Mi, hol, mikor?

2017. november 17., péntek, Mi, hol, mikor?

Zene
KLASSZIKUS ZENE FIATALOS LENDÜLETTEL. Sepsiszentgyörgyön zajlik a vibrate!session kamarazenei fesztivál, amelyen nemzetközi meghívottak klasszi­kus műveket kortárs érzékenységgel szólaltatnak meg. • Ma 19 órától az unitárius templom ad otthont a Fin du temps című koncertnek, amelyen Olivier Messiaen Kvartett az idők végezetére című művét szólaltatja meg a Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (hegedű), Colin Alexander (cselló), Harry Cameron Penny (klarinét), Dario Bonuccelli (zongora).


• A szombaton 19 órától az unitárius templomban tartott Le globe pirate: Dan Dediu @ 50 című koncerten köszöntik az ötvenedik születésnapját ünneplő Dan Dediu zeneszerzőt, aki személyesen is jelen lesz az eseményen. Előadók: Bartholomew LaFollette (cselló), Andrei Stanciu (hegedű), Emma Rotomeza (hegedű), The Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (hegedű), Colin Alexander (cselló), Harry Cameron Penny (klarinét), Dario Bonuccelli (zongora). A koncert elején közönségtalálkozót tartanak, melyen részt vesz Dan Dediu zeneszerző, Vlad Maistorovici hegedűművész, Dario Bonuccelli zongoraművész, Harry Cameron Penny klarinétművész.
TIBERIUS FESZTIVÁL. Az Árkosi Kulturális Központban (Bástya ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a marosvásárhelyi Tiberius Fesztivál keretében ma 18 órától a Moldovan–Bonta–Moraru Triót hallhatják.

Könyvbemutató
* Ma 18 órától a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban találkozhatnak az érdeklődők Demeter Eli dalszerzővel, akivel Dimény H. Árpád beszélget Háromszéki rock ‘n’ roll című, saját dalszövegeket és dalszövegfordításokat tartalmazó kötetéről, zenészmúltjáról. Az esten közreműködik Kudelász Gyöngyi énekes.
* Vasárnap 12 órától a mikóújfalusi kultúrotthonban bemutatják Ilyés András Zsolt A Bedő-borvíz titka című könyvét. A napokban megjelent gyermekirodalmi kötetet Bujdosó Rita rajzai díszítik.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 18 órától Mit alkalmazhatunk ma népi egészségkultúránkból? címmel Bernád Ilona bába (szülésznő), természetgyógyász, néprajzos szakíró tart előadást. A találkozón az előadó eddig megjelent köteteit is meg lehet vásárolni.

Színház
VENDÉGJÁTÉK. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Sepsiszentgyörgyön ma 17 és 20 órától, valamint szombaton 17 és 20 órától a Puskás Győző 50. születésnapjára készített Játszd újra, Győző című ünnepi kabaréválogatással vendégszerepel. Rendező: Kovács Levente. A jegy ára 30 lej, elővételben Szilágyi Lászlónál (telefon: 0724 282 735) és a városi szervezőirodában (0746 208 811, 10–16 óráig) lehet megvásárolni.
PÓDIUM SZÍNPAD. Kovásznán a művelődési központban ma 19 órától a székelykeresztúri Pódium Színpad bemutatja Simogatórium című előadását.

Természetfilmek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön
A Vadon Egyesület és a Filmdzsungel Stúdió november 17–18-án első alkalommal szervezi meg a Természetfilmek hétvégéjét. Ma az alábbi filmek vetítésére kerül sor a Székelyföldi vadászati múzeum Bedő Albert Termében: 18 órától A láthatatlan madárfotós; 19 órától Kis kamerák, nagyvadak; 20 órától A dunavirág-mentőakció; 21 órától A kőbaltás ember. Az eseményen jelen lesznek a Filmdzsungel Stúdió munkatársai is. Szombaton 10 órától az érdeklődők betekintést nyerhetnek a természetfilm-készítés rejtelmeibe. A belépés díjtalan.

Kiállítás
A kézdivásárhelyi Hobbi Cserebereklub 17. kiállítását – ahol bemutatják Nagy József újabb makettjeit is – szombaton 11 órakor nyitják meg a Gyűjtemények Házában. A kiállításon bélyegek, képes levelezőlapok, papír- és fémpénzek, jelvények, papírszalvéták, bakelitlemezek, ékszerdobozok stb. tekinthetőek meg.

Cukorbetegek világnapja
A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete szervezésében szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartják a cukorbetegek világnapja alkalmából rendezett találkozót. Előadást tart dr. Albert István kardiológus főorvos, Györbíró László érsebész szakorvos, Sidó Zita és Rémán Éva oktató nővér.

Dinamit – Teret nyitunk!
A Magyar Ifjúsági Tanács a nagy sikerű Dinamit – Teret nyitunk! konferenciaszerű motivációs nap (Marosvásárhely) kisebb kiadását, úgynevezett kistestvérét november 19-én, vasárnap 16 órától szervezi meg Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Központ előadótermében. A rendezvény fő célja, hogy szorgalmazza a szülőföldön való boldogulást, vállalkozást.

Humorest
A Szomszédnéni és Felméri legújabb, Majmok! című előadása Kézdivásárhelyen ma 19 órától a Vigadó nagytermében tekinthető meg.

Hitvilág
A FERENCES VILÁGI REND szombaton tarja éves hálaadó ünnepét. 10.30-kor szentmisét mutatnak be a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban.
PEDAGÓGUSOK LELKINAPJA. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban szombaton 10–14 óráig pedagógusoknak tartanak lelkinapot A nevelő reménye – avagy szokott-e álmodni a pedagógus? témával. Meghívott: Sávai János atya.
ERZSÉBET-NAPI SZERETETVENDÉGSÉGET tart szombaton Sepsikőröspatakon a római katolikus Szent Erzsébet Nőegylet a közösségi házban.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dona; hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma Kilyénben 8–16 óráig; Hidvégen 9–16 óráig (a 2-es transzformátorállomás körzetében); Dálnokon 8–15 óráig; Nyáraspatakon 8–16 óráig; Vargyason és Dobollón  8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
KONFERENCIA SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókszervezete A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat részeként ma 11 órától konferenciát szervez a Sapientia EMTE székhelyén, Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 50. szám alatt.
INGYENES FELVÉTELI FELKÉSZÍTŐT tart a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata a következő tanévtől induló drámaosztályba ma 17 órától a líceum drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.
ELŐADÁS BARÓTON. Ma 17 órá­tól Pályázatok Erdővidéknek címmel tart előadást Lázár Balázs és Szilágyi Nándor a Demokrácia Központban. A szakemberek a kis- és középvállalkozók számára a turizmusban, mezőgazdaságban, állattenyésztésben, építkezésben elérhető pályázati lehetőségeket ismertetnek.
HONISMERETI KALANDTÁBOR. Az Egyenlő Esélyekért Egyesület és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezésében az Őseink nyomában honismereti kalandtábor második előadásán Györgyi Zsolt lelkész a nándorfehérvári csatáról beszél Lemhényben ma 17 órától a polgármesteri hivatal gyűléstermében.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam haladóknak. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
AZ 5. SZÉKELY VIRTUS HAGYOMÁNYŐRZŐ HUSZÁRBÁL Sepsiszentgyörgyön szombaton 17 órakor kezdődik a Best Western Hotel Parkban. Érdeklődni Kovács Istvánnál lehet a 0722 500 347-es telefonon.
PARNASSZUS. Az irodalmi kör novemberi meghívottja dr. Nagy Attila akadémikus, Shakes­peare-kutató, aki Shakes­peare-tények és -tabuk címmel tart előadást szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség József Lajos Termében. Az előadást kötetlen beszélgetés követi.
HAGYOMÁNYOS TERMÉKEK VÁSÁRA. November 19-én, vasárnap 9 órától a kovásznai Supercoop előtti téren megrendezik a hagyo­mányos termékek vásárát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2017-11-16: Közélet - :

Házalót bírságoltak

Vrancea megyei házalót bírságoltak meg Ozsdolán kedden. A 23 éves fiatalember szerszámkészleteket igyekezett eladni a községben. A rendőrök kérésére nem tudta igazolni az áru eredetét. A nála levő nyolc szerszámkészletet elkobozták, a házalót 500 lejre bírságolták törvénytelen kereskedésért. (sz.)
2017-11-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Mindenki tudja, hogy egy nap bekövetkezik. Természetes, hogy átéljük a szüleink halálát. De amikor eljön az idő, rájövünk, hogy mégsem készültünk fel rá. Üres gyász kerít hatalmába, az ember felnőtt létére elhagyott gyermeknek érzi magát. Szomorúságot érzünk az elvesztegetett idő miatt, megbánást mindazért, amit nem mondtunk ki, és hálát mindenért, ami szép volt.” (C. Enger)
Drága családom, rokonaim, barátaim és kedves ismerőseim! Elérkezett a búcsúzás ideje... 2017. szeptember 18-án örökre lehunytam szemem egy igazi megnyugvással a szívemben és fáradt testemben. Mivel fontos számomra, hogy utoljára még szólalhassak hozzátok, ezért én,
FEJÉR MÁRIA
(szül. LORENZOVICS MÁRIA)
2017. november 21-én 14 órakor a katolikus egyház szertartása szerint veszek végső búcsút tőletek.
Kérlek, gyere velem te is az utolsó utamon, és koszorú helyett egy szál rózsával kísérj el végső nyughelyemre a kovásznai temetőbe.
A gyászoló család
19437