Élelmiszer-biztonsági ellenőrzésFogyasztásra alkalmatlan áru a polcokon

2017. december 12., kedd, Közélet

Több mint nyolcvan, élelmiszerrel foglalkozó vállalkozást – piacoktól boltokig, húsfeldolgozóktól vendéglőkig, cukrászműhelyektől lerakatokig – ellenőrzött tüzetesen a megyei élelmiszer-biztonsági igazgatóság, amely az ünnepek közeledtével fokozza tevékenységét. Az elmúlt időszakban több kihágást tapasztaltak Háromszék-szerte, emiatt bírságoltak, de előfordult az is, hogy bevonták a mulasztáson ért vállalkozás működési engedélyét.

Gyakran előfordult, hogy alapanyagokról, kész termékekről hiányzott a tájékoztató címke, ami a követhetőséget teszi lehetetlenné, illetve kétes a higiénia az élelmiszerek gyártási és tárolási szakaszában is. A szakhivatal ellenőrei 11 esetben közel 18 ezer lejre bírságoltak, 50 kg élelmiszert pedig elkoboztak. Riasztóbb adat, hogy közel 4800 kg, emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket is visszavontak a piacról – ezek összértéke 100 ezer lej. Két vendéglő működési engedélyét felfüggesztették, egy harmadikét pedig végérvényesen visszavonták.
Az ünnepek közeledtével jelentősen nő az élelmiszer-fogyasztás, ezért a szakemberek azt javasolják, figyel­jünk jobban arra, honnan és mit vásárolunk, illetve csak engedélyezett termelőktől, kereskedőktől szerezzük be a különböző készítményeket. Amennyiben hagyományos vásárokban járunk, vásáro­lunk, figyeljünk arra, hogy a kiválasztott élelmiszer csomagolása legyen ép, és tájékoztató is szerepeljen rajta, hogy az állati eredetű termékeket működő hűtőben tárolják, és kizárólag onnan értékesítsék.
Ismételten ajánlják, ha családi szükségletre vágunk disznót, mindenképpen vizsgáltassuk be a húst, és várjuk meg annak eredményét. Sikó-Barabási Sándor közleményében hangsúlyozza: amennyiben az állatorvos megállapítja a trichinellózis tényét, tilos a fertőzött hús értékesítése vagy elfogyasztása. Az állam kárpótolja a gazdákat, amennyi­ben bejegyzett, nyilvántartott egyedről van szó. A trichinavizsgálat kötelező, ha ellenőrizetlen sertéshús kerül forgalomba, az érintettek akár 40 ezer lejre is bírságolhatók – mutat rá a szakhatóság.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2017-12-12: Belföld - :

Vizsgálódik az Európa Tanács (Igazságügyi törvények)

Felülvizsgálja az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló tervezeteket – tájékoztat a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.
2017-12-12: Közélet - Iochom István:

Máthé Gábor, a II. Világháborús Emlékérem kitüntetettje

Szombaton délután Sepsiszentgyörgyön vitéz Székely Zsolt, az Erdélyi Vitézi Rend fÅ‘kapitánya a nemzetért végzett áldozatos munkássága elismeréséül a II. Világháborús Emlékéremmel tüntette ki a 96 éves kézdivásárhelyi Máthé Gábor egykori hadifoglyot, akit ez év július elsején a  Vártemplomban avattak vitézzé.