Nagyarany díjat is kiosztottak

2017. november 14., kedd, Gazdakör

Szombaton, pontosan Szent Márton napján szervezte meg a Szent Márton Borlovagrend a Küküllő menti borászok éves versenyét. A Három Fenyő vendéglőben megtartott dicsőszentmártoni eseményen 47 bormintával neveztek a gazdák, ebből 42 fehérbor, egy rozé és négy vörösbor volt. A borászok nagy része a Kis-Küküllő mentén termel szőlőt, de a versenyzők között voltak marosvásárhelyiek és tordaiak is. A borlovagrend XV. alkalommal szervez megmérettetést, ám hagyománya sokkal messzebbre nyúlik, első alkalommal ezelőtt  harminchárom évvel rendezték meg.


A nevezett borokat rangsoroló bizottság neves szakemberekből állt. Tagjai: Tóth Csaba, a gyulafehérvári érsekség főborásza, Cozma Ferenc, a Mezőkölpényi Borászati Vállalat borászati vezetője, Takács Péter és Bolgár Jenő borászok.
A szombati díjkiosztó ünnepség nyitányaként a borrend csengőjének hangjára, zászlajuk mögött vonultak a rend tagjai a terembe, velük együtt a kelementelki Kisküküllő Borrend tagjai is. A versenyzők által elért eredményeket dicsérettel, bronz, ezüst és arany díjazással méltatta a bírálóbizottság. A borokat íz, zamat és minőség tekintetében értékelték. A kiváló minőséget mutatja, hogy a dicsőszentmártoni borversenyek történetében első alkalommal ítéltek oda nagyarany díjat. A magas kitüntetést Seprődi József 2016-os évjáratú chardonnay bora érdemelte ki.
A bírálóbizottság nevében Tóth Csaba tartott kiértékelő beszédet. A bor nem a borivással kezdődik, hanem tavasszal, a szőlőtőke munkálataival. Értékelni kell minden pohár bort, hiszen verejtékes munka árán születik. Ahhoz, hogy a gazdának jó bora legyen, el kell felednie mindent, szeretőt, feleséget, gyereket, a szőlőt kell simogatnia, szeretnie – értékelte a bortermelők munkáját.
A verseny célját is meghatározta: bemutatni azokat a borokat, amelyek később a fogyasztók asztalára kerülnek. A termelő számára is haszonnal jár a részvétel: a versenyborok előnyt élveznek a fogyasztók körében.
Sok „szép” bort elhoztak a gazdák, általában újborokat, de olyan termelő is akadt, aki még le sem tisztult borral szállt versenybe. Merészség volt részéről, de megértette, hogy nem a csillogás adja a bor értékét – jelezte Tóth Csaba.
Az esemény hivatalos részének zárásaként Korpos István dicsőszentmártoni református lelkész megáldotta a borrend keresztelőhordójában levő újbort.
Mindezt követően hajnalig tartott a mulatság, amely során fellépett a Kökényes Néptáncegyüttes, a talpalávalót a szászcsávási cigányzenekar húzta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2017-11-13: Sport - :

Nem termett babér a KSE-nek (Kézilabda, A-osztály)

A Kézdivásárhelyi SE újabb nagyarányú vereségbe szaladt a női A-osztályos kézilabda-bajnokságban, hiszen a 9. fordulóban 41–23-ra kikapott az újonc Argeş otthonában. A céhes városi csapat három ponttal továbbra is 13. helyen áll, illetve nekik van a leggyengébb gólarányuk a pontvadászatban.
2017-11-14: Gazdakör - :

Fizetik az előlegeket

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közleménye szerint országos szinten 735 091 pályázó – az igénylő gazdák 88,8 százaléka – kapta meg a támogatás előlegét, összesen 902,17 millió euró értékben.