KovásznaBüntetik a szabadon hagyott lovak gazdáit

2017. október 18., szerda, Közélet

Sok kárt okoznak Csomakőrösön a felügyelet nélkül hagyott, főleg a roma közösség tulajdonában lévő lovak. Lelegelik a kaszálókat, a gazdaegyesület által bérelt legelőn garázdálkodnak, az is megtörtént, hogy tönkretették a falu melletti hétvégi házak kerítését. A kovásznai hatóságok többé nem nézik ölbe tett kézzel a károkozást, drasztikus lépéseket ígérnek  – tudtuk meg Jeszenovics Károly alpolgármestertől.

  • Forrás: lovam.hu
    Forrás: lovam.hu

Az elmúlt hé­ten átfogó akció során – amelyben az önkormányzat képviselői mellett a rendőrség és csendőrség is részt vett – ismertették a csomakőrösi cigány közösséggel az illegális legeltetés lehetséges következményeit.
A mikrochippel meg nem jelölt lovakat gazdátlannak fogják tekinteni – épp úgy, mint a kóbor kutyákat –, és állatorvos, rendfenntartók jelenlétében egy szerződött céggel elszállítják. Ha gazdájuk határidőn belül nem jelentkezik, a nem azonosítható kóbor lovakat értékesítik – tudatták a roma negyed lakóival. A lovak rekvirálásának szabályzatát hamarosan kidolgozzák. Ha azonosítható, mikrochippel megjelölt lovat kapnak illegális legelésen, gazdája borsos büntetésre számíthat.
A csomakőrösi akció során úgy tűnt, a romák megértették, hogy kizárólag az általuk birtokolt területeken legeltethetik lovaikat, semmiképp sem más birtokán. Az viszont kérdéses, hogy ez a „megértés” meddig fog tartani – ecsetelte a helyzetet Jeszenovics.
A jövőben be nem jelentett ellenőrzésekre számíthatnak a csomakőrösi lótulajdonosok, a kovásznai városháza, a rendfenntartók, állatorvos veszi szemügyre a lovak legeltetését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1294
szavazógép
2017-10-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jövőtől színesedik a város (Tömbház-felújítás Sepsiszentgyörgyön)

Jövőben indítja a több évtizede épült lakóingatlanok kopott, szürke homlokzatának felújítását célzó programját Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a következő három évben legalább a főútvonalak mentén megszépüljön, színesedjen a városkép, ezért támogatást is nyújtanak és kedvezményeket is adnak az érintett lakástulajdonosoknak.
2017-10-18: Közélet - Iochom István:

Épül Kiskászon új temploma

A közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozó kis településen, a római katolikus templom tőszomszédságában található telken, amelyet az egyház megvásárolt, már felhúzták az új templom falait. A templomon kívül plébánia is épül.