Nagyapáink öröksége nem évült el

2018. február 16., péntek, Nyílttér

Gyermekkorom egyik helyszínén, egy erdővidéki faluban járva kerestem fel egykori iskolatársamat és jó barátomat, akinek híres régiséggyűjteménye van (példája követendő!). Gazdagítására egy középütt piros-fehér csíkozású liszteszsákot vittem ajándékba nagyapám hagyatékából.

Láttam ilyenfajta zsákot a párját ritkító csernátoni Haszmann Pál Múzeumban is, ahol ottjártamkor épp budapesti látogatók voltak. Elmondtam nekik, hogy a csíkozás nem csupán díszítőelem: falvanként minden gazdának más-más csíkozás dukált, és a szövőnők ügyeltek rá, hogy két gazda zsákja véletlenül se legyen egyforma. Így a csépléskor, szérűn halomba hányt zsákok gazdáját könnyen lehetett azonosítani, bátran nevezhetjük tehát a mai áruazonosító vonalkód ősének a csíkozást. Egy tanárnő lelkendezve jegyezte meg, hogy erre majd megtanítja diákjait...
Hát igen, közösségeinkben nem volt üres szólam, hogy rend a lelke mindennek! Falusi konyhánkban még fellelhetők régi varrottas falvédők, egyikük felirata az, hogy „Szorgalom és rend tartja a házat fent”. Egy másik az erkölcsről tanúskodik: „Az én uram csak a vizet issza, nem siratom lányságomat vissza”. Vajon összegyűjti-e valaki ezeket a népi bölcsességeket, még mielőtt feledésbe mennének? Ezek segítettek hozzá, hogy átvészeljük a török, tatár, orosz, román dúlásokat, és mindenik után újból talpra álljunk. Nem csak feladatunk, kötelességünk lenne mindezeket átadni az utódainknak!
Meg kellene ismertetni az egykori – önellátó! – falusi életmódot, a szerszámokat (a mai városi generációk csak akkor tanulják meg, hogy mi a gereblye, amikor a fokára lépnek és a nyele jól orron vágja őket). Hiszen annyi felhagyott fekete porta vár gazdára, amelyet hétvégi munkával is könnyen rendbe lehetne tenni, hogy felüdülést nyújtson a vakációkban, szabadságokon (a drága külföldi nyaralások helyett), és kerti munkával, gyümölccsel pirosítsa a képernyők előtt sápadozó gyermeki arcokat.
 

Tölgyes Lajos, Brassó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2018-02-16: Nyílttér - Vargha Mihály:

A múzeumfelújítás egyik újdonsága: a látványraktár

A Székely Nemzeti Múzeum küszöbön álló felújítása több meglepetést is tartogat a majdani látogató számára. Ezek közül az egyik legérdekesebb a látványraktár.
2018-02-16: Nyílttér - Bokor Gábor:

Samu fél évszázada Kovásznán

A Fábián Ernő Népfőiskola meghívottjaként mutatta be két kötetét dr. Török Sándor kardiológus. Szép számban jelentek meg az érdeklődők a kovásznai városi művelődési ház nagytermében, annak ellenére, hogy ugyanabban az időpontban zajlott a nyugdíjasklub farsangi összejövetele is. Senki nem távozott csalódottan, a szerző humorral fűszerezett vallomása, a műveiből felolvasott passzusok lekötötték a nagyérdeműt.