasággal, rövidnadrágosan merészeltek megjelenni a városházán. S ez bizony felháborító, tűrhetetlen, megakadályozandó, harsogja a volt iskolaigazgatóból lett, különben is igen aktív képviselő. Mert nézetében e lenge viselet valójában a választók iránti tiszteletlenséget tükrözi, s ez elfogadhatatlan.
Hiszen napjainkban – ezt már nem mondja, legfeljebb gondolhatja a helyi politikus, amennyiben  annak tekinthető, fejtegeti barátom –, amikor minden más szociális, gazdasági, oktatási, környezeti problémát megoldottunk, nem maradt más hátra, elvtársak, mint hogy rendezzük ezt az apró kis viselkedési bakit, tegyünk rendet a rendetlenkedők fejében. Igen, ezentúl mindenkinek választópolgárokkal szembeni kötelessége, hogy tudja egyszer s mindörökre: az etikett, az etikett, nincs pardon, a rövidnadrágnak a tengerparton a helye, nem a sepsiszentgyörgyi városházán. S ha szükséges, srófolhatja barátom a jólneveltség bajnokának elmélkedését, ugyan ki akadályozhat meg minket abban, hogy meghonosítsunk egy szentgyörgyi dresszkódot, amely végre fényességet teremtene az elsötétült elmékben? Képviselőnk ennek még örülne is, hiszen ő maga is a kommunista viselkedési kódexeken cseperedett, az tette igazán edzett, szívós és céltudatos küzdővé. Igen, ez lenne a kulcsszó ma is, akárcsak három évtizeddel ezelőtt: egy fityiszt a nyitottságra és a rugalmasságra, éljen és virágozzék a vaskalaposság! Rend és fegyelem kell az eltévelyedett kor emberének!
Barátom persze hozzáteszi, nagyon komolyan azért nem érdemes venni ezt az egész cirkuszt, a rövidnadrágos városatyákat ért osztályfőnöki dorgálás inkább mosolyt fakasztó, mintsem megbotránkozást keltő, ám eközben azért diszkréten tanúskodik a diktatúra iránti vágyakozásról is. Vagyis egy olyan kor utáni sóvárgásról, amelyben egy választott képviselő – az etikett nevében – ma arra kényszeríthető, hogy öltözzön alkalomhoz illően, holnap, hogy kössön piros nyakkendőt, holnapután pedig arra, hogy vágja magát vigyázzba, amikor meghallja a hőn szeretett pártvezér nevét. Miként tették ezt nyolcvankilenc előtt sokan, sokfelé.
Hát azért kell ma ezt szóvá tenni, nyomatékosít barátom, mert értelmetlen és haszontalan külsőségek miatt háborogni, a tartalom a fontos, s kevésbé a forma. A visszarendeződést pedig csírájában kell elfojtani. Ezért, folytatja mostanság gyakorta aggódó barátom, ha lehetséges, meg kell győzni a magyarázatra szorulókat, fölösleges azért jajongani, hogy miért s hányan járnak rövidnadrágosan a városházára, inkább azért kellene kifogást emelni, mit tesz vagy mit nem tesz egy-egy politikus, hivatalnok. Mert úgy tűnik, ugyanott tartunk, mint huszonöt évvel ezelőtt, ma ismét érvelni kell, kitartóan és türelemmel, elmagyarázni, hogy mégiscsak a gondolkodás mikéntje a meghatározó, s nem a hajzselé márkája. És azért is, teszi hozzá konokul, ha újra nyár és rekkenő hőség lesz, ő bizony elmegy rövidnadrágosan egy tanácsülésre, egyrészt, mert azok nyilvánosak, másrészt a törvény egyetlen betűje sem rögzíti, hogy a városházán – akárcsak az iskolában, utal fejcsóválva a három évtizeddel ezelőtt történtekre – tiltott lenne a rövidnadrág.
Hozzászólások
2017. október 17.
kedd 06:29
neduddki
70 hozzászólás
Ez az eszmefuttatás tipikus példája a "fürdővizet a gyerekkel együtt", nálunk igencsak elterjedt szindrómának. Ha bárki más tette volna szóvá az öltözködést, talán el s gondolkoznak rajta, de mivel Pürvánné egyrészt magyarellenes, másrészt komcsi, és egyáltalán bolond, hát még véletlenül sem mondhat olyat, aminek helye van. Pedig nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne megérteni azt a fogalmat, hogy disztingválni. Hogy tudjuk, kik vagyunk, és hol milyen minőségben vagyunk. Színházban, konferencián, a hegyekben, a strandon, vagy otthon a hálószobában. Azzal, hogy a színházba felöltözünk, megtiszteljük az élő produkciót, azt, ami pont akkor, értünk történik. Amikor a közügyeket tárgyaljük, én normálisnak vélném, hogy nem akkor és ott önkifejezünk és éljük meg az egyéniségünket, hanem egy kicsit beszürkülve és beállva a sorba, ha tetszik, igyekszünk azokra az ügyekre koncentrálni, amiért ott vagyunk...Lehet, hogy én is egy vén komcsi vagyok.

2017. október 17.
kedd 08:10
tiger
195 hozzászólás
A történetet le is lehetne egyszerűsíteni: A rövidnadrágpártiak a globalista keresztény értéktagadó liberálisok, a bírálóik pedig az értékmegtartó konzervatív európai vonalat képviselik.Most tekintsünk el a nemzetiség fóbiától,hogy aki ki mondta milyen nemzetiségű a lényegre koncentráljunk szabad-e rövidnadrágosan menni egy városházi gyűlésre A válasz: NEM !

2017. október 17.
kedd 08:17
tiger
195 hozzászólás
És ahogyan fenntebb valaki írja: léteznek nálunk is itt Európában legyen az akár Kelet Európa is, íratlan szabályok ! Nem élünk a dzsungelben ! Azért vagyunk Európa és nem példáúl Kelet Afrika ,mert ilyen szabályok vannak !

2017. október 17.
kedd 09:04
zikkurat
264 hozzászólás
Ez már felháborító és kiábrándító kedves, egykor tisztelt Háromszék!! Mi az hogy "a vis*****endeződést pedig csírájában kell elfojtani"? Milyen vis*****endeződést?? Van egy etikett szabály (írott vagy íratlan), vagy érthetőbben viselkedési szabály amit politikai rendeszerektől függetlenül illik betartani. Nem maradiság azt mondani, hogy a viselkedési, öltözködési regulákat (!) be kell tartani. Az a bizonyos "kommunista viselkedési kódexe" (ami nem is annyira kommunista volt!) bizonyos szempontból jobb volt mint a mai liberális fityfirittyek. Voltak tulzások akkor is, de az emberek az öltözködésükben is tudták, hogy kell viselkedni! Főleg ha olyan helyen kellett megjelenni, ahol ez elvárt (színház, iskola, templom, de még egy magára valamit adó vendéglő is). Hadd lássam én Mózes Lacikát, vagy akár a főszerkesztő úrat strandbugyiba, a kolléganőiket toplessbe beülni egy sajtótájékoztatóra! Na! Az alkalomhoz illő viselkedés és öltözködés ma is meg kell állja a helyét, ez nem maradiság, hanem az egymás iránti tisztelet egyfajta kinyilvánítása. Nagyon eldobta a Háromszék a súlykot. Ez már nem az a lap amit egykor a kiállása, és viselkedése (!) miatt szerettünk, tiszteltünk.
Kedves Mózes úr a vis*****endeződést máshol kell keresni, nem az öltözködés-viselkedés felszinén, hanem a politika "kommunizálódó" bugyraiban.

2017. október 17.
kedd 09:12
Ferike
8 hozzászólás
Miért ne vehetne rövidnadrágot egy városatya egy gyülésre???? Szerintem vehet csak vegye a fáradságot és vegyen RÁ egy oda illő nadrágot is, igy mindkét pártiak jól járnak......

2017. október 17.
kedd 09:18
csacsi
1918 hozzászólás
Ferike ez jó....ajánlom én is, de csak kánikulában.Egyébként nem tudom,mit erőlködnek egyesek, hogy bebizonyítsák, hogy helyes volt rövid nadrágosan beugrani a gyűlésre.Még hogy vis*****endeződés....

2017. október 17.
kedd 10:08
tihi
1775 hozzászólás
Gyerekek,ne vitázzunk ezen mert nevetséges....én is elmennék egy olyan űlésre,ahol Rodika rázza felsőtestrészét amit csak melltartó borít,mert nem ért egyet az előterjesztett utcanév változtatással...Árpi rövid nadrágban terjeszti elő a szemételhordás újabb programját és árát...Gyönygyike meg felemás hosszú szárú halásznadrágban jelentené be egy újabb utca hosszabb lezárást...Jóska meg egy izomingben követelné a város adókörzeteinek az átszervezését...stb...na az sem kizárt,hogy valaki mezítláb jelenik meg,mert még tart a vénasszonyok nyara,és amúgy is drága a lábbeli,így megkímélheti az időelőtti kopásoktól !

2017. október 17.
kedd 10:51
zikkurat
264 hozzászólás
tihi ha ezt komolyan gondolod, akkor azt jelenti, hogy lealacsonyítjuk, kivetkőztetjük, mindent megengedő showhivatallá, paródiahelyszinné léptetjük elő a városhivatalt. Na, dehát ilyen a hipermodern ember (és a trendről mi se maradjunk le igaz?), neki semmi se szent, még talán az "egyéni" egója sem. Mindenki vaskalapos maradi (ezek szerint komcsi is) aki egy ízléses fehér inget, vasalt nadrágot, nyakkendőt, netalán öltöny vesz fel. A lányoknál a szakadt nadrág a menő, de ha egy esküvőbe, templomba, munkahelyi protokollra abba jelennek meg már megszólják. És ezzel a magszólással van a baj, igaz?? A libsi nyomulás szerint mindenki úgy öltözzön, viselkedjen ahogy jól érzi magát, még a pap is kiállhat teniszkosztümbe a szószékre, abban is el tudja mondani a prédikációját, bermudanarágban is lehet imát mondani, vagy egy felszolgáló pincér is érezheti jól magát a város legmenőbb vendéglőjében fürdőgatyában, egy tanítónő is melltartóban, jó mélyen bevágó bikiniben a gyerekek előtt, ha őt ez teszi boldoggá, mi? Bolond(uló) világ!

2017. október 17.
kedd 14:07
Bugsbunny
642 hozzászólás
Igen, igen, igen ! Akajom, hogy mindenki tuggya ! Nekem jogom van úgy őtözni ahogyan suppan( akarom mekegni jólesik). Sabaccság ! Csórén fogok bemenni a Háromszék szerkesztőségébe feladni egy hírdetést, csak zokni lesz rajtam, mert tisztelem a nudistákat akiknek joguk van, s lexarom a betokosodott kommunista lohadékokat akik hülyén vágyakoznak a diktatúrára, sőtét lohadt elmék. Hő ? Mi a xart csinájjak ha mejeg van ? Me bolond kommunista gondolkodás szerint,tanár létemre gatyába kényszerülök megjelenni a diákok előtt és nem mutogathatom(szellőztethetem) szőrős patáimat, csúf tetoválásomat, pap létemre hatvan rend meleg zubbonyban prédikáljak 30 fokos hőségben he ? Há többet nem leszek ennyire hülye. Nő létemre miért kéne én szenvedjek abba a lohadt műszálas harisnyába a bankigazgató előtt a nyár kellős közepén ? A lohadt életbe ! Ezután olyan bugyit rittyentek magamra amelyet keresni kell a s.ggemen, két ragtapasz a mellbimbókra és egy műanyag lepcsi bőven megteszi. Hát lohadt meleg van, nem igaz Mózes úr ?

2017. október 17.
kedd 16:28
Ferencz
13769 hozzászólás
Aki darázsfészekbe nyúl, ne sírjon, ha fullánkokat kap...a véleményébe! Anno...színházban soha nem lehetett valkit rövidnadrágban látni, de pártgyűléseken előfordult. És az etárs képe nem esett le a falról. Nem ott van a vis*****endeződés Mózes uram, ahol ön láttatni akarja, egyáltalán nem...

2017. október 17.
kedd 17:53
zikkurat
264 hozzászólás
és a cikkíró "csak" közli egy barát véleményét (nevet esetleg nem lehet volna írni?). Nem sántító, fúrfangos dolog ez így? a barátom mondta én csak leírtam... nem én a cikkíró, hanem a barátom süllyeszti a lap szinvonalát... magyarán: másra kenjük a felelősséget.
Ahogy cikk nagyszámú értékelése mutatja, Mózes úr ma nem ért el átütő sikert a (mégis) vállalt irományával.

2017. október 18.
szerda 12:41
tihi
1775 hozzászólás
zikkurat ---remélem,ismét elolvasod gondolataim,és megérted,mit is akartam közölni !!

2017. október 18.
szerda 18:55
zikkurat
264 hozzászólás
tihi, azzal kezdtem a bejegyzésed alatt, hogy ha "komolyan gondolod", ha nem (olyan) inged ne vedd fel. Azzal a hozászólásommal is kifejeztem gondolataimat az akárhogy is a rend ellen háborgó cikk tematikáját illetően.

2017-10-17: Közélet - Iochom István:

Árpád-emlékmű Brassóban

A Történelmi Vitézi Rend (TVR) erdélyi törzsszéke szervezésében vasárnap délelőtt nagyszabású ünnepséget tartottak Brassóban: az evangélikus-lutheránus templom udvarán újra felállították a millenniumi ünnepségek alkalmával a Cenken elhelyezett Árpád-kori vitéz sok szenvedést és vándorlást megért szobrának fejét. Az ünnepségen részt vett a TVR székelyföldi állományának több mint száz tagja, a brassói evangélikus egyházközösség nagyszámú képviselője, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a Keresztény Demokrata Mozgalom, az Erdővidéki Székely Tanács és a Kaláka Kör képviselői is jelen voltak.
 
2017-10-17: Közélet - Fekete Réka:

Édes anyanyelvünk

Két rangos díjjal tértek haza a háromszéki diákok a hét végén Sátoraljaújhelyen tartott 45. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati vetélkedő Kárpát-medencei döntőjéről.