Magyar filmek ingyen

2018. január 16., kedd, Magazin

Még egy hétig ingyenesen megnézhető számos magyar film a világhálón. A Filmalap karácsony előtt indította a programot, amely olyan sikeres volt, hogy meghosszabbították a hozzáférést: január 22-éig még nézhető a 60 filmajándék a 60 éves Filmarchívumtól.

A Filmalap által közzétett adatok szerint december 22-e óta 380 ezren indították el valamelyik filmet. A legnépszerűbbek meglepő módon a rövidfilmek voltak, azon belül is a háború előtti, ismeretterjesztő ritkaságok. A listavezető több mint 42 ezer kattintással az 1916-os, Budapestet megörökítő dokumentumfilm, amelyre csak néhány éve találtak rá osztrák kutatók. 24 ezres nézőszám felett jár a békebeli és az ostrom utáni Budapest megrendítő képeit egymás mellé helyező, 1947-ben betiltott, Budapest tragédiája című rövidfilm. Több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a Látta-e már Budapestet télen? című 1940-es filmetűdre, de tízezer körüli járnak az olyan helyi érdeklődésre is számot tartó történeti ritkaságok is a két háború közötti korszakból, mint Kincses Kolozsvár, a Tata, a tavak városa vagy a lakihegyi rádióadót bemutató kultúrfilm.
A játékfilmek mezőnyét tízezer körüli nézőszámokkal olyan stabil közönségkedvencek vezetik, mint Keleti Márton vígjátéka, A tizedes meg a többiek (13 ezer néző). Rengetegen nézték az egyetlen filmet, amely megörökíti Jászai Mari játékát, Kertész Mihály 1915-ös némafilmjét, A toloncot (7400 néző). Kilencezren nézték meg Fábri Zoltán filmjét, Az ötödik pecsétet, de Fábritól a Körhintát is csaknem hatezren látták most, és majdnem hétezren nézték meg a háború utáni magyar filmgyártás első világsikerét, Radványi Géza 70 éve készült, tavaly teljes körűen felújított, Valahol Európában című filmjét.
A Filmalap azt írja: „A közönség és a sajtó pozitív reagálása azt bizonyítja, hogy jelentős igény van a magyar filmtörténet értékeinek online elérése iránt. A Filmarchívum idén elkezdi egy Magyarországon megfizethető áron hozzáférést biztosító online filmkölcsönző (VoD) rendszer kialakítását. Az egyes filmeket január 22-ig közvetlenül a www.filmarchiv.hu oldalról is el lehet érni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2018-01-16: Magazin - :

Együtt, egymásért, másokért!

Sikeresen lezárult a sepsiszentgyörgyi Help Egyesület Együtt, egymásért, másokért! élménypedagógiai szakképzése, amelyre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A magyar kultúráért és oktatásért címmel meghirdetett 2017. évi erdélyi regionális pályázatán nyert támogatást.
2018-01-16: Magazin - :

Folytatódik A szolgálólány meséje

Áprilisban folytatódik A szolgálólány meséje című Emmy- és Golden Globe-díjas tévésorozat a második évaddal – jelentette be vasárnap a széria forgalmazója, a Hulu.