Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 03:03
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Szili Katalin üdvözölte az autonómiastatútum benyújtását

2018. január 4., csütörtök, Világfigyelő
Szili Katalin, Orbán Viktor magyar miniszterelnök megbízottja üdvözölte az autonómiastatútum beterjesztését, és úgy véli, az elősegíti a párbeszédet Románia és Magyarország között az önigazgatás kérdésében, továbbá  előmozdítja az együttműködést a romániai magyar pártok, mozgalmak, civil szervezetek között.
Mint arról beszámoltunk, Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő december 22-én egyéni törvénykezdeményezésként iktatta a bukaresti parlamentben a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott székelyföldi autonómiastatútumot. A kezdeményezést az RMDSZ-frakció egyetlen másik tagja sem támogatta aláírásával, de még Biró Zsolt, az MPP elnöke sem látta el kézjegyével.
„Üdvözlöm Kulcsár-Terza József képviselő úr lépését, amellyel az RMDSZ-frakció magyar polgári párti tagjaként a román parlament elé terjesztette a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott és elfogadott Székelyföld autonómiastatútumát” – áll a magyar kormány honlapján (kormany.hu) közzétett, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott által aláírt közleményben.
Orbán Viktor magyar kormányfőnek az autonómiatörekvések összehangolásáért felelős megbízottja szerint Kulcsár-Terza József lépése az európai szubszidiaritás elvének, valamint a szuverenitás tiszteletben tartásának megfelelve nem csupán Románia és Magyarország között segíti elő a párbeszédet az önigazgatás kérdésében, hanem előmozdítja az együttműködést a romániai magyar pártok, mozgalmak, civil szervezetek között.
„A beadvány alapján a pártpolitikai szempontokon túli székely értékek és érdekek szem előtt tartásával lehet a Székely Nemzeti Tanács a továbbiakban is kezdeményezője a társadalmi párbeszédnek Székelyföldön, mely alapján teljes konszenzus teremthető” – írja Szili Katalin. Reményét fejezi ki ugyanakkor, hogy az erdélyi pártok között az alapelvekben körvonalazódó egyetértés, továbbá a kisebbségvédelmi kezdeményezés melletti közös kiállás mérföldkővé emeli a törvényjavaslatot, s egyben egy új szakasz nyitányát jelenti a nemzetek Európájává formálódó európai közösségen belül az őshonos kisebbségek sorskérdései feletti párbeszédben s az azt követő szabályozásban.
Hozzászólások
2018-01-04: Belföldi hírek - :

Riasztás kényelemből

1500 lejes bírságot róttak ki egy turistára, aki félrevezette a hatóságokat és fölöslegesen útra tette a hegyimentőket.
2018-01-04: Világfigyelő - :

A nemzeti kisebbségek védelmében (Rákóczi Szövetség)

A Rákóczi Szövetség szerint egységesen kell szabályozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait az Európai Unióban, ezért csatlakozott a szervezet a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez.