Bővítenék autonómiájukat

2017. október 24., kedd, Világfigyelő
Nagy többséggel az autonómia bővítésére szavazott Olaszország két gazdag északi régiójának lakossága – derült ki a lombardiai és venetói népszavazás éjjel közzétett részeredményeiből. Lombardiában eszerint a résztvevők 95 százaléka voksolt igennel, mintegy 40 százalékos részvételi arány mellett, míg Venetóban az igenek 98 százalékos többségét mutatják a részeredmények, közel 60 százalékos részvételi arány mellett.
A két tartomány mintegy 10 millió választásra jogosult lakosa vasárnap 23 óráig adhatta le szavazatát. Lombardia és Veneto együtt az olasz gazdaság teljesítményének mintegy harmadát adják. A két régiót kormányzó, függetlenségpárti Északi Liga célja a nem kötelező érvényű referendummal az volt, hogy az államkasszába jelenleg befolyó adóbevételeik legalább felét megtarthassák maguknak, de nagyobb önállóságot szorgalmaznak a migrációs politika és a biztonság terén is.
Kampánya során az Északi Liga azzal érvelt, hogy az Olaszország gazdasági motorjának számító Veneto és Lombardia adóterhei elviselhetetlenné váltak. Lombardia éves szinten 57,6 milliárd eurót, Veneto pedig 19,3 milliárd eurót utal át az államháztartásnak Rómába.
Elemzők szerint a népszavazás az Északi Liga választási fogása volt támogatottságának növelésére néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt. Lombardiában a tartományi elnök Roberto Maroni, Venetóban az ugyanezt a tisztséget betöltő Luca Zaia kezdeményezte a referendumot. Mindketten az Északi Liga politikusai.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 151
szavazógép
2017-10-24: Világfigyelő - :

Jobbközép győzelem Csehországban

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon.
2017-10-24: Közélet - Szekeres Attila:

Kisebbségi jogainkról Strasbourgban

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kong­resszusának plenáris és bizottsági üléseinek napirendjére került, Székelyföldet és a kisebbségi nyelvhasználatot érintő kérdésekről számolt be a két háromszéki résztvevő, Grüman Róbert, K­ovászna Megye Tanácsának alelnöke, a Kongresszus tagja és Klárik Attila, a megyei önkormányzat külkapcsolati és nemzetközi ügyi szakbizottságának elnöke tegnap a megyeházán.