Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:09
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Együtt egymásért (Cukorbetegek világnapja)

2017. november 20., hétfő, Közélet
Sokan jelentkeztek az ingyenes vércukorszint-mérésre. Albert Levente felvétele
Sokan jelentkeztek az ingyenes vércukorszint-mérésre. Albert Levente felvétele
Évről évre nagyobb az érdeklődés a cukorbetegek világnapja alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi találkozó iránt. Szombaton több mint százötvenen vettek részt a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartott eseményen. A szakmai előadások mellett idén is népszerű volt a tombola, a legnagyobb sikert ellenben egy diabétesz szakrendelőben játszott, a hallgatóságot is aktívan bevonó jelenet aratta, amiben minden bizonnyal sokan magukra ismertek.
Dr. Halmányi Ildikó diabetológus köszöntőjében elmondta, a találkozót szervező Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete, valamint a felnőtt cukorbetegeket tömörítő Sweet Life Egyesület nemcsak a világnap alkalmával tevékeny, hanem év közben is sokat tesznek a cukorbetegekért. Előbbi szervezetet nemrég kiválósági oklevéllel díjazta az országos diabétesztársaság elsősorban a cukorbeteg gyermekeknek évente szervezett nyári életmódtáborért. Dobolyi László egyesületi elnök bemutatta a Cuki szakácsokat, akik több ízben nyertek kolbász- és káposztafesztiválon, de specialitásuk a cukormentes kürtőskalács is.
Előadásában dr. Albert István kardiológus az iszkémiás szívbetegség megelőzésének lehetőségeiről és korlátairól értekezett, hangsúlyozva, hogy ma már szinte járvány az érelmeszesedés, ami gyorsítja betegség kialakulását. A leg­fontosabb kockázati tényezők közé sorolta a magas vérzsírértéket, a dohányzást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az elhízást, a stresszes életmódot, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hiányát, valamint a rendszeres testmozgás mellőzését. Dr. Györbíró László érsebész az érszűkület kialakulásáról és az érszűkületes betegek kezelési lehetőségeiről beszélt.
Sidó Zita és Rémán Éva oktató nővérek egy diabétesz szakrendelőben játszódó jelenetet mutattak be, ahol a cukorbeteg páciensnek elmagyarázzák, mi mindent kell tennie a vércukorszint egyensúlyáért, majd Szőke Attila, a Sweet Life Egyesület által szervezett rendszeres felnőtt torna vezetője mozgásra bírta a jelenlévőket. A találkozó alatt a helyszínen és a Sugás Áruház előtt a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei vércukorszintet és glikozilált hemoglobint mértek, mindkettőt ingyen.
Hozzászólások
2017-11-20: A múlt hét - Kuti János:

Leépítések következnek?

A bibliai hét bő esztendőt hét szűk esztendő követte Egyiptomban. Nálunk egy bő fél évet, úgy néz ki, szűk esztendők fognak követni.
2017-11-20: Közélet - Hecser László:

Báloztak a huszárok

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület négy, Baróton tartott huszárbál után az ötödik helyszínéül Sepsiszentgyörgyöt választotta. Az elképzelés szerint a seregszemlét ezentúl minden évben a megye más-más kistérségében szervezik: ezáltal fenntartják az esemény iránti érdeklődést, és szélesebb körben teszik ismertté tevékenységüket. A huszármúltunkat éltetők egyik legjelentősebb ünnepélyéről Jakab István Kevend hagyományőrző huszárkapitány számolt be a Háromszéknek.