Román katonák parancsolnak magyaroknak

2017. november 27., hétfő, Belföld

Átvette Románia szombaton a Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát. A ceremóniát az aradi várban tartották, az ünnepségen Mihai Fifor védelmi miniszter is jelen volt --írja a Főtér portál.


A zászlóalj jövő év március 20-án ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. A vezetést a Radu Golescu ezredesről elnevezett 191-es gyalogos zászlóalj parancsnoka, Claudiu Topor alezredes vette át a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnokától, Vadász Péter alezredestől. A Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj a magyar honvédség és a román haderő közös szervezésű békefenntartó alakulata, amelyet a Budapesten 1998. március 20-án megkötött szerződés alapján hoztak létre. Ez volt az első vegyes zászlóalj a világon, a 899 katonából álló zászlóalj parancsnokságát felváltva látja el a két fél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2017-11-27: Világfigyelő - :

A Gulagra hurcoltak emléknapja

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutatott be a Szovjetunióba elhurcoltakért tegnap az emléknap alkalmából Budapesten a Magyarok Nagyasszonya-templomban.
2017-11-27: Belföld - :

Havazás várható

Kiadós esőzésekre és havazásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma 20 órától holnap 16 óráig erős havazásra és szélre vonatkozó, narancssárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben Brassó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa és Argeş megye hegyvidékein. A szél akár 55–70 kilométeres óránkénti sebességgel is fújhat. (Agerpres)