Ez az olimpia más

2018. február 13., kedd, Kármentő
Matekovics János Zoltán

Tudom, most álmodozónak tartanak egyesek, de ez a téli olimpia más. Egy oázis a pokol és mennyország határán, ahol a sport ereje egyesít. Béke van.

Hiszen még a főnixmadár is megjelent szimbolikusan a huszonharmadik téli olimpiai játékok megnyitóján, amely a koreai hiedelem szerint – amellett, hogy száz évig él – csak békeidőben jelenik meg. Ahol a világ egységes. Legalábbis ebben az illúzióban ringathatjuk magunkat több mint két hétig.
Elfelejthetjük egy pillanatra, hogy az olimpia helyszínétől pár kilométerre pokoli kommunista diktatúra dúl, érzéketlen robotokká „nemesítve” a koreaiak egy részét. És azt is, hogy a világot bábkormányok és összeesküvések kiagyalói és szereplői irányítják, ugyanakkor egyes népek, nemzetségek őshonos jogát megkérdőjelezve anyagi vagy önös érdekeket követve legszívesebben eltörölnének a Föld színéről is.
Félve hívom fel a magyar közszolgálati média ügyfélszolgálatát: most már jogom van-e nézni a határon túl anyanyelvemen a phjongcshangi téli olimpiát, vagy ugyanaz lesz, mint a szocsi olimpia esetében, vagyis szerzői jogokra hivatkozva megint lemaradunk a közvetítésről? Megnyugtattak, hogy még egy darabig biztosan nézhetjük az olimpiai játékokat magyarul, és ez nagy előrelépés – valóban az.
Ez az olimpia tényleg más. A két koreai állam egy zászló alatt vonult be, és a már hollywoodi filmben is megörökített jamaikai bobcsapat mellett a nigériaiaknak is kedve szottyant szánkózni, ezen a téli olimpián debütálnak.
Érdekesség, hogy az „r” betű a koreai ábécé szerint eléggé elöl található – ennek megfelelően a huszonöt fős romániai olimpiai csapat bevonulására nem kellett órákat várni, ráadásul a „mieink” is képviselnek bennünket Tófalvi Éva sílövő, Lőrincz Tímea sífutó és a bobos Barta Levente személyében.
Örömmel nyugtáztuk továbbá, hogy a mezőny legidősebb játékosa, a közel ötvenéves finn Tomi Rantamäki nem adta fel álmait, és példát mutatva az idősebb nemzedéknek, idén jelentkezett élete első olimpiájára mint curlingversenyző.
Vakon szeretnénk hinni a tisztességben. Erre lehetőség van most. Négyévente. Hinni a sport egységteremtő erejében, ami reményhez és harmóniához vezethet, Lennon szavaival: „Mondhatod, hogy álmodozz csak / De nem én vagyok az egyetlen / Egy nap te is velünk tarthatsz / És a világ egységben lesz.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1294
szavazógép
2018-02-13: Közélet - Iochom István:

Önkéntesek a közösségért (Kézdivásárhely)

A kézdivásárhelyi Wegener-Pro Sanitate Alapítvány kuratóriuma azzal a céllal szervezte meg a Kosztándi Képtárban az Önkéntesek délutánját, hogy megköszönje az alapítvánnyal együttműködő tizenegy civil szervezetnek, az önkormányzatnak és a több mint harminc önkéntesnek a közös munkát, bemutatva az elmúlt év fontosabb megvalósításait és az idei célkitűzéseket.
2018-02-13: Közélet - Iochom István:

Aláírták a támogatási szerződést (Megújul a Szent Mihály-hegyi templom)

Lukács Róbert és Molnár István, Lemhény, illetve Kézdialmás polgármestere Gyulafehérváron aláírta február 8-án a Szent Mihály-hegyi templom felújítását célzó szerződést. A kivitelezési határidő 2021 novembere.