Mi, hol, mikor?

2017. december 12., kedd, Mi, hol, mikor?

Szent László-konferencia
Szent László alakja krónikákban, falképeken, címerekben címmel szervez konferenciát az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától, elsősorban a nagyközönségnek. A minikonferencia három, egyenként félórás előadást tartalmaz. Dr. Sántha Attila kézdivásárhelyi irodalmár előadásának címe: Melyik László (Laslău) király alapította Moldvát? Dr. Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész előadásának témája: Szent László alakja székelyföldi falképeken. Dr. Szekeres Attila István heraldikus előadásának címe: Kerléstől Oroszországig – Szent László alakja címerekben, pénzérméken.

Könyvbemutató
* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától bemutatják Gazda József kovásznai író, szociográfus, művészettörténész legutóbbi, A Golgota útján című könyvét. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató.
* A kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében ma 18 órától bemutatják De­meter Elemér Háromszéki rock’ n’ roll című könyvét. Házigazda Thiesz János.
* Vida Gábor marosvásárhelyi író Egy dadogás története című életrajzi regényét december 13-án, szerdán 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban mutatják be. Beszélgetőtárs Tamás Dénes egyetemi tanár, író.
* A Háromszéki emlékfák nyo­mában című könyv bemutatójára december 13-án, szerdán 18 órakor kerül sor a kézdialbisi faluházban. A könyvet Ambrus Ágnes, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa méltatja, közreműködnek a kézdialbisi Általános Iskola tanulói, a Zöld Nap Egyesület, Jánó Kinga énekel.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház előadásai: ma 19 órától a kamarateremben Harold Pinter: Évforduló (rendező: Alexandru Dabija); szerdán 19 órától a nagyteremben Alice – a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkciója Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregénye alapján (rendező: Bocsárdi László).
M STÚDIÓ. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház december 14-én, csütörtökön 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a TO_R című előadást mutatja be (az M Stúdió Mozgásszínház és a a Compagnie Pal Frenak koprodukciója, rendező: Frenák Pál).
HAHOTA. A marosvásárhelyi színtársulat január 23-án, 24-én, 25-én és 26-án 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban játssza a Nincs mese! című zenés szilveszteri kabaréelőadását Kovács Levente rendezésében. Jegyek Szilágyi Lászlónál (helyfoglalás a 0724 282 735-ös telefonszámon) és a városi szervezőirodában (0746 208 811, naponta 10–16 óráig).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.30-tól Mikulás karácsonyra, 18 órától Gyilkosság az Orient ex­presszen; 20.15-tól Singularity. Honlap: arta.cityplex.ro.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Az El Camino három évszaka címmel Gurka Tünde, Melkuhn Andrea és Weithaler Magdolna tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Örmény nemzeti est
Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban ma 18 órától a Zöld Nap Egyesület szervezésében a házigazda Haykuhi Harutyunyan, az egyesület örmény EVS-önkéntese ismerteti Örményország kultúráját és hagyományait, megkóstolhatják az örmény konyha ételeit, ízeit, ugyanakkor lehetőség nyílik kipróbálni egy örmény táncot is. Részletek a zoldnap.info honlapon.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Torján péntekig naponta 9–16 óráig az 5-ös transzformátorállomás körzetében; Aldobolyban, Vargyason, Márkosfalván és Sepsibodokon péntekig naponta 8–16 óráig; Sepsiszentgyörgyön ma 8–16 óráig a 71-es transzformátorállomás körzetében (a Stadion utcai 13, 15, 17, 18, 19-es tömbházban, a Fáklya sétány 13-as tömbházában, a BRD-nél, a Bem-Balogh cégnél, a cukrászdánál, a gyógyszertárnál és a virágüzletben) szünetel az áramszolgáltatás.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30–17.30-ig gyermektáncház óvodásoknak, kisiskolásoknak, 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (agyagozás).
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi 9D moziban hosszú filmek megtekintésére kibérelhető a terem legtöbb 12 személy számára. Vetítési időpontok: keddtől péntekig 14, 16.30, 19, 21.30 órától, szombat-vasárnap 11.30, 14, 16.30. 19, 21.30 órától, hétfőn zárva.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
VÖRÖSKERESZT. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden kedden 9–12 óráig vérnyo­más-, vércukorszint- és ko­leszterinszint-mérést végez a székházban (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly utca 7. szám).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2017-12-11: Közélet - Farkas Réka:

Hivatalossá vált a jelentés (Magyar Albizottság)

Felkerült a képviselőház honlapjára és hivatalossá vált az a jelentés, amely a magyarokkal foglalkozó albizottság májusi látogatása után született – mondta el Kulcsár-Terza József képviselő, az albizottság életre hívója. Arról is beszélt, hogy el akarják lehetetleníteni munkájukat, a román tagok sorra kitáncolnak, de igyekszik újakat toborozni, és folytatni a magyar közösség gondjait feltérképező munkát.
2017-12-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Álmodtam egy öregkort, csodásat és szépet, de egy kegyetlen betegség mindent összetépett.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, anyatárs, kereszt­anya, testvér, rokon és szomszéd, a lécfalvi ­születésű
özv. SZABÓ SÁRA
(szül. KOLOZSI)
életének 82., özvegységének 6. évében türelemmel viselt betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése december 13-án, szerdán 14 órakor lesz a lécfalvi háztól a lécfalvi temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
19789