Magyarország és Németország természetes szövetségesek

2017. október 25., szerda, Világfigyelő

Magyarország és Németország természetes szövetségesek, és ennek a jövőben is így kell maradnia – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Passauban. „Európában nem új, nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk” – hangsúlyozta.

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg-kolostorban, ahol rövid beszédé­ben kiemelte: „Ha német barátainknak találniuk kell egy olyan országot, amellyel legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor rajtunk kívül aligha találnának ilyet.” Orbán hangsúlyozta: a magyarok történelme a homályba vész, ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király – emlékeztetett. „Az egykori uralkodó akkor még nem tudta, milyen jót tesz ezzel nekünk, hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.” A miniszterelnök felidézte: „miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet”.
A Passauer Neue Presse által Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást. A miniszterelnök hangsúlyozta: „Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi, magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, sok véráldozatot hoztunk a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése ugyanaz a történet.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1713
szavazógép
2017-10-25: Világfigyelő - :

Sógor Csaba: Rendszeres a magyar kisebbség elleni uszítás

Romániában rendszeressé váltak az országban élő magyar kisebbség elleni uszító üzenetek – erről beszélt Sógor Csaba, az RMDSZ Európai Parlamenti (EP) képviselője az EP plénumában – tájékoztat a szövetség tegnapi közleménye.
2017-10-25: Világfigyelő - :

A katalán kormány az alkotmánybírósághoz fordul

Az alkotmánybírósághoz és a legfelsőbb bírósághoz  fordul a katalán kormány amiatt, hogy megpróbálja megállítani az alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazását, amit fenyegetésnek tart – jelentette be a katalán kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján Barcelonában.