A miniszter vonatra ül

2017. október 25., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nem lacafacázik sokat Felix Stroe frissen kinevezett szállításügyi miniszter: a vonatok késése miatt nyilvánosan fenyegette meg kirúgással a Román Vasúttársaság vezérigazgatóját, aki ezek után azonnal le is mondott tisztségéről.

A hírhez hozzátartozik még, hogy a kormány új tagja a maga bőrén tapasztalta meg a romániai vonatozás apró örömeit, attól háborodott fel oly nagyon, hogy egy órát késett a szerelvény, amellyel Bukarestből Dévára tartott.
Na végre, sóhajtanánk föl, ideje volt már lépni valamit e régi, fölöttébb bosszantó gond orvosolása érdekében! Végre olyasvalaki került a miniszteri székbe, aki, lám, nem fél határozottan fellépni, radikális intézkedésekhez folyamodni az utasok érdekeinek érvényesítéséért! Ha ilyen egyszerű ez, csak meg kell hívni a tárcavezetőt egy kis kocsikázásra a Bukarest–Brassó szakaszon, esetleg megpróbálhatna eljutni Brassóból Nagyváradra, és máris repülhetne az Országos Útügyi Vállalat igazgatója, fellendülne a sztrádaépítés, egy-két éven belül autópálya szelné át a Kárpátokat, pár óra alatt el lehetne jutni a nyugati országhatárhoz...
Sőt, ha ilyen hasznosnak bizonyul a személyes megtapasztalás a kormányzásban, a többi minisztert is be lehetne vonni. Az egészségügyi tárcavezető például állhatna sorban órákat a rendelőkben, várhatna heteket egy szakorvosi vizsgálatra, kipróbálhatná a kórházi ellátást, a fejlesztési ügyekért felelős kormánytagnak egy elszigetelt vidéki települést ajánlanánk figyelmébe, hogy töltsön el pár napot ott, ahol a vezetékes víz, a szennyvízcsatorna, az aszfaltút távoli álom még. A pénzügyminisztert valamely kisebb vállalkozás igazgatójává kellene kinevezni, hadd próbáljon eligazodni az állami bürokrácia útvesztőiben, hadd fájjon a feje a kiszámíthatatlan, átláthatatlan adópolitika miatt.
De ne legyenek illúzióink. A személyes tapasztalat kétségkívül hasznos lehet, Felix Stroe tegnapi gesztusa mégsem erről szól. Van benne jó adag gőg – mégiscsak megengedhetetlen, hogy a minisztert szállító vonat késsen, gondolhatja –, van benne tudatos arculatépítés – erős, határozott miniszternek akar tűnni –, van benne politikai számítás: az igen fontos vezérigazgatói tisztségre immár saját emberét nevezheti ki. Egyvalami nincs csak a kőkemény fellépésben: megoldás vagy legalább javaslat a probléma rendezésére. Az igazi gond ugyanis nem a vonatok késése, hanem – amint arra éppen két nappal korábban a vasúttársaság vezetői rámutattak – a vasúti infrastruktúrára fordított források elégtelensége, az ágazat alulfinanszírozása, a vasúti pályák elhanyagoltsága, a beruházások elmaradása, a szerelvények régisége, egyszóval a vasúti szállítás lezüllesztése. És minderről egy szót sem ejtett a vonatozó miniszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2017-10-25: Közélet - Bokor Gábor:

Készülnek a kommandói út téli karbantartására

Átminősítették a Kovásznát Kommandóval összekötő utat. Az eddig községi besorolású utat a kovásznai tanács múlt heti döntése nyomán a továbbiakban II. fenntarthatósági szintű, a téli időszakban N.I.2. minősítésű útként tartják számon. Az új besorolás lehetővé teszi, hogy a téli időszakban olyan szolgáltatási szerződést kössenek karbantartására, melynek költségvetése nagyobb lehet az eddigieknél, megengedi a hó gyakoribb eltakarítását, több csúszásgátló kiszórását.
2017-10-25: Közélet - Fekete Réka:

Pedagógushiány Háromszéken

A pedagógusok tömeges nyugdíjba vonulása miatt három-négy év múlva nagyon sok katedra üresedik meg Háromszéken, elsősorban matematika, fizika, kémia és biológia szakon, amit néhány fiatal végzőssel nem lehet pótolni – közölte Kiss Imre megyei főtanfelügyelő. Szerinte a munkaerőhiány éppen olyan mértékben jelentkezik a tanügyben, mint a gazdasági ágazatokban, s bár folyamatosan csökken a tanulólétszám, ez nem jelenti osztályok felszámolását, sem azt, hogy kevesebb tanárra lenne szükség.