Pártot alapít Dacian Cioloș

2017. december 11., hétfő, Belföld

A Románia 100 Platformból néhány hónapon belül politikai párt fog kiválni – jelentette be az általa alapított mozgalom vasárnapi rendezvényén Dacian Cioloş volt miniszterelnök.


Cioloş volt román uniós biztos 2015 novemberétől az idei év első napjaiig függetlenként vezette Románia szakértői kormányát. A tavaly decemberi parlamenti választások előtt – a választóknak tett ígéretére hivatkozva – Klaus Iohannis államfő noszogatása és a jobbközép pártok többszöri hívása ellenére sem volt hajlandó politikailag elkötelezni magát, habár akkor ő számított a legismertebb jobboldali politikusnak. Az államfő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt és a korrupcióellenes mozgalmakból tavaly párttá lett Mentsétek meg Romániát Szövetség azóta is Cioloşt hibáztatja a választási kudarcért. A választások után így egyik ellenzékbe szorult jobbközép politikai erő sem hívta a párt élére őt. Akkor már elérkezettnek látta az időt, hogy pártpolitikusként szálljon szembe a kormányra került Szociáldemokrata Párttal (SZDP). Cioloş politikai szerepvállalása a 2016-os választásokat megelőzően arra korlátozódott, hogy Románia 100 Platform néven tavaly októberben programdokumentumban vázolta fel, milyennek szeretné látni a jövőre centenáriumát ünneplő modern Romániát.
A platform köré csoportosuló értelmiségiek mostani találkozóján Cioloş úgy fogalmazott: a mozgalmat nem azért hozták létre, hogy „a pálya széléről” kommentáljanak, hanem tenni is akarnak azokért az elvekért – a tisztességes kormányzás, a felelős politizálás, a munka becsülete, a szegénység felszámolása, a bürokrácia visszaszorítása –, amelyeket meg akarnak honosítani a román társadalomban. Cioloş megjegyezte: tudja, hogy az ellenzék szétforgácsolásával vádolják, de azt ígérte, pártja együttműködik majd a többi ellenzéki erővel, és nem harcol azok ellen, akikhez ideológiai téren rokoni szálak fűzik. A volt kormányfőt az utóbbi időben rendszeresen lehetett látni az igazságszolgáltatás védelmében meghirdetett tüntetéseken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2017-12-11: Sport - :

Vereséget szenvedtek a franciáktól (Kézilabda-világbajnokság)

A magyar válogatott 29–26 arányú vereséget szenvedett Franciaország együttesétől a nyolcaddöntőben, így a Kim Rasmussen irányította csapat Lipcsében búcsúzott a világbajnokságtól.
2017-12-11: Világfigyelő - :

Nő a nyomás Ukrajnán (Nyelvtörvény)

Jogosnak nevezte az ukrajnai nyelvtörvényt ért bírálatokat a Velencei Bizottság pénteken. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló konzultatív testülete ma hozza nyilvánosságra részletes jelentését, de már pénteken kimondta, hogy Ukrajna saját alkotmányával és nemzetközi kötelezettségvállalásaival is szembe megy a jogszabály révén. Sőt, a bizottság azt is kimondta, hogy az ukrán nyelvtörvény kifogásolt részét, a hetedik cikkelyt módosítani kell. Ugyancsak pénteken Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU nevében hasonló álláspontra helyezkedett. A fejleményeket a magyar és a román külügyminisztérium is üdvözölte.