Sepsiszentgyörgy, 2018. január 19., péntek 15:38
Köszöntjük Sára, Máriusz nevű olvasóinkat!

Előrehozott választásokat akar Madrid (Katalán válság)

2017. október 21., szombat, Világfigyelő
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Januárban előrehozott helyi parlamenti választások megrendezése szerepel a spanyol kormány tervezett intézkedései között Katalóniában, amelyről megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) – erősítette meg Carmen Calvo szocialista politikus a spanyol közszolgálati televíziónak nyilatkozva az eldiario.es internetes lap értesülését tegnap.
Carmen Calvo szerint az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása nem az autonómia felfüggesztését jelenti, hanem a törvényesség és az alkotmányos rend helyreállítását Katalóniában.
Hangsúlyozta: a katalán elnöknek van még ideje, amíg a spanyol parlament felsőháza, a szenátus nem szavaz az intézkedésekről, hogy maga jelentsen be előrehozott választásokat. „Kérjük is, hogy tegye meg” – tette hozzá.
A politikus nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy mi áll a spanyol konzervatív kormány és a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjának megállapodásában.
Az eldiario.es úgy tudja, a javaslatcsomagban a „lehető legkisebb mértékű” beavatkozás szándéka szerepel, amelynek célja a választási folyamat biztosítása. Így az intézkedések nem érintenék például a katalán közszolgáltatások működését.
Az internetes lap szerint az ideiglenes állami beavatkozás részeként tovább fokoznák a pénzügyi kontrollt, a spanyol pénzügyminisztérium felügyelete alá kerülne a helyi adók beszedése is. Az oktatás területén olyan intézkedéseket javasolnának, amelyek garantálják, hogy a szavazóhelyiségeknek kijelölt oktatási intézmények kinyissanak a választás napján. Továbbá átmenetileg a spanyol belügyminisztérium felügyelete alá kerülhet a katalán rendőrség, hogy így garantálják a közrendet.
Brüsszelben magyarázkodott Rajoy
Elértünk egy határig, amely cselekvésre kötelezi a kormányt – mondta a spanyol miniszterelnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján tegnap az uniós vezetők csúcstalálkozója után. „Nagyon óvatosak voltunk, minden intézkedést megpróbáltunk, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe, de amikor megsértik a törvényt és a jogállamiságot, nincs más lehetőség” – hangsúlyozta Mariano Rajoy, hozzátéve: nem lehet az országnak olyan része, ahol a (helyi) kormány nem tartja be a törvényeket, hiszen akkor hogyan követelhetné az állampolgároktól ugyanezt.
A spanyol kormányfő kifejtette: minden, Katalóniában tervezett intézkedést a szombati rendkívüli kormányülés után jelent be a kabinet, azokról megállapodtak az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párttal.
Mariano Rajoy szerint helyes, hogy az EU-csúcson nem került napirendre Katalónia, mert az „Spanyolország ügye”. Senkit sem lephet meg, hogy az Európai Unió Spanyolország mellett van, mivel alapelveivel ellentétes, ami Katalóniában történik – jegyezte meg.
Hozzászólások
2017. október 22.
vasárnap 15:35
huszita
213 hozzászólás
2017 a Lázadás Éve.
A gazdagok lázadása, akik nem akarnak vagyonukból, amit kemény, tisztességes munkával hordtak össze, a tehetségtelen, lusta, élhetetlen szegényebbeknek odaadni.
Teljesen jogos.
Ne kényszerítse senki az angol felsőbbrendű népet, a katalán milliomosokat, az észak-olaszországi, osztrák, bajor vaskos pénztárcájú szorgalmas embereket, hogy a törvényes keretek közt megszerzett jogos tulajdonukból semmirevaló nemzettársaikat pátyolgassák!
Szerezzenek ők is maguknak, ha jól akarnak élni!
Vagy szülessenek jobb helyen!

2017. október 22.
vasárnap 20:18
Ferencz
13769 hozzászólás
Esetleg tanuljanak meg dolgozni ők is? Vagy az nem lenne megoldás?

2017-10-21: Belföld - :

Komoly gondok a börtönök zsúfoltsága miatt

Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra tegnap, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatálybalépésének napján, és további, mintegy másfél ezer szabadulása várható a következő napokban – közölték a hazai hírforrások.