KatalóniaÚjraválasztanák Puigdemontot

2018. január 11., csütörtök, Világfigyelő

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) – közölte a spanyolországi sajtó tegnap.


A pártokhoz közeli források szerint a megállapodás kedd éjjel született meg Brüsszelben, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.
A két párt az előző parlamenti ciklusban együtt kormányozta Katalóniát, ám a december 21-i választásokon nem együtt indultak. A leadott szavazatok alapján a második és harmadik helyen végeztek. A katalán választásokon győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt nem szerzett kormányzóképes többséget, míg a katalán parlamentbe bekerült három függetlenségi párt – ha összefog – rendelkezik ezzel.
A Junts pel Sí és az ERC együttműködése azonban még nem garancia Puigdemont újraválasztására. Összesen 66 mandátumuk van a 135 fős törvényhozásban, a többséghez 68 képviselő támogatása szükséges. A négy mandátummal rendelkező Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt egyelőre nem csatlakozott az együttműködéshez.
A volt elnök újraválasztását tovább nehezíti, hogy az új törvényhozásban mandátumot szerzett függetlenségi képviselők közül nyolcan nem tudnak részt venni a parlament munkájában, mert vagy előzetes letartóztatásban vannak, vagy Brüsszelben.
Puigdemont pártja, a Junts pel Sí szerint a jelölt távollé­tében is megválasztható. Az ERC mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kér a katalán parlament jogászaitól. A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) ellenzi ezt az elképzelést.
A katalán parlament egy hét múlva tartja alakuló ülését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2018-01-11: Világfigyelő - :

Közeledik egymáshoz Észak- és Dél-Korea

A két Korea küldöttségei megkezdték a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. A játékok ügyében már látszik az előrehaladás.
2018-01-11: Közélet - Szekeres Attila:

Gyűjtenek a főfogyasztóvédő orrára

Jeleztük lapunkban, hogy a székely ízek elleni kirohanásával hírhedté vált háromszéki főfogyasztóvédő, Gheorghe-Mircea Diacon, akinek korábban a rendőrség kötelékeiből kellett távoznia magatartása miatt, majd a polgárőrség bontotta fel munkaszerződését, ittasan kocsmai dulakodásba keveredett, s eltörött az orrcsontja. A „sértett” pert indított és nyert, s az „elkövetőt” többek között 1000 euró fájdalomdíj megfizetésére és a perköltségek, valamint a kényszer-végrehajtási illeték megtérítésére kötelezték. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete gyűjtést szervez Leheta Lóránt Zsolt elítélt költségeinek enyhítésére.